Wednesday, May 28, 2008

en sån där dag..

Vaknade, övertygad om att det är måndag idag. Skorna som tidigare aldrig har krånglat ger ngn slags skavsår. Jag glömde både hatt och middag hemma. Borde ha tagit en jacka/kofta. Suck!

Som om det inte är nog är aftonbladets löpsedel om en kändisskilsmässa, detta trots att medlarna lägger nytt bud ikväll för att försöka lösa konflikten bakom vårdförbundets strejk. Det tycker jag är en större och intressantare nyhet. Men senast vår kära kvällsblaska skrev om det på aftonbladet.se var 23/5.

En annan intressant nyhet är LO's förslag om gemensam A-kassa. Personligen skulle jag gärna betala högre a-kassa för den solidariteten. Enligt nytt förslag så ska a-kassan plötsligt vara proportionerlig till arbetslösheten inom just det facket. För min del har det inneburit en ganska rejäl sänkning, för andra en rejäl ökning. Detta skapar lite underliga relationer mellan olika fackförbund inom LO, så ja, jag tycker det är en bra idé. Solidariteten måste återerövras inom facket och inom politiken. Ordet måste återfå sin klang av stolthet och gemenskap och lägga av sig den klang av naivitet som den nu förknippas med. Solidaritet är vackert, solidaritet är styrka och solidaritet är det som kan göra världen till en bättre plats att leva på för oss alla.

S vill nu förlänga föräldraledigheten. Mja, varför inte. Fast det är inte den mest angelägna frågan i mina ögon. Behovet av en individualiserad föräldraförsäkring är som jag ser det större. Bättre kvalitet på barnomsorgen med mycket kunnig personal, nära samarbete med genuspedagoger och mindre barngrupper är också en viktig fråga. Jag vet att det ofta uppfattas som kontroversiellt (främst av mammor med småbarn) men jag anser att barn mår bra av att gå på dagis, det är en viktig del av deras socialisering, jag tycker också att det är viktigt att mammorna och papporna kommer ut på arbetsmarknaden så de kan jobba ihop sin pension och bidra till samhällets gemensamma välfärd genom att betala skatt. Min mamma flyger i luften när jag förfäktar dessa åsikter i hennes närvaro, hon kämpar för långtidsamning, mycket längre föräldraledighet och vill absolut inte individualisera föräldraförsäkringen.
Fördelen med förslaget som jag ser det är att tiden endast ska kunna tas ut efter att föräldrarna gått tillbaka till jobbet. Och visst förstår jag det behovet. Ytterligare positivt är att dessa dagar föreslås vara individuella, halva var, inget snack. Härligt!

Och snälla skrota begreppet livspusslet, det driver mig till vansinne.

En annan S nyhet är kanske att väljarna tycker Sahlin är trevligare en Reinfleldt och att han är smartare. Är inte det en typisk könsstereotyp. Manlighet förknippas med kompetens och handlingskraft och kvinnlighet med trevlighet och annat gulligull. Suck!

Kände mig ganska duktig som smörjt in min stackars solkänsliga kropp med solkräm, tills jag läste larmrapporten. Suck, aldrig får man vara glad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

3 comments:

Anonymous said...

En del barn älskar dagis mycket,en del klarar sig bättre utan.Jag har båda "sorterna" i min skara=)
Själv tycker jag att tre-tre½ år är en lagom ålder för dagis.Innan dess behöver de flesta barn inte andra barn eller pedagogik mer än kortare stunder.Då är det mamma och pappa man behöver mest.

Men vårt samhälles strävan efter yrkesarbete och prylsamlande som största mål i livet delar jag inte.
Det finns barn som i stort sett växer upp på dagis och bara ser föräldrarna en stund på morgonen och en stund på kvällen medan de sitter vid TV:n,väntar på middagen och föräldrarna är sura och trötta.
Jag har mycket svårt att se någon fördel i det.Det liknar på sätt o vis någon slags kollektivistisk uppfostran i ett totalitärt land där alla ska uppfostras in i samma mall medan mamma och pappa bidrar till staten.

Anonymous said...

Man kan mycket väl långtidsamma trots att man delar lika på föräldraledigheten.Barn som blir ammade när de är 1 år eller över äter ju knappast bröstmjölk istället för mat, de brukar vilja amma morgon och kväll. De flesta som delar lika på föräldraledigheten är hemma typ 8-9 månader var. Vad är då problemet med att fortsätta amma morgon och kväll samtidigt som barnet får "riktig mat" vilket de behöver för att växa som det ska på dagtid.

tiarafeministen said...

Nej, det borde gå utmärkt att jobba och amma som du föreslår om man inte är en stark anhängare av "fri ammning" vilket betyder att barnet ska få bli ammat när barnet själv vill. Då är mamman fastkedjad vid barnet. Barnet ska dessutom få fortsätta att bli ammat tills det själv vill sluta. Suck!