Sunday, November 30, 2008

Om konsten att bemöta och utplåna nationalism

Just nu infaller de sista timmarna av november och datumet 30november är en dag som man känner en viss oro inför. Främlingsfientliga nationalister av alla sorter och storlekar brukar nämligen uppmärksamma 30 november som är dödsdagen för "krigarkungen" Karl XII. Dagen brukar kännetecknas av oroligheter och störande bråk. Sammanstötningar mellan nationalisterna och AFA är det vanligaste. Idag har det varit en incident och viss vandalism.

Nu är ju frågan om hur man på bästa sätt ska bemöta dessa nationalsocialister och deras främlingsfientliga ideologi. Tydligt är att SD mm satsar på en väldigt mjuk image med saft och barnfamiljer mm. Lite som bilderna som Jehovas Vittnen visar i sina pamfletter fast mer ariska. Att i det läget försöka förklara att de är främlingfientliga och i slutändan faktist ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter är svårt. Att kalla dem nazister och rasister funkar uppenbarligen inte. Enligt konceptet syns inte finns inte har dessa plötsligt rumsrena organisationer slipat bort alla spår av rasism från det uppenbara. Att de däremot har kvar roten till det onda: den dåliga synen på människors lika värde och demokratiska rättigheter. Men vi männsikor är generellt politiskt lata. Vi läser inte partiprogram eller kollar kommunfullmärktige beslut. Vi litar på det vi hör, ser i media och möjligen läser på hemsidor. Alltså är vi ett lätt byte för folk som putsat bort all ytlig främlingsfientlighet.

Så hur ska vi då bemöta denna politk för att förhindra att partier som SD kommer in riksdagen eller tar platser i kommunfullmäktige. Utfrysningsmetoden som kommunpolitker mf använt ger ju bara sympatipoäng till motståndarna. Istället tror jag det är viktigt att man lyfter deras frågor och granskar dem. Visar vilken människosyn de står för. De är även stora fans av statistik. Lögn, förbannad lögn och statistik brukar man säga och så är det. Men det finns massor av siffror på hur bra invandringen är för Sverige och dess invånare. Dessa måste man lyfta.

Detta måste göras från alla olika partier och organisationer. Vi måste slå deras siffor med andra siffor. Nyansera bilden. Däremot tror jag inte att vi ska släpa in dem i tv studios mm. Om vi gör det ger vi dem bara ytterligare legitimitet och släpper in dem i det politiska finrummet. Varför gör man inte samma med ex pensionärspartiet?

Sen kommer det vikitgaste. Vi måste ta fram en politik som tar tag i de frågor som SD vinner poänger på och visa på BÄTTRE alternativ!

Kom igen nu, let's do it!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mer i: DN, Aftonbladet,

Thursday, November 27, 2008

När man sparar pengar på handikappade och gamla..

..så uppstår problem som dessa. Klagomålen på färdtjänsten ökar och ökar. För att spara pengar har "vi" nämligen flyttat beställningstjänsten till bl.a. Moldavien.
De handikappades riskförbund och S ställer nu krav för att få stopp på detta. S vill att avtalen sägs upp om det inte är löst inom 3 månader. Lustigt med tanke på att de satt vid makten när man beslutade att flytta ut verksamheten till att börja med.

Efter att ha jobbat som personlig assistent i mer än 6år så har jag haft mina duster med färdtjänsten. Både enskilda förare och telefonister. Men jag har också träffat helt otroliga förare som verkligen lägger manken till för att göra resan till den bästa möjliga. Precis som inom alla branscher.

Jag kan tycka att det är dumt att flytta ut verksamheten utomlands. Många handikapp innebär talsvårigheter, dåligt förmåga att artikulera mm. Detta ger inte nödvändigtvis personlig assistans. Dessa personer måste kunna ringa och bli förstådda. Och de Handikappades riskförbunds krav att de som inte klarar språket ska sparkas känns bara elakt mot dem som jobbar där. Inte kan de hjälpa att vi valde att spara in lite slantar på att lära dem svenska och sätta dem i ett callcenter?

Jag har däremot svårt att förstå varför det ska hjälpa att själv få välja vem de ska ringa till. Kan vi inte bara leverera verksamhet med hög kvalitet direkt? När man är sjuk, gammal eller utelämnad till assistenter och gode män så kanske man inte hinner undersöka alternativ och välja den bästa kvaliten. Kolla bara på hur många gamla som har kvar telia mm. De vill bara vara trygga och ha bra tjänster inte byta och jaga pris och kvalitet. Marknaden erbjuder massor av intelektuella utmaningar för den som vill göra egna val, det finns inget behov av fler.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Klaga kan man göra på fardtjansten.se
Bli en feministsupporter

Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


För oss som inte ääälskar julen

Det finns aspekter av julen jag gillar. Julgodis och glögg, umgänge och att man tänker på och få skämma bort sina nära och kära.

Det jag inte gillar är bl.a. jultv, "julmat", företagsjulbord, underliga företagsjulklappar (vad är det för fel på en julbonus?). Och jag gillar verkligen. verkligen, verkligen inte julmusik. Hur många versioner av o helga natt och white chrismas ska man behöva höra i sitt liv?

Idag ska jag spendera 6h i en lokal fylld med julmusik och nu kräver jag stora sjok av sympati!!!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Wednesday, November 26, 2008

Trasdockorna, mina idoler

Bland alla barnprogram med våld och dåliga storys så finns en ljusglimt från min barndom. Trasdockorna vars budskap är att alla måste få finnas även om de inte är perfekta. Denna lärdom önskar man att fler ville ta med sig in i vuxenvärlden så att man t.ex. slutar behandla handikappade som att de är dumma i huvudet eller har ett sämmre människovärde. Kanske skulle man sluta se ned på folk med olika åsikter, annourlunda klädstil eller udda hobbys.

Här kommer vinjetten till ett av världens finaste barnprogram


Och på utrikiska


Jag har ytterligare barndomsfavoriter. Mer om dem senare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

konsten att jobba ihjäl sig...

.. är inget som bör läras ut eller uppmuntras. Därmed inte sagt att folk som visar tidiga anlag för detta stoppas pga brist på förebilder.

Jag har för första gången i mitt liv fått en mer allvalig konsekvens av mitt stressande: Magkattarr. Innan har jag naturligtvis fått feber och yrsel pga stress, sänkt imunförsvar mm. Men detta är läskigare. Så jag försöker slappna av (hur gör man????). Problemet med allt som sägs vara avslappnande ex varma bad, hyra film mm bara stressar upp mig mer. Jag kan inte sluta tänka på allt jag behöver göra. Allt som borde bli gjort men som ingen annan har tid att göra (främst i Fi) och sen blir jag stressad över att jag är så stressad och så fortsätter det.

Jag har alltid haft svårt att dra gränsen mellan när man är för sjuk för att jobba/för frisk för att stanna hemma... Jag brukar för säkerhet skull gå till jobbet. När jag väl är hemma så känner jag mig skamsen om jag lyckas få något gjort, orkar jag det borde jag väll ändå kunna jobba? Så jag ligger mest hemma och försöker leva upp till mina krav på någon som är tillräckligt sjuk för att stanna hemma (halvt döende?)

Familj och vänner har länge tjatat på mig att ta det lungt och jobba mindre. Varnat för att jag när som helst ska gå in i väggen. Jag har trappat ned ett tag men så dyker något upp och jag börjar pressa mig till gränsen av min förmåga igen.

Det kallas för duktig-flicka-syndromet men jag brukar referera till det som rädda världen komplex. Det innebär att allt går före mig. Främst jobbar jag ju för att skapa jämställdhet. Och varje gång någon säger att de tänker göra mindre så leder det till att jag gör mer och mer och mer och mer. Det är en evighetsmaskin.



Har ändå tagit steg för att hindra att min arbetsnarkomani går över styr. I Januari 2008 slutade jag med läsk och koffein. Jag drar även ned på godis och socker. Svårt att pressa sig utan "arbetsnarkomanknark". Tanken är att jag ska somna innan jag går in i väggen..

Tar tacksamt emot avslappningstips och tips på hur jag ska engagera fler personer i Fi så det blir mindre jobb för mig istället för mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,


Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Monday, November 24, 2008

Vilse vad gäller vilse i pannkakan

Fick idag höra att en hel generation har psykologiska trauman efter att ha vuxit upp med Vilse i pannkakan. Som tur är så vet jag inte ens vad det är. (skönt att det finns ngn fördel med att vara född på 80-talet). Men eftersom jag inte har ngn sjävbevarelsedrift så blev jag ju tvungen att kika på youtube. Jag är så bakom..




http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Mitt i smeten men fel smet

Idag rånades handelsbankens kontor i city... och gissa vem som satt och åt tidig middag mittemot och blev utrymd på order av polisen? Suck! Nåja, de har gripit honom så förhoppningsvis får historien ett förhållandevis lyckligt slut...

Men vem i hela friden rånar en bank med hjälp av en väska fylld av kläder och ger sig sedan av till fots så han kan gripas i närheten? I don´t get it...

Polisen var i alla fall tokproffsig. De sa inget om ngn bomb utan sa bara att de utrymde pga rån. De var lugna och förtroendeingivande. Men man märker tydligt att svenskar inte har någon respekt för polisen. Folk stod vid avspärrningarna och krävde att få veta detaljer, ifrågasatte avspärrningarna mm. Jisses, tror folk att polisen spärrar av större delen av Stockholms city utan goda skäl? Tydligen.

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kvinnor på gränsen..

Er älskade tiarafeminist tar ytterligare tag för att ge er tips på (mest hårda) feministiskaklappar till hela familjen och bekantskapskretsen. Och självklart har jag ett budgetperspektiv =)

Dagens julklappstips:

Kvinnor på gränsen till genombrott : grupporträtt av Tidevarvets kvinnor
av Ulrika Knutson
endast 39kr på adlibris.se

Motivering: Inte bara en lektion i kvinnohistoria utan en gripande berättelse som inspirerar till feministiska handlingar och tankar. Det är sällan jag önskar att jag varit med "förr" men fogelstadkvinnorna hade jag gärna träffat och varit med på fogelstad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Saturday, November 22, 2008

Lite underlig barndomsfavorit

Mamma och jag gick och såg mamma mia i måndags och jag kom att tänka på att min första koppling till ABBA låtar är via erasure.
Denna sagoextravagnzavideo var en stor hit i mina ögon när jag var liten:



Jämför med orginalet:



och biovarianten



http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lite mer avancerat julklappstips

Nu har det varit mycket förslag på nybörjarböcker. Dagens tips är för folk med lite mer feministisk förkunskap. Den är inte riktigt lika lättläst och svår att få tag på på svenska.

Dagens julklappstips:

Backlash: The Undeclared War Against American Women
av Susan Faludi
139kr på adlibris.se

Motivering: det är ju backlash igen. Ger fantstisk insikt!

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Att avstå från pengar, stort eller dumt?

Postens vd Lars G Nordström avstår från sin lön och ska alltså jobba gratis (!?) eftersom han få så mycket betalt på annat håll.

Vi (majoriteten av kvällstidningsköpande svedala) tycker om att peka finger åt dom som tjänar mycket och säga att de gör fel som tar ut bonusar mm till höger och vänster. På detta sätt lyckas vi pressa enskilda stackare till avstå från pengar men vad jag kan se påverkar det systemet i sig mycket lite. Enskilda välbetalda får bära hundhuvudet medan många går fria och avlönas enligt samma princip.

Men vad är problemet bör vi fråga oss? Är problemet att just postens vd och hans lön eller är det sytemet med höga vd-löner och arvoden som sen byggs på varandra? Faktumet att en person avstår från sin topplön förändrar ju inte systemet. Sen har jag svårt att avgöra om det är de enskilda gulddossarna media naffsar efter eller om det är systemet.

Jag tycker att det finns massor av legitima invändningar mot ett system där man kan få ut så stora summor. Men kritiken måste ju ändå vändas mot systemet i stort. Självklart är det inte rimligt att tjäna 900 000kr/mån för att vara vd för ett statligt bolag. Men denna situation är ju inte extraordinär på något vis och jag ser hellre att vi betalar dem bra nu och drar ned på fallskärmar och superpensioner. Hellre överbetalda när de jobbar än betalda när de inte jobbar! Den som inte jobbar ska icke heller äta osv.

Så om vi ska åter till posten och vd Lars G Nordström så är ju frågan om han gjorde en bra sak eller inte? Jag undrar vad han kommer få för lön istället för sina 900 000kr/mån. För det kan ju omöjligt vara så att han ska jobba gratis??? Eller? Det skulle nämligen i mina ögon se ännu underligare ut! Det bästa i mina ögon är att han går ned på en lägre lön och därmed sätter ribban för framtida vd:ar istället för att trissa upp hela tiden. Där skulle han verkligen göra en god gärning. Om han jobbar gratis verkar det mest underligt. Ingen ska ju jobba gratis heller, varken i vården eller som vd.

