Tuesday, June 16, 2009

Lite knepigt med demokrati i praktiken

I teorin låter demokrati enkelt och självklart men som vi nu ser i Iran och i andra länder för den delen så är det en ganska vansklig sak.

Ett av de tydligaste tecknen på bristande demokrati för bristen på respekt för rätten att säga sin mening. Att skjuta protesterande är ett hot mot både demokrati och yttrandefrihet.
Men även här finns tendenser åt samma håll, demonstrationer som går över styr möts med obarmhärtigt våld. Är det verkligen nödvändigt?
Ett annat tecken på bristande demokrati är att man stänger ned möjligheter att kommunicera med omvärlden. Om man inte har något att dölja finns det inte heller anledning att stänga ned facebook och skype.

Detta pressmeddelande gick igår ut från Fi

Fi stödjer kampen för kvinnors rättigheter i Iran

Webbredaktionen 15 juni

Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering och EU att verka för ett nyval i Iran. Fria val, fria medier, fri kommunikation och respekt för mänskliga rättigheter måste vara grunden för en demokrati.

Flera miljoner iranier demonstrerar just nu mot den sittande regimen i Iran som misstänks ha tillsatts via valfusk. De fria medierna stängs ned med våld. Sms, skype och facebook har stängts av i syfte att förhindra protesterande att kommunicera med varandra och med yttre världen om vad som pågår i landet.


Det är många kvinnor i den växande proteströrelsen idag som kräver sina rättigheter. Kvinnor i Iran är förbjudna att inneha de flesta officiella positioner i samhället, saknar många medborgerliga rättigheter. Kvinnors offentliga utrymme är obefintligt idag på grund av regimens övervakning.

Feministiskt initiativ stödjer den iranska feministiska rörelsens krav på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i Iran. Vi ser mycket allvarligt på det våld som proteströrelsen och iranska feminister utsatts för, och de kontinuerliga brott mot mänskliga rättigheter som utförts av den iranska regimen. Den situation som nu råder är oacceptabel och vi kräver att Sveriges regering och EU höjer rösten för ett nyval i Iran och att valobservatörer i det kommande valet finns på plats.


Gudrun Schyman och Stina SundbergTalespersoner för Feministiskt initiativ

Delta i demonstrationerna i veckan
Tisdag 16 juni kl 11:30 på Sergels torg med Iranska kvinnosamfundetOnsdag 17 juni kl 16:00 på Sergels torg.


I detta läge inser man hur bra det hade varit med feministiskt initiativ i Bryssel, en plattform för att föra fram protester.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Bookmark and Share

No comments: