Monday, February 02, 2009

Rösta i EU-valet, oavsett vad du vill

Som medlem i fackförbundet seko får jag hem seko-tidningen som av någon anledning alltid hamnar i badrummet och läses där i korta snuttar under veckan som kommer. Idag läste jag en krönika som egentligen bara var en uppmaning att rösta, eller i alla fall överväga att rösta i Europaparlementsvalet. Huvudargumenten för alla som vill skapa röster är samma. EU får mer och mer makt samtidigt som vi verkar bry oss mindre och mindre.. Vi har satt på skygglapparna och vill inte se hur mycket EU påverkar våra liv. Det var länge sedan det handlade om gurkor och jordgubbar, nu handlar det om lagar och militarisering, flyktingmottagande mm. Stora viktiga frågor för alla oavsett politisk färg.

För grejen är ju att oavsett vad du tycker om EU så finns det en anledning att rösta. För er som hejjar på oss i Fi så är det låga valdeltagandet en fördel, om vi bara kan mobilisera våra väljare har vi en betydligt större chans att komma in en vi hade i riksdagsvalet 2006. För oss är det superviktigt att ni som sympatiserar med oss masat er till vallokalen.

För er som verkligen inte vill se oss i Europaparlamentet är det ju också viktigt att mobilisera väljare, höjer ni antalet som röstar minskar ni ju våra chanser..

Jag kan känna att själva demokratifrågan är huvudpunkten här. Kan vi vara medlemmar i EU om vi inte bryr oss om vad de gör, är inte det farligt för hela demokratin i Europa likväl som demokratin i Sverige? Inte för att det är aktuellt med utträde men man måste ju ändå ställa sig frågan?

Socialdemokraterna har haft framtidsdagar och där har de tre toppkvinnorna, Mona, Marita och Margot (MMM) också predikat vikten av att öka valdeltagandet. För socialdemokraterna är detta ett genrep inför riksdagsvalet kanske i lika hög utsträckning som ett val för valets skull. En lite prognos helt enkelt. Fast EU väljarna är en mindre trogen skara och byter lättare parti från gång till gång. Därför är det extra roligt att höra att Margot Wallström vågar tala om något som kontroversiellt som den inre ideologiska kompassen. jag bli i huvud taget glad när etablerade politiker vågar ta i-ordet i munnen.

Vi får se vem som lyckas bäst nu, kommer FP och MP ha en fördel av deras EU-profil eller kommer uppstickare som Fi, piratpartiet mf att komma in? Kommer Moderaternas satsning på att få fler att rösta få resultat? Och hur ska vi hantera det om Bildt ersätter Margot Wallström??

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments: