Wednesday, November 12, 2008

Sluta slösa el!!!

Det finns en sak som gör mig gruvligt sur. Det är slöanvändandet av el. Nu pratar jag inte om att släcka lampor hemma utan om hur vi beter oss på stan.

Handikappsanpassningen (superviktigt) av staden gör att tillgängligheten vad gäller automatiska dörröppnare, hissar mm ökar. Men därmed inte sagt att vi normalhindrade ska använda dem i tid och otid. Visst med barnvagnar och tunga kassar men folk använder dessa jävla dörröppnare hela tiden, de tar hissen en enda våning. De är för lata för att öppna dörren själva. Hur svårt kan det vara? Jag vill bara stanna folk ibland och fråga dom hur i helvete de tänker.

Om vi alla skulle sluta lat-trycka på dörröppnare och ta hissen en halv trappa trots att vi inte har några kassar så kan vi alla spara in väldigt mycket el. Räkna själv, flera miljoner Svenskar skär ned 12 tryck i veckan. Det blir en hel del!

Jag tror att många missar att tänka på faktumet att när vi använder så mycket el gör det att resten av världen inte kan skaffa tillgång till lika mycket el. Vår höga levnadsstandard och vårt eviga slöseri med resurser omöjliggör det för fattiga delar av världen att höja sin levnadsstandard. Så lite solidaritet och lite energismarthet och vi kan slippa både kolkraft och dålig karma.

Öppna dörren för egen kraft din lata fan, helt enkelt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

No comments: