Tuesday, December 30, 2008

Feministiska nyårslöften 2009

Sitter du och funderar på att lova dig själv att ta med matlåda till jobbet oftare, gå ned x antal kilo eller börja träna? Har du gjorde det förut och misslyckats? Brukar du generellt misslyckas med dina nyårslöften?

Det kanske är dags för lite andra sorters löften? Tiarafeministen tipsar om feministiska löften som går att hålla utan att svälta sig eller sträcka en muskel.

exempelvis: Jag lovar att under 2009:

  • Bli medlem i en feministisk organisation (självklart rekomenderar jag Fi men det finns ju flera utomparlamentariska grupper osv)

  • Börja prenumerare på en feministisk tidskrift. Bang funkar nog för de flesta, Ful_ kan vara något om ni är mer inne på queerteori eller för alla hardcore genusvetare är det såklart tidskrift för genusvetenskap som gäller.

  • Bestäm att du med ett visst intervall ska göra något som strider mot din könsroll, för vissa innebär det att blanda cement medan för en annan kan det innebära korsstygnsbroderi.

  • Skänk regelbundet pengar till en organisation som jobbar med utsatta kvinnor/tjejer

  • Hjälp till på din lokala kvinnorjour.

  • Visa stöd till kvinnor och män i din omgivning i deras försök att bryta könsroller och invanda maktmönster.

Och för er hardcore Fi Supporters så är nyårslöftet klart som korvspad:

Jag lovar att under 2009 göra allt jag orkar och kan för att se till att feministiskt initiativ som första feministiska parti kommer in i europaparlamentet


Lägg handen på hjärtat och svär =)

Gott nytt år

önskar

er bästa Tiarafeminist


Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Årets vardagsilska i bilder!

Här kommer en (utan inbördes rankning) sammanfattning av vardagsilskan jag gått runt och känt. Vissa av dessa bilder har ni sett förut, andra inte. Ett axlpock av alla de saker som fått mig att gnissla tänder under året både privat och politiskt. Allt går att köpa, synd. Dela smink med din docka. Snabbkurs i könsroller. Inte bara särskrivet utan kösnrollskonserverande och otäckt. Globen gör reklam med vad som ser ut som våldtagna/misshandlade tjejer som då antas vara i behov av shopping och provrum... Knäppo på SU vandaliserar vår anslagstavla och skickar otäcka hot-mail. Folk som tär på våra resurser och vårt tålamod genom att vandalisera det offentliga rummet. Folk som inte kan ta upp sin egen skit Åhlens som fått solsting inför nationaldagen... Folk har glömt hur man äter frukt... Sexistiskt och könssterotyp gymreklam Sen när är kyckling vegetariskt?? Hopplösa hälsokost: Min lägenhet skulle stambytas och de hopplösa hantverkarna kastade ned mitt fina mosaikbord från balkongen så det gick sönder

Monday, December 29, 2008

nya skojjiga (?) ord

Listan över nya ord är här. Jisses. Har ärligt talat inte hört så värst många av dem själv...
Hittar själv på egna ord men de verkar inte hitta dit. Om ni något år läser att vinterkräksjukan kallas galna kräksjukan så vet ni att det är mitt ord!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Friday, December 26, 2008

Drömmer vidare om den perfekta fotöljen

Jag vet att det kanske inte är det inlägg man väntar sig på en feministblogg men jag måste ändå få ur mig detta. Har nu i mer än 6mån letat med ljus och lykta efter de perfekta emma-fotöljerna. Jag har varit såååå nära att köpa och inte lyckats hinna först. Suck!

Nåväl: kom igen 2009, vi ska hitta dem! Utlyser följande efterlysning:
Guldgula emma-fotöljer eftersökes. Gärna med ngn slags medaljongmönster. Helst mjuka. Inga kjolar eller mystiskt ryschpysch.

Se bild på perfekt exemplar nedan.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

adsense rapport

sedan den senaste utbetalningen har ni skrapat ihop 27,30 US$ till mitt ringa konto.. Snart kan jag köpa mig ytterligare tiaror...

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Thursday, December 25, 2008

God fortsättning

Jaha, då var julen överstökad för min del. Som vanligt spenderades julkvällen på jobbet i lugn och ro. Folk är sanslöst trevliga denna dag, få plankar och alla önskar god jul. En bra dag att jobba.

Så vad ska hända med Tiarafeministen 2009?
Jag laddar redan för valrörelsen. Nu ska all energi gå åt till att få in Fi i europaparlamentet med allt vad det innebär.
FiRS jobbar vidare. Vi ska lägga fokus på utåtriktat arbete och medlemsvärvning. Jag har för avsikt att kandidera för posten som ordförande även nästa år och hoppas på förnyat förtroende.

