Sunday, February 03, 2008

Budskapet är: Ge upp, du har inte råd att bo centralt

Ibland blir man lite extra rosenrasande, som när en moderat utredning lägger ett förslag på enorma hyreshöjningar i attraktiva områden. Logiken låter såhär:

"Vid bedömningen av hur två i övrigt liknande lägenheter i olika geografiska lägen på en ort förhåller sig till varandra bruksvärdesmässigt kan viss ledning fås av förhållandet mellan bostadsrättspriserna i dessa geografiska lägen". ...Tanken är att med stigande hyror ska merparten av de köande lämna kön, i takt med att de inser att de inte har råd att bo i de mest attraktiva områdena. (DN)

Vi ska alltså få ned bostadsköerna genom att folk ska ge upp och sluta stå i kö, inte genom att erbjuda de bostadssökande bostad. Hur vettigt verkar det?? Och även om detta system smygtillämpas redan så gör ju inte detta saken bättre. Anlagelserna om att hyrorna i innestan hålls nere på bekostnad av överhyror i förorten känns så otroligt cynisk. Är inte hela poängen att man ska ha råd att bo lite överallt utan att vara milljonär?

Segregeringen som blir följden av denna logik blir man mörkrädd bara man tänker på! Alla rika bor innanför tullarna medan alla fattiga medel till låginkomsttagarna bort i förorten. Är det så vi vill ha det? Vad hände med integrationsmål, mångfalden i samhället mm?
Hur många årtionden eller kanske århundrade tillbaka i tiden vill de föra oss? Borde jag införskaffa krinolin och korsett, sluta andas och försöka hitta ett lämpligt parti direkt?
Är det ärligt talat någon av oss som längtar tillbaka till slutet av 1800talet???

Nej, bostadsbrist och långa köer ska byggas bort, satsa pengarna på att göra de mindre populära områdena mer attraktiva och värna om mångfalden i staden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama


6 comments:

Spiff said...

Men herregud!

För det första är det ingen mänsklig rättighet att bo centralt! Dessutom KAN inte alla bo i innerstan med det begränsade antal lägenheter som finns där.

Ska vi gissa?

Max 1% av alla som vill ha lägenhet i innerstan är ens i närheten av ett "behov"..

Det handlar snarare om att få en gratis miljon eller två.

Det här är bara den vanliga tröttsamma "rättvise" propagandan som bara underminerar all trovärdighet för gaphalsarna!

Anonymous said...

Det måste byggas mer, mer,mer bostäder. Gärna på höjden. Älskar skyskrapor!

Klas said...

Som jag
Är det rätt att man skall betala MER för en två i Södertälje med kaklak badrum, än en sekelskiftestvåa i vasastan ?

Varför skall jag i förorten betala mer eller lika mycket för min lägenhet + pendlingskostnader osv - än den som har tur, eller står i en kö i 20-30 år, eller känner någon som känner någon, alternativt lägger lite pengar under bordet (då är det iof en investering om än svart) och får tag i en billig tvåa i stan ?

Inte för att jag missunnar den som gör ett sånt fyna, jag har vänner som gjort det också - men jag ser inte logiken i det...

/K

Klas said...

maria b:
Yepp - självklart.
Men om man inte kan ränka hem investeringarna så lär det inte bli skyskrapor med hyresrätter :(

/K

tiarafeministen said...

Johan: det du kallar "rättvisepropaganda" är en seriös ambition att skapa och bevara mångfalden i samhället.

Sen vet jag inte om det är en mänskligrättiget att få köpa allt man vill ha heller... Om man nu ska vara sån...

Dallerberg said...

Äsch det är bara miffon som vill bo i stan iallafall. De kan sitta där instängda(eftersom det inte går att ha öppet fönster pga avgaser och skit) i sina risiga gamla lägenheter och känna sig exklusiva medans jag tar en promenad i nackareservatet.

Den som betalar 13000 i månaden för en tvåa på söder kan gott göra det tycker jag. Är man dum får man lida.