Monday, June 11, 2007

Ungdomar på sjukbidrag..

.. läser i DN att allt fler unga får sjukbidrag. Jag blir så ledsen och beklämd när jag hör saker som detta. Vad har hänt dessa människor som gör att de redan nu är nere för räkning?

Den drabbade gruppen är lågutbildade personer som har varit långtidssjukskrivna eller arbetslösa. Så de har alltså inte jobbat ihjäl sig, snarare tvärt om. Tycker att det är så tragiskt, vi sätter dom på sjukbidrag, men sen då? Vi kan ju inte bara ge upp på dessa människor!

läs artikeln i DN

Andra bloggar om: , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

6 comments:

Anonymous said...

Jag tror att den ökande risken att tvingas gå arbetslös trots hög utbildning satt så pass stor press på en hel generation (eller t.om två), att unga helt enkelt går in i väggen pga ständig oro och prestationsångest.
Flera flera tusen har fullständig högskoleutbildning men tvingas ta jobb på Samhall eller hamna i "Arbetsmarknadspolitiska Åtgärder" som ger lägre inkomst än lägsta A-kassenivå.
Sen finns det också en liten del personer, som jag själv, som hamnat i rullbandet pga t.ex. diagnos på neuropsykiatriska funktionshinder (ADHD etc.) först i vuxen ålder. Något som inte funnits som koncept speciellt länge och information/studier inom området är minst sagt begränsade, vilket gör en acceptansprocess och arbetslivsåtergång fruktansvärt långfragen.

Anonymous said...

Till Anonym:
Nja, det är ju de utan utbildning som förtidspensioneras i störst utsträckning vilket bör tyda på motsatsen. Förra regeringen tyckte det var önskvärt att hyfsa arbetslöshetsstatistiken, och då sågs förtidspension av så många som möjligt som en bra lösning. Socialism i ett nötskal, samma trista människosyn går igen i mycket av vänsterblockets politik, tyvärr.

Anonymous said...

Läser med sorg själv artikeln i o m att jag själv som 50-åring med ett handikapp befinner mig i saxen med förtispension. Brister i vården som inte kan bota eller minska förloppet av min sjukdom. Mediciner som inte hjälper. Ett företag som skiter i allt o låter FSK ta hand om allt för handikappet är för 'svårt'. Ett FSK som inte med ögonkontakt har pratat med mig på 5 år!
Jag VILL ha något att göra men det går inte pga mitt handikapp.

Skyll inte detta på andra än sjukvården, företagen och försäkringskassan. Visst har några saknat arbete, men det har varit svåra tider ett tag, glöm inte det!

Det finns ingen lag som säger att alla ska arbeta, men jag önskar att det fanns en som föreskrev att läkarna skulle tvingas göra oss friska. Då skulle politikerna få något att jobba med!

Niklas said...

Det finns en myt om att alla långtidssjukskrivna ungdomar har tvingats in i denna sjukskrivning av vänsterregeringen i syfte att hyfsa statistiken. Då antar jag att alla dessa ungdomar nu kommer hoppa in på arbetsmarknaden igen i ett slag nu med den nya regeringen? För det kan väl aldrig ha att göra med individerna i sig?

Anonymous said...

Hej, jag är en av de drabbade. Lider av posstraumatisk stress av långvarig mobbning under hela min uppväxt. Sedan misshandlades jag av en man i tre år. Han misshandlade mig både psykiskt och fysiskt. I skolan sa lärarna att mobbningen var mitt eget fel! Mannen som misshandlade mig sårade mig varje dag och sa jag var knäpp. Så nu har jag helt sjukbidrag.

Wera said...

Jag är nyss fyllda 21 och långtidssjukskriven på grund av mental ohälsa. jag får aktivitetsersättning från Försäkringskassan och det är bra. Syftet är att jag ska aktiveras och rehabiliteras för att återgå till ett "normalt" liv så småningon. Dock är aktiviteterna frivilliga, dock är FK sega på att få igång mig, Jag sa att jag ville ha arbetsträning men fick det inte. Då kände jag mig stämplad som för sjuk och det är ju verkligen inte bra om man vill komma igång. FK hävdar ju att de ser till hur mkt du kan arbeta/aktivera dig, inte till hur sjuk du är.
Vete fan om jag tror på det...