Thursday, May 17, 2007

Arbetsförmedlare fick 100 000, kvinnan fick 5 000kr

Vad ska man säga? Jag vet inte om jag är så upprörd över att han fick så mycket pengar för att han blev av med jobbet på ”fel grunder”, dessa rättigheter gäller oss alla och oftast används de rätt! Däremot är det upprörande att hon bara fick 5 000kr oavsett vad han fick.
Generellt verkar straffskalan vad gäller sexuella ofredande, sexuella trakasserier och våldtäckt signalera att brotten i fråga inte är så allvarligt i samhällets ögon. Ekonomisk brottslighet straffas betydligt hårdare än våldtäckt, och att bli av med jobbet ger 95 000kr mer än att bli sexuellt ofredad i en utsatt situation. Att bli tafsad på av sin egen arbetsförmedlare när man är i en slags beroende situation borde ses som allvarligare än så.

Jag tror inte att högre straff eller högre ersättningsbelopp kommer att fungera förebyggande men det sänder ändå en signal från samhället, en signal om att detta verkligen, verkligen, verkligen inte är ok! Sen att de som straffas kanske är i större behov av vård än samhällskarantän är en annan fråga som på inga sätt är i konflikt med att det ska vara en allvarlig företeelse att utföra brottet.

För 5 000kr kan du kanske betala din hyra en månad, köpa en restresa över helgen eller köpa en ny säng. Sen är dom slut och så står du där med smärtan, förnedringen och skammen du inte borde känna medan rättsväsendet och omvärlden verkar tycka att rättvisa har skipats. Bullshit!

Andra bloggar om: , , , ,
http://intressant.se/intressant

No comments: