Saturday, November 22, 2008

Att avstå från pengar, stort eller dumt?

Postens vd Lars G Nordström avstår från sin lön och ska alltså jobba gratis (!?) eftersom han få så mycket betalt på annat håll.

Vi (majoriteten av kvällstidningsköpande svedala) tycker om att peka finger åt dom som tjänar mycket och säga att de gör fel som tar ut bonusar mm till höger och vänster. På detta sätt lyckas vi pressa enskilda stackare till avstå från pengar men vad jag kan se påverkar det systemet i sig mycket lite. Enskilda välbetalda får bära hundhuvudet medan många går fria och avlönas enligt samma princip.

Men vad är problemet bör vi fråga oss? Är problemet att just postens vd och hans lön eller är det sytemet med höga vd-löner och arvoden som sen byggs på varandra? Faktumet att en person avstår från sin topplön förändrar ju inte systemet. Sen har jag svårt att avgöra om det är de enskilda gulddossarna media naffsar efter eller om det är systemet.

Jag tycker att det finns massor av legitima invändningar mot ett system där man kan få ut så stora summor. Men kritiken måste ju ändå vändas mot systemet i stort. Självklart är det inte rimligt att tjäna 900 000kr/mån för att vara vd för ett statligt bolag. Men denna situation är ju inte extraordinär på något vis och jag ser hellre att vi betalar dem bra nu och drar ned på fallskärmar och superpensioner. Hellre överbetalda när de jobbar än betalda när de inte jobbar! Den som inte jobbar ska icke heller äta osv.

Så om vi ska åter till posten och vd Lars G Nordström så är ju frågan om han gjorde en bra sak eller inte? Jag undrar vad han kommer få för lön istället för sina 900 000kr/mån. För det kan ju omöjligt vara så att han ska jobba gratis??? Eller? Det skulle nämligen i mina ögon se ännu underligare ut! Det bästa i mina ögon är att han går ned på en lägre lön och därmed sätter ribban för framtida vd:ar istället för att trissa upp hela tiden. Där skulle han verkligen göra en god gärning. Om han jobbar gratis verkar det mest underligt. Ingen ska ju jobba gratis heller, varken i vården eller som vd.

Till postens styrelse ställer jag nu frågan: vad kommer ni göra med lönen Lars G Nordström avstått ifrån? Blir det julbord för de anställda nu, eller är det fortfarande för dyrt?

Sen kan vi återkomma till frågan om lönesystemet i sin helhet en annan gång.

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 comment:

Maria Byström said...

Å, det där har jag missat. Får läsa tidningarna på nätet sedan!