Till postens styrelse ställer jag nu frågan: vad kommer ni göra med lönen Lars G Nordström avstått ifrån? Blir det julbord för de anställda nu, eller är det fortfarande för dyrt?

Sen kan vi återkomma till frågan om lönesystemet i sin helhet en annan gång.

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Friday, November 21, 2008

att ta och ge

Att ha två jobb har både goda och onda sidor. En av de goda är att olikheten i mina tjänster ger mig en större förståelse för alla inblandade. Som samordnare löser jag vakkanser, beviljar semester och lägger schema. Som vanlig spärrexpeditör är jag den som söker semester, sjukanmäler mig och har synpunkter på schema. Jag har en ganska bra förståelse för dem som planerar mitt schema och ganska stor sympati för dem jag lägger schema åt. Detta är såklart både en välsignelse och en förbannelse. När allt flyter på som vanligt vet jag att uppskatta det hårda jobb som ligger bakom faktumet att allt funkar. När anställda krånglar kan jag förstå hur sånt kan hända. Men ibland gör just den förståelsen att jag lackar ur totalt. När jag vet hur tydliga direktiven har varit och folk trots detta försöker lura mig t.ex.

Det är även irriterande när man som anställd känner att något blivit fel som man uppfattar hade varit möjligt att lösa (om jag hade varit ansvarig där...)

Idag var en irritationsdag då jag i goooood tid sökt ledigt för politiskt uppdrag och i tidigare fall fått informationen att om de inte säger ngt så betyder det att semestern är beviljad. Imorse ringde telefonen 06.16 och de undrade varför jag inte var på jobbet. Men jag hade ju sökt ledigt för rådslag. I egenskap av Ordf för Fi Region Stockholm så behöver jag vara på nat rådslaget idag men främst på lokala rådslaget imorgon. Befinner mig just nu på jobbet medan facket reder ut vad som pågår och ser till att jag i alla fall kan vara med imorgon.

Men jag har såklart förståelse för att det kan bli fel och jag vill inte skjuta budbäraren (dvs den som jobbar idag) eftersom jag inte vet vem som tog beslutet och varför. Detta ett direkt resultat av att sitta på två stolar. Man blir ibland lite för förstående...

Suck!

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

julklappskänsla med stil

Dagens julklappstips:

Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet
av Mendel-Enk, Stephan
37kr på adlibris.se

Motivering: boken är prisad från alla håll för att den är en enkel och tydlig introduktion till mansrollen och dess problematik. Både för nybörjare och hardcore feminister.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Thursday, November 20, 2008

Juligen, nu mer julklappstips. En begnad upplevelse= årets julklapp?

I DN läste jag om att vi i år kommer hålla hårdare i plånboken än vanligt i julhandeln och handla för mindre är förra årets ca ynka 6000kr/person. Ynka!?! Skojar dom med mig? Nej de gör de inte. Shit folket sluta köpa dessa dyra prylar. Fattar ni inte att det inte bara är onödigt slöseri med pengar men också värdelöst för miljön och att det framför allt inte ger personerna som får dem något beständigt. Kanske den billiga upplevelsen kan vara en dag fri från köphets och lite kvalitets tid? Det är en ovanlig upplevelse som inte kan köpas för pengar.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,




Porrbonus, what the F**k???

Jaha, vardagsilskan bara ökar när jag läser att man i ett danskt fotbollslag får två porrfilmer varje gång man vinner.

Vilka puckon! Här kämpar man för porrfria hotell men inte visste jag att vi även skulle behöva kämpa för porrfri sport.. eller ja, egentligen så är det ju igen ologisk koppling och därmed borde jag inte vara förvånad. Antar att jag inte är så luttrad och cynisk som jag inbillar mig. Men med denna nyhet är jag på god väg att bli...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Dagens julklappstips, ett billigt alternativ till årets julklapp

Har du inte råd med årets julklapp? Här kommer ett tips på budgetnivå. Det gäller att passa på när det är rea.

