Thursday, December 18, 2008

hur skickligt feministerna krossat familjen?

Blev i kommentarerna till föregående inlägg uppmanad att skriva lite om hur skickligt feministerna krossat familjen. Antagligen menat som ett påhopp. Men visst, varför inte ta upp den tråden.

Till att börja med måste vi såklart fråga oss vad en familj är.

Enligt wikipedia: Familj är inom sociologin en grupp av individer som förenas genom släktskap. Detta släktskap är ärftligt, men kan även utsträckas till att omfatta juridiska förhållanden, som till exempel giftermål, partnerskap eller adoption.
Många menar att familjbegreppet endast omfattar blodsband, medan en del
antropologer argumenterar för att blodsband bara ska förstås metaforiskt, eftersom det i många kulturer är andra kriterier än genetiska band som definierar familjförhållanden. Idag används begreppet också i ett utvidgat sammanhang för nära vänner eller kanske för inneboende. I kollektivboende pratar man ofta om "storfamiljen".

Här får man också information om ordets ursprung;
Ordet familj kommer från latinets familia, vilket inte alls hade samma innebörd då som idag. Med begreppet förstods ett romerskt hushåll, med den man som var herren i huset, "pater familias", hans fru, hans barn, slavar och boskap.

Så vad skulle då feminismen ha gjort för att krossa familjen? Jag utgår ifrån att den familjetyp vi feminister anklagas för att ha raserat är kärnfamiljen, alltså mamma, pappa, barn?

Genom att ge kvinnan samma rättigheter som män samt kontroll över sin reproduktion så kan vi självklart konstatera att kvinnan inte längre är kvar i kärnfamiljen pga ekonomiskt tvång. Då lagen numera inte ser kvinnan som mannens egendom och kyrkan inte längre uppmanar kvinnor att följa sina äktenskapliga plikter mm så visst kan man säga att man rycker mattan under fötterna för den traditionella kärnfamiljen.

Men alla andra familjer då? Och måste man leva tillsammans för att vara en familj, kan inte barnet och alla deras föräldrar mm vara en familj bara för att föräldrarna inte längre har ett äktenskapligt samliv (med varandra)?

Den "krossade familjen" feminismen antas ha skapat skulle jag säga bara krossat tvånget att stanna i relationer där man inte mår bra. Det skapar möjlighet att bygga relationer på kärlek och fri vilja. På respekt och kommunikation. Välja relationer med en eller flera personer, med eller utan sexuella inslag. Möjlighet att definiera om sig själv. För att inte tala om möjligheten att lämna en relation som inte längre är bra för att kunna finna kärlek och gemenskap någon annanstans. Att helt och hållet ta ansvar för sig själv och sina känslor.

Jag ser inget problem i det och jag skulle säga att familjen lever i olika former och storlekar. Toppen!

(Det kan såklart finnas en öppning för att ge feminismen äran för att ha krossat den religösa rörelsen familjen. I vilket fall jag måste säga att vi inte förtjänar den äran och att den tyvärr inte kan anses krossad.)

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comments:

Anonymous said...

Vad feminismen sysslar med är att ständigt förlöjliga den vite mannen. Du kan ju tex se Gudrun S julhälsning på Fi:s hemsida. Tänk om det varit en man som skrivit detta om en kvinna? "Ni" använder er av samma metoder som ni anklagar män att ha gjort i all evig tid.

Veronica Svärd said...

Jag ser inget förlöjligande alls, varken här hos Tiarafeministen eller i Gudruns julhälsning.

Måste vi leva kvar i en förljugen värld för att inte några vita män ska ta illa upp för att rentjurar tappar sin horn tidigare än korna? Det verkar ju galet.

Veronica Svärd said...

Jag gillar förresten att det är reklam för familjerådgivning/terapi precis ovanför inlägget :)

tiarafeministen said...

Eller hur? Dessa reklammotorer är obegripliga. Ibland helt galet, ibland mitt i prick! =)

FredrikaBremer said...

Otroligt bra skrivet. Klart det var ett påhopp det där med att feminister krossar familjen. Vet du, när män flyttar från en mor som alltid passat upp dem så de inte lärt sig annat än att dricka öl framför sporten, så behöver de sin nya kvinna som slav. När hon säger ifrån, påstår mannen att kvinnan krossar familjen. Lite skämt, men också mycket allvar då jag själv sett sådana situationer på riktigt.

Åter igen, mkt bra inlägg. Din blogg ska jag bevaka.

tiarafeministen said...

Tack. Jo, lustigt att it takes two to tango bara gäller när man dansar efter manens pipa..