Monday, February 11, 2008

Upplysta samhället en energitjuv?

Inom de sociala relationerna talar vi om energitjuvar. Men faktum är väll ändå att vi i västvärlden är de största energiförbrukarna och även om vi betalar så betalar naturen och klimatet även det och det blir en dyr räkning som måste betalas i framtiden.

Feminister generellt brukar alltid tala om behövet av upplysta parker mm för att öka tryggheten främst för kvinnor som ska hem på kvällen men självklart gör det oss alla lite tryggare. Däremot är det sällan vi diskuterar hur den energiförbrukning som sker till följd av detta ska hanteras. Ikväll byter Stockholm Stad ut lamporna i 10.000 gatlyktor till mer energisnåla lampor. Detta är onekligen ett steg i rätt riktning och alla kommuner borde följa deras exempel.

Sossarna i Stockholm vill gå steget längre, de vill att vi ska importera idén om solpaneler på gatlyktor från London. Carin Jämtin tror att det skulle kunna sparas 6 miljoner kronor per år. Tänk hur många lärare man kan få för dom pengarna!?!
Men miljöaspekten är minst lika viktigt och solpaneler är onekligen något för framtiden.

Fortsättningen på detta borde såklart vara att alla icke k-märkta offentliga byggnader förses med solpaneler över hela landet. Samma med alla skolor osv osv. Har vi råd att montera små solceller på vareviga gatlampa borde vi även ha råd med detta. Utöver ev lägre kostnader så sparar vi på den lilla miljö vi har kvar!

Mer om belysning: DN

Vi kan även konstatera att byggstarten för mera allmännytta i Stockholm försenas av byråkrati och krångel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

4 comments:

Anonymous said...

Ingen som vet något skulle komma på en sådan ide. Man kommer att förlora mycket mer än 6miljoner på projektet. Det är fullständigt orimligt med någon vinnst.

Anonymous said...

Hm... jag vill inte vara "deppo" men när det gäller solceller så har jag hört att det går åt mer energi i tillverkningsledet av dom (allt från hitta råvaror till bygga fabriker till transport osv) än vad solcellen kan ge tillbaka under sin förväntade livstid. I alla fall på våra breddgrader där vi inte har så mycket sol. Och ironiskt nog har vi som minst sol när vi som mest behöver ljus/värme... (vintern).

Jag vet dock att det händer mycket inom forskningen på solcellsområdet och en vacker dag kommer solcellerna att bli lönsamma ur alla möjliga synvinklar, det är jag övertygad om.

Fram till dess tror jag mycket på idén om att bygga stora solkraftverk i norra Afrika som kan skicka ström till Europa genom kablar över (under) Medelhavet. Länder i norra Afrika har mycket sol och solceller skulle fungera mycket bra där. Dessa länder kan leverera el från sol, som dom har mycket av, dom får pengar för det från europeiska länder och dom i sin tur kan stänga ner sina miljöförstörande kolkraftverk...

Anonymous said...

( En helt annan fråga men som ändå har med ämnet att göra. Vad är det för möbler du är ute efter? Har vissa möbler på vinden jag gärna skänker om du är i behovet! )

tiarafeministen said...

Hmm, vilka möbler.. ja.. gillar gammaldags fotöljer och sen är det mest lite snygg förvaring jag är ute efter. Soffan och soffbordet åker det också.
Det blir lite vita billy, sen någon slags garderobssystem, gärna ett sånt med förvaring över sängen också...

Fast det skulle nog vara spännande att se vad du har liggande =)
Hels skulle jag nämligen byta ut ALLT!