Dagens julklappstips:

North Country
Film i regi av Nici Caro
bara 49kr på cdon.se




Motivering: Filmen ger en inblick i kampen för att vara kvinna på en mansdominerad arbetsplats. Sexuella trakasserier och våld. Ett helt samhälle som gör motstånd mot kvinnorna som bryter sig fria. Och hur man ibland faktiskt kan vinna.



http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Spana in nya bannern och tillhörande sida

För er med sinne för detaljer kanske ni noterat att jag har en ny banner på sidan. Den länkar till feministsupport, vår internationella sida. Vi samlar stöd till vår europaparlamentskampanj.

Spana in och sprid länken bland era internationella vänner.


http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tuesday, November 18, 2008

Mer feministiska julklappstips

Dagens Julklappstips:

Flickan och skulden : en bok om samhällets syn på våldtäkt
Författare: Katarina Wennstam
35kr på adlibris.se

En riktig våldtäktsman : en bok om samhällets syn på våldtäkt
Författare: Katarina Wennstam
37kr på adlibris.se


Motiviering: Böckerna läses bäst i klump, först flickan och skulden. Böckerna slår hål på alla fördomar om tjejer med korta kjolar som "ber om det" och våldtäktsmän som monster. Det är fruktansvärd läsning, man mår dåligt större delen av tiden. Själv grät jag, kastade boken ifrån mig och plockade upp den och fortsatte läsa flera gånger. Viktig men jobbig läsning. Öppnar ögonen på de flesta. I alla fall lite mer än tidigare.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Monday, November 17, 2008

Julklappstipsen fortsätter i jakten på årets julklapp

Efter helgens lugn och ro (relativ term) så kommer, tada!

Dagens julklappstips:

Vera Drake
Film i regi av Mike Leigh
99kr på ginza.se


Motivering: Filmen handlar om vanliga Vera som har en ovanlig bisyssla, hon utför illegala aborter under abortförbudet i efterkrigstidens England. Hon är en sån där fin människa som hjälper folk på olika sätt och detta är bra ett av dem. Parallellt med historier om hennes liv och gärning bland "arbetarklassen" så får man följa en bättre bemedlad flicka som också blir ofrivilligt gravid. Man får också se konsekvenserna som drabbar Vera för hennes solidariska handlingar. En lektion i medmänsklighet och historia och en påminnelse av att rätten till fri abort är något vi fått kämpa för och som idag ifrågasätts från flera håll.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Sunday, November 16, 2008

Helgens julklapp, kanske årets julklapp?

Har testat att ha en lugn helg, därav inga inlägg. Men ska inte lämna helgen utan att ge ett litet tips på julklapp.

Helgens Julklappstips:

Feminism
Författare: Lena Gemzöe
137kr på adlibris.se

Motivering: På tal om grundböcker så reder denna bok på ett enkelt och tydligt sätt ut att det finns olika sorters feminism. En läxa som många behöver lära. Allt för ofta dras alla feminister över en kam. Antagligen en anledning till att vissa slutat titulera sig själva feminister. Medvetenheten om de olika feministiska inriktningarna skulle ge en nyans till den feministiska debatten som desperat behövs. Boken ges med fördel även till feminister. Den ger mycket bra argumentationsunderlag och en fördjupad förståelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama


Friday, November 14, 2008

Kanske kan detta vara årets julklapp för dig?

Dagens tips är till alla nybörjar feminister eller kanske folk som ännu inte vet att de är feminister.

Dagens julklappstips:

Under det rosa täcket
Författare: Nina Björk
37kr på adlibris.se

Egalias döttrar
Författare: Gerd Brantenberg
39kr på adlibris.se

Motivering: Egalias döttrar öppnar ögonen till könsorättvisorna och Under det rosa täcket är en enkel introduktion till feminism som inte är akademisk. Tillsammans är de en oslagbak introduktion till feminstiskt tänkande och en feministisk förståelse av världen.
Under det rosa täcket var en av mina första feministiska böcker och påverkade mitt liv väldigt mycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Thursday, November 13, 2008

Årets julklapp- tydligen en upplevelse

Handelns utrednings institut har nu avslöjat den officiella årets julklapp: en upplevelse.


Så mitt julklappstips för idag blir såklart ett tips på en feministisk upplevelse som dessutom är budgetvänligt.

Dagens julklappstips

Feministiskt forum + middag

Gör en egen liten värdekupong där du ger bort ditt sällskap på Feministiskt forum 2009 samt lova att stå för en middag under helgen. Feministiskt forum är gratis så kostnaden blir inte allt för hög.