Vad gäller det privata ska jag försöka att ha ett ett fritidsliv till att börja med och återuppta bekantskapen med mina försummade vänner. Jag ska försöka ta hand om min kropp på diverse vis, inte bara genom att träna utan också genom att unna mig själv massage och annat omhändertagande. Även tiarafeminister behöver bli ompysslade ibland.

Sen ska jag såklart fortsätta blogga och köpa tiaror =)

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Sunday, December 21, 2008

Ett år med FiRS

Har nu pusslat och fixat ihop denna fina bit som sammanfattning på året med FiRS



Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Thursday, December 18, 2008

hur skickligt feministerna krossat familjen?

Blev i kommentarerna till föregående inlägg uppmanad att skriva lite om hur skickligt feministerna krossat familjen. Antagligen menat som ett påhopp. Men visst, varför inte ta upp den tråden.

Till att börja med måste vi såklart fråga oss vad en familj är.

Enligt wikipedia: Familj är inom sociologin en grupp av individer som förenas genom släktskap. Detta släktskap är ärftligt, men kan även utsträckas till att omfatta juridiska förhållanden, som till exempel giftermål, partnerskap eller adoption.
Många menar att familjbegreppet endast omfattar blodsband, medan en del
antropologer argumenterar för att blodsband bara ska förstås metaforiskt, eftersom det i många kulturer är andra kriterier än genetiska band som definierar familjförhållanden. Idag används begreppet också i ett utvidgat sammanhang för nära vänner eller kanske för inneboende. I kollektivboende pratar man ofta om "storfamiljen".

Här får man också information om ordets ursprung;
Ordet familj kommer från latinets familia, vilket inte alls hade samma innebörd då som idag. Med begreppet förstods ett romerskt hushåll, med den man som var herren i huset, "pater familias", hans fru, hans barn, slavar och boskap.

Så vad skulle då feminismen ha gjort för att krossa familjen? Jag utgår ifrån att den familjetyp vi feminister anklagas för att ha raserat är kärnfamiljen, alltså mamma, pappa, barn?

Genom att ge kvinnan samma rättigheter som män samt kontroll över sin reproduktion så kan vi självklart konstatera att kvinnan inte längre är kvar i kärnfamiljen pga ekonomiskt tvång. Då lagen numera inte ser kvinnan som mannens egendom och kyrkan inte längre uppmanar kvinnor att följa sina äktenskapliga plikter mm så visst kan man säga att man rycker mattan under fötterna för den traditionella kärnfamiljen.

Men alla andra familjer då? Och måste man leva tillsammans för att vara en familj, kan inte barnet och alla deras föräldrar mm vara en familj bara för att föräldrarna inte längre har ett äktenskapligt samliv (med varandra)?

Den "krossade familjen" feminismen antas ha skapat skulle jag säga bara krossat tvånget att stanna i relationer där man inte mår bra. Det skapar möjlighet att bygga relationer på kärlek och fri vilja. På respekt och kommunikation. Välja relationer med en eller flera personer, med eller utan sexuella inslag. Möjlighet att definiera om sig själv. För att inte tala om möjligheten att lämna en relation som inte längre är bra för att kunna finna kärlek och gemenskap någon annanstans. Att helt och hållet ta ansvar för sig själv och sina känslor.

Jag ser inget problem i det och jag skulle säga att familjen lever i olika former och storlekar. Toppen!

(Det kan såklart finnas en öppning för att ge feminismen äran för att ha krossat den religösa rörelsen familjen. I vilket fall jag måste säga att vi inte förtjänar den äran och att den tyvärr inte kan anses krossad.)

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Monday, December 15, 2008

Adsense rapport i glädjens tecken

I november fick jag min första adsense utbetalning. 960kr.

Sedan dess har jag på era klick lyckats skrapa ihop ytterligare 21,54 US$

Inget man kan leva på men pengar är ju pengar.

Nu tänkte jag att ni får ge förslag på vad jag ska göra med pengarna och så väljer jag ut de mest lockande alternativen och så får ni efter årsskiftet rösta fram det bästa förslaget.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Friday, December 12, 2008

Julmys med tiarafeministbonus

inbjudan till FiRS julmys gick ut igår och jag fick den stora äran att skriva en inbjudan på rim.

Den blev såhär

Välkommen på julmys 19 december

I tider av ekonomiska kriser, kom till FiRS, gör julklappar och vinn fina priser
Alla kan inte vinna men alla kan hjälpas åt att rimma
Feministiskt pyssel ska det bli, queera tomtar för oss i Fi
Glögg och gott till feminismens vänner, ta med alla feminister du känner

Vi börjar redan klockan sex men vänta inget större spex
Dagen handlar om att mysa och ses allesammans utan att frysa
Vi laddar för nytt år med EU val och glömmer julens alla shoppingkval

Lite sällskap av oss som har samma värden som kämpar tillsammans för att rädda världen

Helgdagshälsningar
Styrelsen
Fi Region Stockholm (FiRS)


Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Wednesday, December 10, 2008

rödgrön skåpmat

Har fått frågor om varför jag inte kastat mig på tangentbordet för att kommentera det rödgröna tvångsäktenskapet. Svaret är att jag faktiskt inte orkar. Det är "the no surprise, surprise". Deras nuvarande sammarbete var lika oundvikligt som beklagligt. Det sista vi behöver i dagens samhälle är ett tvåparti-system och allt som tar oss närmare det bekymrar mig.

