Monday, October 13, 2008

Partiledardebatt är bara gammal skåpmat

Gårdagens partledardebatt var så förutsägbar och tråkig att jag zappade mellan den och pretty woman. Det säger en hel del. Hur ska svenska folket orka lyssna på politiker när de talar i termer som man inte förstår? De pratar om miljarder hit och miljarder dit men om man inte har koll på de ekonomiska ramarna har man ju inget begrepp om huruvida det är frågan om mycket eller lite pengar. Miljarder låter mycket men i det stora hela är de ibland droppar i havet. Lite svårt för oss vanliga dödliga att greppa. När de slår varandra i huvudet med dessa siffor är det svårt att veta vad som är vad och vad som är rimligt.
Men det som är värst är ändå hur lite nytt det är. Jag är inte medial eller sierska men jag hade kunnat förutse 90% eller mer av allt som sades igår. Hur trist är inte det. Alliansen sitter där som nickedockor och är till synes eniga om allt medan vänsterblocket erkänner att de inte är eniga. Personligen tycker jag att det senare är mer intressant. Jag vill inte ha ett tvåpartisystem och jag vill veta vad de enskilda partierna står för. Hur ska jag veta vilka frågor fp bråkar om inom alliansen, vad de står upp och kämpar för, vad de bidrar med om allt förhandlande sker bakom stängda dörrar? Vad ska man rösta på som högerväljare när man inte vet vad som är vad längre?

Lars Ohly var överdriven i sin ambition att visa att de minsann står för sina åsikter och inte vill plattas ut och mediatränas så han kan presentera ett tillrättalagd alternativ till alliansen. Men jag respekterar verkligen deras ståndpunkt, de är ett parti som representerar sina väljare och de vill att det ska synas. Toppen, men samtidigt så vet han ju att de kommer vilja vara med och dela på maktkakan om alliansen förlorar valet. En balans
Maria Wetterstrand imonerar som vanligt med sin tydlighet och träffsäkerhet. Säga vad man vill men hennes budskap gick fram.
Mona Sahlin däremot var otroligt blek i debatten som att något suger musten ur henne. Jag hade verkligen högre förhoppningar på henne än vad som visats den senaste tiden.. Kom igen Mona, girl power eller nåt!

En annan intressant iaktagelse är att deras fokus hela tiden ligger på nästa riksdagsval. De tycks blunda totalt för att vi om mindre än 9månader går till val. Europaparlamentsvalet är känt för sitt låga valdeltagande men frågan är om inte en stor del av skulden ligger hos de politiska partierna som inte verkar det minsta intresserade av att prata om valet? Ibland känns det som att vi i Fi är en av de få politiska aktörer som tar europaparlamentet och valet 2009 på allvar. Det är en anledning till oro för hela den representativa demokratin!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Mer om partiledardebatten i DN och ännumer

1 comment:

Veronica Svärd said...

Ja, innehållet i debatten var precis som vanligt. Tråkig. Men det är ju också moderatorns ansvar att styra upp lite.

Mona Sahlin har verkligen inte lyst upp debatten, men jag håller med om att Wetterstrand rockade.