Motiviering: Feministiks forum arrangeras av en samling feministiska organisationer. Utöver ett brett utbud av föreläsningar finns även flera feministiska organisationer närvarande med bokbord, information mm. Här får man alltså mer feministiskt kunskap, samtal med andra feminister och ditt underbara sällskap. Hur toppar man det?

Frestar lite i förväg med bilder från förra året. Överst Tiina Rosenberg och Drude Dalerup som pratar om feminism i norden och underst en glimt av Fi's bokbord.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Wednesday, November 12, 2008

Adsense rapport

Kan glatt konstatera att filtren funkar men att jag dagligen hittar nya saker jag funderar på att filtrera bort.

Sedan jag började med reklam på bloggen har jag skrapat ihop totalt 117,22 US$

Inte riktigt säker på när de tänker betala ut dem.. Men det är inte som att jag inte kan leva utan dem. Även om tillskott alltid är välkommna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Sluta slösa el!!!

Det finns en sak som gör mig gruvligt sur. Det är slöanvändandet av el. Nu pratar jag inte om att släcka lampor hemma utan om hur vi beter oss på stan.

Handikappsanpassningen (superviktigt) av staden gör att tillgängligheten vad gäller automatiska dörröppnare, hissar mm ökar. Men därmed inte sagt att vi normalhindrade ska använda dem i tid och otid. Visst med barnvagnar och tunga kassar men folk använder dessa jävla dörröppnare hela tiden, de tar hissen en enda våning. De är för lata för att öppna dörren själva. Hur svårt kan det vara? Jag vill bara stanna folk ibland och fråga dom hur i helvete de tänker.

Om vi alla skulle sluta lat-trycka på dörröppnare och ta hissen en halv trappa trots att vi inte har några kassar så kan vi alla spara in väldigt mycket el. Räkna själv, flera miljoner Svenskar skär ned 12 tryck i veckan. Det blir en hel del!

Jag tror att många missar att tänka på faktumet att när vi använder så mycket el gör det att resten av världen inte kan skaffa tillgång till lika mycket el. Vår höga levnadsstandard och vårt eviga slöseri med resurser omöjliggör det för fattiga delar av världen att höja sin levnadsstandard. Så lite solidaritet och lite energismarthet och vi kan slippa både kolkraft och dålig karma.

Öppna dörren för egen kraft din lata fan, helt enkelt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Årets julklapp- om tiarafeministen själv får välja

Jullysena är redan uppe och nu börjar det eviga tjatet om vad som ska bli årets juklapp. Häromdagen läste jag att det skulle bli en mini-dator. Någon annanstans hävdar man att det är ett nintendo Wii. Förra årets julklapp var en GPS-mottagare. För att lägga finger på vågskålen kommer jag under de närmaste veckorna publicera olika feministiska julklappstips. Varnar redan nu för mycket boktips.

Dagens julklappstips:

APM- Anti Patriarkalt Manifest
Författare: Maria Lindhgren, Maria-Pia Boëthius
Endast 39kr på Adlibris.se

Motivering: Boken är en samling mail som de skickat under en period. Oavsett om man håller med författarna eller inte så rycks man med i deras dialog, man börjar själv spinna vidare på deras tankegångar. En annan upplyftande del är att de berättar för varandra hur bra de är. De ger varandra komplimanger och massor av konstruktiv kritik, de bygger vidare på varandras resonemang, fyller på, stryker över och jobbar vidare. Det tycker jag är inspirerande!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Tuesday, November 11, 2008

evig kärlek är jämställd kärlek?

Jämställdhet gör att parförhållanden håller bättre säger Samuel Kvist. Läs hans inlägg här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Nu går svenska folket i personlig konkurs men pensionssparar friskt

Jag har alltid varit emot alla dessa sms-lån, möjlighet att handla på kredit på Ikea utan problem och kreditkort. Vi lever i ett ekonomiskt system som bygger på konsumtion, vilket inte måste ses som fel. Men man kan inte göra av med pengar som han inte har. Det finns naturligtvis rimliga saker att låna till, hus och lägenheter t.ex. Främst för att de behåller sitt värde. Men resor, hemelektronik och annan lyxkonsumtion? Kom igen!?!