Jag får en känsla av att vi hela tiden får färre alternativ. Makt flyttar ifrån oss till Bryssel där vi har svårt att göra vår röst hörd och där vi inte verkar bry oss om att höras heller. Här hemma får vi färre riktiga alternativ, vår valfrihet begränsas. På resten av marknaden så ökar alternativen lavinartat. Jag vet inte ens hur många mobiloperatörer jag har att välja på längre. Kanske gör allt vardagsväljande att vi inte orkar välja mellan flera politiska partier längre? Vi har gått över till ja eller nej frågor. Två alternativ är allt vi antas klara och vilja ha. Men hur gör man då om man är folkpartist men inte förstår hur man kan sammarbeta med kristdemokraterna? Eller om man är miljöpartist men inte vill se en regering med vänsterpartiet? Nu köper vi grisen i säcken. Rösta på en, få två/tre på köpet är det som gäller.
Var finns dynamiken i det?

I Fi så frågar vi oss självklart hur regeringsalternativen påverkar våra chanser? Måste vi ta ställning till någon av regeringsalternativen? Jag hoppas att vi låter bli och istället sticker ut som ett parti som kämpar för sina frågor i ur och skur och inte förhandlar på spekulation. Men där får vi se om mina partivänner delar mina åsikter. Jag är inte säker.

Jag längtar efter att se något nytt i politiken, lite dynamik, kackel i hönsgården. Jag vill inte ha en regering som sitter i stängda rum och bråkar och kommer ut som bästisar. Jag vill veta vad de står för, vilket av partierna som driver på just mina frågor.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Tuesday, December 09, 2008

Rösta fram nästa tiara + tävling

Vem ska man skämma bort till jul om inte sig själv? Jag suktar efter 3 olika tiaror, så nu ber jag om er hjälp. Vad ska bli min julklapp till mig?
Tiara nr 1:Tiara nr 2:

Tiara nr 3:

Ni röstar i högermarginalen.
Var med och tävla själv. Lämna en motiviering till vilken tiara jag ska köpa i kommentarerna så kan ni vinna en egen tiarafeminist-pin!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Monday, December 08, 2008

Den sköna konsten att ta betalt

Har i helgen hållit första delen av min första egna spärrkurs. Första helgen går mest ut på hur man tar betalt enligt alla konstens regler. Många tror att spärrjobb är enkelt och slött. Antagligen för att de inte vet om hur många övriga uppgifter vi har vad gäller säkerhet och sevice men också för att de inte känner till alla regler och biljetttyper som vi förväntas hålla i huvudet. Mängden periodkort får till och med mitt härdade utbildarhuvud att snurra ibland.

På många sätt är utbudet av biljetter bra för kunden, den kan lättare på en biljett som passar för just den personens resvanor. Men ju fler alternativ kunden får ju mer får vi att hålla reda på. Inte för att jag klagar, det är ju mitt jobb att hålla koll och visera (alltså kolla att biljetten är giltig) på rätt sätt. Jag kan bara efterlysa en förståelse för vår arbetsbörda som inte syns i sin helhet och respekt för vår kompetens.

Jag träffade på en kvinna som var missnöjd med personalens bemötande och människosyn på en vårdavdelning. Hon menade att de inte brydde sig om folk och att med den attityden så skulle de sättas i t-bane och pendeltågsspärrar och bara stämpla biljetter. Inte anade denna kvinna att hon talade med en person som är beredd att försvara sin yrkeskår och yrkesstolthet. Jag förklarade för henne om vår utbildning i säkerhet och den vikt vi lägger på säkerhetsrutiner och förebyggande arbete. Om hur vi satsar på service och försöker hjälpa resenärer med allt från långa och krångliga resor till att hitta till undangömda vårdcentraler. Allt detta utan tekniska hjälpmedel! Om hur vi ringer runt till spärrar och trafikledning för att hitta folks borttappade saker. Hon bad faktisk om ursäkt, fattas bara annat.

Jag trivs verkligen otroligt bra i min nya roll som utbildare och är så glad att jag tog chansen och sökte detta jobb även om jag nu jobbar mer och är tröttare. Jag pratar mer eller mindre 7h/dag och min röst är helt slut, eftersom jag är ny så sitter jag dessutom och förbereder och är väldigt uppmärksam hela tiden, inget går ju på rutin. Nästa kursdag har vi brandsäkerhet i både praktik och teori. Jag är otroligt taggad.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,