Tuesday, June 12, 2007

Gemensamt märke för ekologisk mat

EU har beslutat om en gemensam märkning av alla ekologiska produkter, med ekologisk menar man att 95% av ingridienserna ska vara ekologiska. Tanken är att det ska gynna export inom EU.

Det negativa är däremot att det är tillåtet med varor som oavsiktigt innehåller upp till 0,9% GMO, medvetet GMO är däremot inte alls tillåtet.
Oavsiktligt? Hur går det till? Är det en "oj, vi glömde läsa på innehållsförteckningen" eller mer av en "hur hamnade den där"? Vad menas med oavsiktligt? Nåja, jag välkomnar en märkning som gör att jag kan se till att få i mig max 0,9% GMO...

En annan fördel är att man i resten av EU faktiskt kommer att fatta vad eko-märkningen innebär...
Fast vet folk vad ex Krav innebär? Om du orkar kan du läsa mer här , krav är även mycket negativt inställda till det nya EU märket.
Här kommer ett av deras argument för att märkningen är dålig:
"Ett exempel på hinder i EU-lagstiftningen är att den förbjuder tydlig information på produkter om att de innehåller ekologiska ingredienser, till exempel att pastan i pastasallad är ekologisk.- Vi förstår inte varför man förvägrar konsumenterna att få veta detta."
De menar också att "reglerna är så illa skrivna att de är ett direkt hinder för utvecklingen av ekologisk mat."
läs hela deras uttalande här

Hmm, spännande fortsättning följer.
Läs artikeln i DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

1 comment:

doib said...

hej
lite sen kommentar
krav i all ära men kolla men som äger krav och fundera på sen varför krav och svenskt sigill skall sammarbeta
ledtråd LRF