Sunday, November 30, 2008

Om konsten att bemöta och utplåna nationalism

Just nu infaller de sista timmarna av november och datumet 30november är en dag som man känner en viss oro inför. Främlingsfientliga nationalister av alla sorter och storlekar brukar nämligen uppmärksamma 30 november som är dödsdagen för "krigarkungen" Karl XII. Dagen brukar kännetecknas av oroligheter och störande bråk. Sammanstötningar mellan nationalisterna och AFA är det vanligaste. Idag har det varit en incident och viss vandalism.

Nu är ju frågan om hur man på bästa sätt ska bemöta dessa nationalsocialister och deras främlingsfientliga ideologi. Tydligt är att SD mm satsar på en väldigt mjuk image med saft och barnfamiljer mm. Lite som bilderna som Jehovas Vittnen visar i sina pamfletter fast mer ariska. Att i det läget försöka förklara att de är främlingfientliga och i slutändan faktist ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter är svårt. Att kalla dem nazister och rasister funkar uppenbarligen inte. Enligt konceptet syns inte finns inte har dessa plötsligt rumsrena organisationer slipat bort alla spår av rasism från det uppenbara. Att de däremot har kvar roten till det onda: den dåliga synen på människors lika värde och demokratiska rättigheter. Men vi männsikor är generellt politiskt lata. Vi läser inte partiprogram eller kollar kommunfullmärktige beslut. Vi litar på det vi hör, ser i media och möjligen läser på hemsidor. Alltså är vi ett lätt byte för folk som putsat bort all ytlig främlingsfientlighet.

Så hur ska vi då bemöta denna politk för att förhindra att partier som SD kommer in riksdagen eller tar platser i kommunfullmäktige. Utfrysningsmetoden som kommunpolitker mf använt ger ju bara sympatipoäng till motståndarna. Istället tror jag det är viktigt att man lyfter deras frågor och granskar dem. Visar vilken människosyn de står för. De är även stora fans av statistik. Lögn, förbannad lögn och statistik brukar man säga och så är det. Men det finns massor av siffror på hur bra invandringen är för Sverige och dess invånare. Dessa måste man lyfta.

Detta måste göras från alla olika partier och organisationer. Vi måste slå deras siffor med andra siffor. Nyansera bilden. Däremot tror jag inte att vi ska släpa in dem i tv studios mm. Om vi gör det ger vi dem bara ytterligare legitimitet och släpper in dem i det politiska finrummet. Varför gör man inte samma med ex pensionärspartiet?

Sen kommer det vikitgaste. Vi måste ta fram en politik som tar tag i de frågor som SD vinner poänger på och visa på BÄTTRE alternativ!

Kom igen nu, let's do it!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mer i: DN, Aftonbladet,

3 comments:

Anonymous said...

Lika viktigt att stoppa feminismen. Den bygger ju på helt ovetenskapliga uppgifter.

tiarafeministen said...

Jag hör att du läser fakta som fan läser bibeln

Jesper Nilsson said...

På samma sätt som högerpolitiken har olika ytterligheter så kommer det antirasistiska arbetet att behöva se olika ut. Och bäst resultat ges så klart när dessa olika delar kommer att kunna sammarbeta.

Att bemöta nazisistiska hotbilder mot Pride-paraden kan inte ske på samma sätt som man bemöter debatten om t.ex. Svensk-kontraktet. Men det är viktigt att kopla samman dessa yttringar.

Detsamma gäller såklart rent anti-feministiska yttringar som sker i skuggan av en utrbredd högerpolitik.

Beröringsskräcken mellan den breda vänstern, feminister, aktivister och klimat-aktiva sätter i det långa loppet krokben för det långsiktiga arbetet.