Thursday, May 29, 2008

strejken är slut men grundproblemet kvarstår

Så igår kväll så hände det som många väntat på, ett slut på strejken. Många är besvikna, borde vårdförbundet ha hållit ut?
Jag tycker situationen påminner om när kommunal strejkade för en massa år sedan. "vi tar fighten" var deras slogan. Även där var många besvikna på uppgörelsen.

Likheterna med de två strejkerna är många. Båda gick ut hårt, medlemmarna var peppade och båda föll på mållinjen.

Bara några dagar innan så hör man rykten som stödaktioner, stödstrejker. Och ändå så viker man sig. Varför?

Fatta hur stort det skulle vara om fackförbund gick ut i sympatistrejk, om så bara en minut. Tänk dig hela t-banan som står still i 1 minut, dagen efter i 2 och så fortsätter det. Bara för att visa att trycket ökar, att det finns stöd, opinion. Nu är t-banan bara ett exempel, men det finns massor av verksamhet som skulle kunna skapa det rabalder som skulle synliggöra hur stort stödet för syrrorna är. Samma situation som när kommunal strejkade. Vad är vi rädda för?

Är vi rädda för att folk ska se hur stort och mäktigt facket är när de visar en enad front, hur de i en minut kan stoppa hela innestaden, hela tågtrafiken, pendeltågen, ta vilket exempel du vill. Tänk dig om metall skulle lägga ner arbetet i 10min, bara för att visa att jo, facket kan stoppa nästan hela Sverige. Sen att det aldrig skulle ske eftersom vi alla känner ett ansvar för samhället. Men det går.
Men situationen är inte så härlig, få fackförbund visar sin sympati, strejkar i sympati. Vilket är vansinne.

Hela fackföreningsrörelsen skulle i mina ögon tjäna på en sån styrkedemonstration. Arbetsgivarna skulle tvingas inse att vi inte tänker låta viktiga människor i viktiga verksamheter tjäna sämre än folk med likande utbildningsnivå i andra sektorer. Att vi inte låter dem sätta sig på oss.
Och jag tror också att det skulle vända kurvan i medlemsraset. Folk skulle äntligen fatta hur viktigt det är att facket är stort, starkt och enat.

Men nu blev det inte så... synd. Nu riskerar vårdföbundet snarare att förlora besvikna medlemmar, inte bra..

Och grundproblemet kvarstår därmed, arbetsgivaren har inte förstått sin personals sanna värde, att man inte kan köra över folk hur som helst och att det är slut på rean..

Fast nu kanske jag är överkinkig, även om de gav upp för lätt så har de i alla fall etablerat en lägsta lön. Det är ett framsteg, men det kunde ha blivit så mycket mer!

DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD,
Vårdförbundets hemsida
Kommunals hemsida
LOs hemsida

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

1 comment:

Morrica said...

Det där med kollektivtrafiken var en förbaskad god idé, du *nickar gillande* jag hoppas transportarbetarförbundet läser din blogg!