Så nu varnar tidningar och ekonomer för att fler och fler svenskar kommer att gå i personlig konkurs samtidigt som jag i dagens metro läser om att fler och fler unga pensionssparar.
Andliga vägledare och personliga coacher brukar tjata om att leva i nuet och när det gäller ekonomin så kanske det är både sant och falskt. Vi bör leva i nuet med framtiden i sikte. Självklart är det rimligt att pensionsspara även om jag tycker att det bör vara en högre prioritet som ung att t.ex. betala av studielån eller spara till köp av lägenhet, den där första icke-begagnade soffan eller ett körkort. Men man kan inte samtidigt pensionsspara och handla på kredit. Dina sparade pensionspengar kontra den ränta du får betala på dina onödiga lån går inte jämnt ut. Du kan bara konsumera med de pengar du har i nuet och sparar det gör man för framtiden.

Därför kanske man kan trösta sig med att fler och fler köper begagnat, säljer sina onödiga prylar på blocket och på andra sätt värnar om sin privatekonomi.

Sen kan man ju tycka att det borde krävas mindre än en ekonomisk kris för att vi ska sluta överkonsumera nya prylar och börja konsumera miljövänligt. Fast jag är verkligen inte den som ska moralisera över konsumtion. Jag äger mer än 30 par skor varav mycket få är en investering i kvalitet och de flesta är inte det minsta fotvänliga. Men de enda lån jag har är studielån och jag äger inte ett enda kreditkort. Min TV är gammal och inget att skryta med och jag köper gärna prylar på blocket.

Jag pensionssparar inte, däremot sparar jag i blandad kompott, allt från vanliga e-sparkonton till ränte och aktiefonder i olika riskklass. Eftersom jag sparat så pass spritt har mitt humör inte behövt följa börskurvan. Jag har råd att vänta på att mina fonder återhämtat sig eftersom jag har andra säkrare pengar. Nu låter det som att jag har en massa pengar på banken, så är det såklart inte.. Jag jobbar i vården.. Men jag har en liten buffert i tryggt förvar och en liten summa på långsiktig tillväxt. Jag kan lika gärna spara 300kr/mån på ett vanligt låst sparkonto med hyfsad ränta och använda dom pengarna när jag blir pensionär om jag inte behöver dem innan dess. Då vet jag att jag själv har kontroll på mina sparpengar. Med tanke på att stater går in och räddar banker till höger och vänster så kanske det är lika bäst.

Min pappa berättade sist jag såg honom att hans pensionssparade verkade gå åt fanders eftersom företaget som sparade förlorat sin kreditvärdighet. Så nu verkar det som att de inte har möjlighet att betala ut hans pension. Suck.

Jag bara väntar på att någon ska ta sitt förnuft till fånga och berätta att det är frivilligt att ha sina pensionspengar på börsen. Självklart ska de som vill få gambla med sina pensionspoäng. Men för dom som inte orkar, kan eller vill så borde de få slippa. På samma sätt som vi fortfarande kan välja ett vanligt sparkonto borde vi kunna välja att vår inkomstpension sitter säkert mot en stabil (fast kanske lite lägre) avkastning.

Inte konstigt att Lyxfällan är en sån stor program succé, folk gillar tv där de kan känna igen sig även om de inte sitter lika djupt i skiten..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Monday, November 10, 2008

När man väl börjar filtrera..

..finns det ingen ände på det. Idag loggar jag in och ser en annons för att gifta sig med thai-kvinnor. Suck.

Nu är den också blockerad. Fortsätt hjälpa mig filtrera bort olämpliga hemsidor!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Sunday, November 09, 2008

Tillfällig reklampaus

En av mina läsare uppmärksammade mig på faktumet att en av annonserna som ligger under en av mina inlägg länkade vidare till nationaldemokraternas hemsida.

Jag har gått in och lagt upp ett filter för annonser från dem men det började inte funka tillräckligt snabbt så nu försöker jag ta bort all reklam från bloggen tills den är ren och vi försöker igen om ett par dagar. Fast det är inte helt lätt att få bort annonserna. Jag har suttit och klickat som en idiot hela dagen utan resultat.

Har ni fler adresser jag bör spärra? Jag har spärrat sverigedemokraterna också. Vilka fler? Maila mig gärna, antingen på mailen eller på facebook!

