Monday, February 18, 2008

Fi pratar bloggar och hamnar i DN

Igår hade Feministisk initiativ panelsamtal om bloggar som feministisk arena. Unni Drougge och Elin Alvemark samtalade med Fi i frågan.

DN skrev kort om det, läs mer här.

Själv kunde jag tyvärr inte närvara, det gjorde däremot Veronica.

Socialistbloggen väljer att lägga ord i vår mun som vi verkligen inte skulle ha uttalat när henn påstår att Fi´s feminism skulle vara socialistisk. Att Dra Unni Drougges påstående (Alla unga kolumnister skriver om diamanter och gucci-skor) till sin spets och påstå att man inte kan vara feminist OCH gilla diamanter kan tiarafeminismen absolut inte gå med på. Att vara feminist betyder inte att man är socialist och det är fullt möjligt att kombinera glamour med en feministisk politik!!!
Varför skulle det finnas en motsättning??

Till råga på allt så väljer henn att kalla den socialistiska feminismen för "rätt" feminism, vilket är otroligt trångsynt och kränkande. Den socialistiska feminismen passar såklart som handen i handsken om man är socialist, är man inte det så funkar andra sorters feminism utmärkt!

Jag blir så ledsen när feminismen beskärs av rigid blockpolitik. Feminister över blockgränserna har så mycket frågor gemensamt och om vi bara förenar våra krafter i dessa frågor så kan vi få saker som könsneutral äktenskapslagstiftning, individualiserad föräldraförsäkring, åtgärder för att på tidigt stadium jobba med jämställdhet i skola och förskola, konkreta åtgärder mot mäns våld mot kvinnor, stöd och hjälp för kvinnor som vill ta sig ur prostitution och sexuellt utnyttjande mm mm. När vi delar upp oss och ser varandra som fiender och inte allierade så förlorar vi så mycket förändringskraft.
Det är ju det som är hela tanken med Fi, att förena över blockgränser, komma överens om att sammarbeta där vi är eniga och försöka hitta en lösning och kompromiss när vi inte är det. Samt att ibland bara enas om att vi inte är eniga och låta det bli en styrka inte en svaghet.
I Fi är det "högt i tak", det finns utrymme för diskussion och konflikt. Det är en styrka för att det tvingar oss att hitta nya lösningar, "tänka utanför lådan" och ta nya vägar för att komma vidare. När man befinner sig i Fi är det en stor källa till inspiration och en intelektuell utamaning som aldrig slutar vara rolig. Och i Fi finns det plats för både foträta skor, palestinaschalar och diamanter, för att inte tala om tiaror!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

1 comment:

Anonymous said...

hejsan, det här är kanske en lite konstig fråga men du är väl feminist? Jag fick liksom intrycket av att du var det och om du är det så vore det bra för jag behöver intervjua en feminist till ett skolarbete. Det är bara några frågor men du kan väl kontakta mig om du är intresserad :)

sawraaa@hotmail.com