Saturday, May 19, 2007

Mors dag

Mors dag är ett alibi som ska försöka dölja könsmaktsordningens absurda orättvisa men som misslyckas totalt och snarare gör det motsatta. En dag om året ska man pyssla om mamma, ge henne frukost på sängen och paket och på alla andra möjliga och omöjliga sätt gulla med henne. Karln i huset diskar på mors dag men vem diskar resten av året? Mors dag är dagen då vi tackar mamma för att hon utan gnäll och knot uppfyller sin del av genuskontraktet, sköter markservice och lär barnen att så ska det vara. Tack för den mamma!

Nu är ju inte just min mamma en sån mamma, min mamma är ingen bullmamma, hennes hem är inte perfekt och hon vägrar av princip stryka något annat än lucia nattlinnen. Tur för mig! Sen anser hon förstås att det finaste och bästa man kan göra med sitt liv är att skaffa egna barn.. Kanske inte lika bra, hon är inte heller direkt en kariärr kvinna eller ens en arbetande kvinna utan har glatt stannat hemma med barnen så mycket det bara har varit möjligt och suckat om hur underbart det är. Min mamma har helt enkelt starka livmodersfeministiska böjelser och anser att det bästa en mamma kan göra är att amma i flera år... Så det är både bra och dåligt.

Jag vet inte om jag vill fira att min mamma eller någon annans mamma för den delen snällt ställde upp och sköte markservice utan att ifrågasätta sin roll i så som världen vill regisera den. Jag vet inte om jag vill fira att männen runt våra mammor lät det vara så och jag vill absolut inte se hur de ger sina fruar och mammor lite blommor och en middag som tack för att de vigt sina liv åt dem.

Nej, i år ska jag fira de andra mammorna, mammorna som lämnade barnen på dagis och gick ut och jobbade oavsett om de gjorde kariärr eller inte. Jag ska fira mammorna som stod på barikaderna, åh åh tjejer mammorna, grupp8 mammorna, mammorna som tog ut skilsmässa för sitt eget och sina barns bästa, mammorna som lämnade männen som slog dem och barnen. Supermammorna! Mammorna som kanske sitter och har dåligt samvete över att de inte hinner baka bullar och vara klassmammor och göra eget julpynt... För ni ska inte ha dåligt samvete, ni är fantastiska, ni har gjort det möjligt för era barn att leva på ett annat sätt! Ni är toppen mammor!
Kämpa på!

Men ni får inga blommor, ni får det finaste jag kan ge er, ni får mitt löfte om att kämpa vidare. Jag lovar att ert hårda arbete inte ska få gå till spillo, era uppoffringar ska ej vara förgäves. Kampen fortsätter, patriarkatet ska upphöra!

Här kan ni kolla in F!s flyer till morsdag.

Andra bloggar om: , , , , ,
http://intressant.se/intressant

3 comments:

meta said...

Väl rutet. Instämmer i kören.

Veronica Svärd said...

Vackert!

Anna K said...

Just dom mammorna menar jag också då jag till helgen delar ut F!s morsdags-folder här i Umeå. Vi behöver prata om "det dåliga samvetet" som jag tror finns hos så många och gör livet flera nyanser tråkigare, även om man egentligen vet att man är tillräckligt bra. Den där taggen av tvekan om man valt rätt som kan smyga sig på en i tider av trötthet och kris, om det händer nåt jobbigt med ens barn t ex. Blev det för tidig dagis-start? Ammade jag inte tillräckligt länge eftersom allergin slog till? Jag vet med min hjärna(och rätt ofta med känslan också) att det är "könsmaktsordningens absurda orättvisa" som spökar, men ofta är man ganska ensam med funderingarna. Även om man lever med en skapligt jämställd man. (De kan förstå principen, men upplever aldrig känslan) Även om man har vänner som påminner en. Ja, det är en skum uppfinning Mors Dag. Tack för att du påminde mig om kluvenheten.