Monday, June 04, 2007

Bilda bostadsrätt kan leda till ekonomisk ruin

Nu varnar försäkringsbolaget If för att bilda bostadsrätter i miljonprogramhus. Anledningen är dels byggfel och slarv men även bristande underhåll!

Skönt när fler varnar. Jag har inget principiellt emot bostadsrätter, men däremot har jag problem med att folk blir lurade att göra en dålig, i vissa fall förödande affär i tron att de gör ett klipp!

Läs artikeln i SvD eller metro

Andra bloggar om: , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

6 comments:

Anonymous said...

Klart det kan vara riskabelt, men man kan ju vinna en del på det oxå. Det kan vara bra för den egna ekonomin.

tiarafeministen said...

Absolut, det som upprör mig är att man försöker sälja det som en garanterat bra affär, men sanningen är att det beror mycket på fastigheten och i vilket skick den är!

Anonymous said...

Om inte folk vet vad de ger sig inpå kanske de ska låta bli?

Varje hyresgäst har förhoppningsvis vett att sätta sig in i vilka ekonomiska beslut de tar.

Artikeln utgår från att en teknisk besiktning inte görs - men utan en sådan kommer varken säljaren att sälja, ej heller köparen att köpa.

Folk som inte förstår processen ska heller inte lägga sig i den.

Anonymous said...

Har du funderat/reflekterat varför just dit "srgument" försäkringsbolaget If varnar för att bilda bostadsrätt i dåliga fastigheter? Om man funderar en bråkdels sekund på det och har sina hjärnceller i ordning så kommer man fram till att If inte vill ha stora utgifter, utan att de som vanligt vill ha in gärna dubbelt så mycket som de lägger ut.

De känner sig naturligtvis blåsta när de får större utgifter än de brukar, men dels är det baske mig inte försäkringstagarnas fel och framför allt så gynnas de som bildat bostadsrätt i nämnda miljonprogramshus av det If gnäller över, nämligen utbetalningar (för skador från dåliga stammar mm). De som bor får däremot både ut av försäkringen, gör ett klipp samt får bo i lägenheter som tas om hand om med mycket större omsorg och alltså blir en bättre boendemiljö. (Kommunen är inte ens bra på att inebvntera fel och rapportera samt utnyttja försäkringsbolagen.)

Ursäkta, men hur känns det att inte kunna dra väldigt enkla slutsatser av den information som du läser?

(Förresten är ju If nästan som Fi, bara omvänt -- rent bokstavligt!)

/Bästa hälsningar, Magnus, moderat tänkande.

tiarafeministen said...

Hej Magnus,
Jag märker att du tänker väldigt moderat. Även om man får ut pengar från sitt försäkringsbolag så måste man i en situation där man köper en nedgången fastighet göra stora investeringar i underhåll vilket skapar stora, ibland förödande kostnader. Det generella underhållet som måste sättas in är antagligen inte något man får ut på försäkringen utan måste betala precis som om man medvetet köpte ett nedgånget hus och sedan inser att man inte har råd att rusta upp det.

Och vad gäller din ordlek så har du en poäng, det låter lite lika och If försäkrar, och jag försäkrar dig att det behövs ett feministiskt initiativ i politiken!

tiarafeministen said...

anonym: jag kan hålla med om att folk som inte vet vad de sysslar med inte borde vara med om att ombilda till en början. Men i dessa områden har det slagits upp ett särskilt kontor som lämnar ut ganska ensidig information om fördelarna med en ombildning.

Jag är inte typen som står på sidan och skrattar och säger "titta på idioterna, de får skylla sig själva" jag föredrar att ingripa och informera innan det ens händer. Även om folk inte borde ta dåliga beslut så händer det oss alla, hela tiden och när det händer så ser jag inget fel i att titta på dem som lurade eller uppmuntrade folk att ta ett dåligt beslut i god tro och säga att det var fult, avärdigt och i högsta grad klandervärt! Det finns inte heller en motsättning i att samtidigt titta på den som tog beslutet och fråga vad i hela friden de tänkte på!