Tack!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama


Thursday, November 06, 2008

Bitter spricka i fasaden eller jag hoppas vi kan sammarbeta

I Svenska Dagbladet läser jag Göran Hägglunds debattartikel som kommenterar vad gäller utvecklingen av en könsneutral äktenskapslagstiftning. Hela artikeln pyr av bitterhet och ångest. Jag hoppas vi kan sammarbeta väl är citatet som kröner texten på SvDs hemsida

Ett intressant stycke lyder:
Det har i debatten föreslagits att jag och övriga kristdemokratiska statsråd skulle acceptera att vi är i minoritet, låta regeringen lägga fram en proposition om könsneutrala äktenskap och därefter reservera oss.

Det är inte så alliansen arbetar. Om alliansen öppnar upp reservationen som en arbetsmetod står hundra frågor och lurar runt hörnet där vi skulle frestas att använda samma dåliga lösning. Alliansregeringens unika förmåga att nå resultat med gemensamma krafter skulle därmed gå förlorad.

Det kommer därför att bli en proposition från regeringen som inte innehåller några förslag i äktenskapsfrågan. Vid riksdagens kommande hantering kommer kristdemokraterna att verka för en civilrättslig reglering.

Här kan vi ju snacka om "allianspiska". Alltså att ett parti som kristdemokraterna kan stoppa en fråga som resten av alliansen vill genomföra och har stöd för hos opositionen. Tragiskt. Jag tycker att detta tydligt visar bristerna på "regeringsalternativmodellen". Partier i sammarbetet tvingas tona ned viktiga profilfrågor för att hålla ihop. Är det inte bättre att partierna sammarbetar där möjlighet till sammarbete finns?

Nu menar jag inte att vi ska utlösa totalkaos. Men räcker det inte med att regeringspartierna sätter upp ramar för det stora hela, ekomomi och utlandspolitik men får spelrum i frågor som staten inte står och faller med. Det måste ju finnas frågor som det inte behövs stabilitet och enad front för? Måste det vara allt eller inget?

Tänk hur mycket frågor som skulle kunna genomföras med en mer flexibel allians.

Varje parti har ju mandat från sina väljare att driva sin frågor. Om det då fungerar så att partier som tillsammans får ihop majoritet för sina förslag kunde slå sina påsar ihop i dessa frågor så skulle vi komma ett steg närmare väljarna utan att införa direktdemokrati. Folkets mandat i frågan styr helt enkelt.

Vilken vacker dröm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Tuesday, November 04, 2008

Tiarafrossa

I oktober köpte jag 4 nya tiaror.
Det här är en av dem:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

vems vab-dagar?

Samuel ger ett värdefullt perspektiv på mäns minskade uttag av vab-dagar.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Saturday, November 01, 2008

enigheten i höjden amen

Efter artikeln om Mona Sahlin nedan läste jag Henrik Brors analys av situationen. Och det är samma sak som alla säger och har sagt. Regeringsalternativ, regeringsalternativ, helleluja i höjden, amen.

Jag håller fast vid att jag är så innerligt trött på detta blåa och röda laget snacket att jag får utslag. Detta ska föreställa verkligheten och inte underhållningsprogramet parlamentet.

Hela vitsen med att ha flera partier är för att få bredd i politiken och ge alla väljare en chans att bli representerade. Partierna klarade alldelles utmärkt av att bli mer likriktade utan att gänga ihop sig mot varandra. Dynamiken i politiken är dämpad och istället så sitter allinansens nickedockor och pekar finger åt mp, s och v för att de inte bildat ett eget dockteaterkompani förlåt, jag menar parti.

Jag skulle dock föredra att se partidebatterna i form av kasperteater framöver. Det skulle åtminstånne ge en humorisktisk aspekt till den gamla skåpmat de serverar oss. Jag tror även
att motsättningarna inom allinansen skulle synas bättre då. Tänker er själva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Skulden kommer med modersmjölken

Mona Sahlin tar nu på sig skulden för sossarnas opinionsfall. Och kanske är det så att det är ett resultat av hennes politik. Men frågan är om en manlig ledare skulle ta på sig skulden på samma sätt. Jag är inte så säker.


Lösningen ska vara att ge tydligare besked i regeringsfrågan. Själv är jag så trött på allt snack om regeringsfrågan. Jag skulle nöja mig med att veta vad Sossarna tycker och vill göra.

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,