Saturday, October 04, 2008

Dam-handikapp

Vardagsbetraktelse:
Om det finns två toaletter, en damtoalett och en herrtoalett så är det alltid samma som är handikappstoalett. Damtoaletten. Varför är det så?

Kanske lika bra att bunta ihop alla marginaliserade grupper och ge dem samma toalett eller?

Suck.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

3 comments:

Anonymous said...

Antagligen för att hk-toaletten ofta härbärgerar skötbordet och den gamla patriarkala sedvänjan dikterar att det är Mamman, snarare än Pappan som byter blöjor.
Krymplingar däremot är ju, som vi alla vet, fullständigt könlösa (*ironi*).

Jag undrar däremot varför ickefunkisar (manliga såväl som kvinnliga) så ofta väljer att gå på hk-toaletten när de har diarré?
Detta (i kombination med den obligatoriska blöjtunnan, som töms alldeles för sällan) gör ofta hk-toaletten till ett stinkande avträde som man helst vill slippa gå in på. Det jävliga är bara att vissa av oss (=dem toaletterna i första hand är till för) oftast inte har något val!

Ett mer feministiskt tänkande inom arkitekturen behövs för att häva de här obehagliga strukturerna - med könsneutrala, tillgängliga toaletter med skötbord som standard.
Då tror jag också att folk skulle lägga sig mer vinn om att lämna utrymmet såsom man själv vill finna det - det kan ju vara värsta ragget som står utanför och väntar på att det ska bli ledigt...

För övrigt - tack för en käck blogg - följer den med stort nöje!

Maria Byström said...

Ja, det där har för mig alltid varit en gåta. Brukar gå på herrtoan ibland om det kniper. Alltid kul att se chockade grabbar vid pissoaren ;-)

tiarafeministen said...

Hmm, har aldrig tidigare reflekterat över att folk väljer hk toan när de har problem med magen.. Vad kan det bero på? Snacka om en fråga för alla hobby-psykologer =)

Den stora frågan egentligen borde vara varför vi 2008 fortfarande har herr och dam toaletter till att börja med? Galenskap.