Thursday, May 24, 2007

Budskapet är tydligt: offra dig mamma

Jag har redan bloggat om hur mammorna på morsdag tackas för att de offrar sina liv och karriärer på den heteronormativa kärnfamiljens altare men när jag öppnade dagens Metro så påminns jag om att skuldbeläggandet av de mammor som låter bli aldrig vilar.

En undersökning visar att barn vars mammor går ned i arbetstid får bättre betyg. Barn vars föräldrar är skilda får även de sämre betyg. Pappans närvaro ger tydligen ingen påverkan förns under gymnasiet.

Och må så vara att det är så. Det verkar ju inte ett dugg underligt att de barn som har mammor som ägnar tiden hon kunde ha jobbat åt att tragla läxor med barnen får bättre betyg. Men det är frågeställningen som stör mig! Varför inte undersöka hur många timmar barnen får läxhjälp hemma med betygen, varför om mamman är hemma? Min mamma var mycket hemma men hon har aldrig varit mycket för att hjälpa till med läxor. Och vad gäller detta med papporna, läste de läxor med sina barn innan de började på gymnasiet? För annars är det klart att det inte spelade någon roll. Bara för att man är hemma så blir det ju inte någon läxhjälp, man måste göra det också. Inte heller underligt att en familj med tvåföräldrar har bättre förutsättningar att någon orkar hjälpa dem än en stackars ensamstående förälder som kämpar för att ens kunna försörja sin familj.

Det är alltså ambitionen att leta efter bevis på att den heterosexuella kärnafamiljen är det optimala som stör mig, för nu är budskapet "offra dig mamma" inte "stäng av tvn och hjälp barnen med läxorna"! Rubriken är som sagt "bättre betyg med mamma hemma" läs artikeln här.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

5 comments:

vänstersväng said...

Vilken undersökning referar du till? Annars har vi ju en regering vars ambition är att bevara det ojämlika samhälle vi haft och där är sällan kvinnan vinnare om hon inte är inflytelrik och rik på andra sätt.
Den kanske var ett beställningsverk av Alliansen!

vänstersväng said...

Sorry jag såg inte länken! Allt ÄR grönare på din sida!

tiarafeministen said...

Tar det som en komplimang =)

LenaK said...

För min del har jag aldrig begripit detta med läxor.
Jag menar alla andra människor - dvs vuxna - skulle slå bakut om de ständigt hade övertidsarbete.
Varför ska ungarna ta med sig jobbet hem?
Kan de inte få jobba klart i skolan och sedan vara lediga när de är lediga?
Och i skolan har de ju professionell ledning om de behöver hjälp.
Sen att det ibland kan vara kul att jobba ihop om ett arbete är en annan sak.
Men jag menar - hur stor hjälp är jag för mina barn när de pratar om primtal och potenser och variabler? Jag fattar ju ingenting.
Eller tyska verb - tjena!
Mina barn har nästan aldrig läxor - de går på en skola med freinet-pedagogik - och de får ta hem och jobba om de vill - vilket de för det mesta inte gör.
Utom om de forskar om något - och nu med internet så är ju forskning med barnen framför datorn jättekul.
Och det viktigaste vi då kan lära våra barn är hur man söker smart och hur de ska förhålla sig till de uppgifter de får - dvs - lär dem tänka kritiskt, lär dem att faktagranska.

Men läxor för läxornas skull - nä det befrämjar bara ett ojämlikare samhälle - där vissa barn får ännu större försprång...
Och barn från oroliga familjer får det ännu värre - hur ska man kunna göra läxor om man är trångbodd, eller har en brakfull morsa, eller skrikiga småsyskon?

Allt skoljobb ska göras i skolan, låt barnen vara klediga från skolan när de går därifrån!

tiarafeministen said...

Lena: helt rätt! Det är mycket i skolan som vuxna aldrig skulle gå med på. Tänker t.ex. på skoltoaletterna på mitt gamla högstadie. Sexistisk text och obscena bilder blandades med mobbing, snusk och trasiga porslinsvaror... Urk..

För att inte tala om man som jag har ganska opedagogiska föräldrar. Min far skulle en gång förklara matte för mig men jag fattade mindre än någonsin efter det... Alla är inte lärarämnen.. Håller med om att lärandet borde ske på skoltid!