Sunday, February 03, 2008

20 000 för en sjuksköterska? Självklart!

Det pågår ett upprop för att höja sjuksköterskors lön som heter inte under 20 000. Ett beundransvärt upprop från en grupp som verkligen sliter och förtjänar att bli avlönade därefter!

Har kopierat detta ifrån kevlarjeans blogg:
Brev till sjuksköterskestudenter i Stockholmsområdet

Under våren kommer vi att vara drygt 300 nyutexaminerade sjuksköterskor. Många av oss kommer att söka jobb på Stockholms fem stora akutsjukhus (Danderyds sjukhus, Karolinska sjukhuset Huddinge, Karolinska sjukhuset Solna, S:t Görans sjukhus & Södersjukhuset). Sjukhusen är stora arbetsgivare som har mycket att säga till om när det gäller vår ingångslön. Ingångslönen är direkt avgörande för den framtida löneutvecklingen och därmed för vår slutlön. Ingångslönerna för sjuksköterskor har länge legat väldigt lågt, de som gick ut under 2006 fick en ingångslön i genomsnitt på 18 655 kr.

År 1993 blev sjuksköterskeutbildningen en högskoleutbildning. Det är fortfarande många i Sverige som inte vet om att det är så. En undersökning från Manpower visar att två av tre män inte tror att sjuksköterskor är utbildade på högskola. Efter tre års högskolestudier får nyutexaminerade sjuksköterskor en lön som inte alls motsvarar utbildningens längd och innehåll. Andra treåriga högskoleutbildningar har betydligt högre ingångslöner: högskoleingenjörer har en rekommenderad ingångslön på 25 800 kr och personalvetare ca 22 000 kr. Inte ens inom vården motsvarar lönen utbildningsnivån. Läkare går elva terminer på högskola, sjuksköterskor går sex terminer och undersköterskor har en gymnasial utbildning. Den genomsnittliga lönen för en läkare i landsting/kommun är dubbelt så hög som för en sjuksköterska. En sjuksköterska tjänar i genomsnitt ca 3000 kr mer än en undersköterska.

Vi har ett ledar- och personalansvar och är tillsammans med läkarna ansvariga för patientens vård och säkerhet. Det är dags att lönerna justeras. En ingångslön under 20 000 kronor i månaden motsvarar inte sjuksköterskornas arbetsinsats. Dessutom får arbetsgivaren höja lönen med enbart 2 % per år (detta avtal kommer att omarbetas under våren 2008). Det gör det också svårare för oss att höja lönerna vid till exempel arbetsgivarbyte och vidareutbildning.

12 500 sjuksköterskor arbetar inom Stockholms läns landsting. Runt 500 av dessa kommer att gå i pension under 2008 och de flesta kommer att vilja ha semester. Arbetslösheten för sjuksköterskor är dessutom låg. Vi behövs!

En rimlig ingångslön ska inte understiga 20 000 kr. Ju fler av oss som ställer kravet på en ingångslön över 20 000 kr, desto större chans har vi att påverka de stora akutsjukhusen, våra arbetsgivare. Vi hoppas att du genom det här brevet vågar ställa lönekrav efter din utbildning, din arbetsinsats och ditt ansvar.

Naturligtvis finns det en grupp för detta på facebook (var annars).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

3 comments:

Suss said...

All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet! Men jag personligen ger mig nog inte in i facebook. Tack för tipset!

tiarafeministen said...

Nej för guds skull, gör inte det. Facebook är bara en stor tidslukare!

Suss said...

Haha, jotack. Har tillräckligt mycket med bloggen som tidslukare.