Monday, March 31, 2008

Prata på skolor

Det händer då och då att lärare och elever hör av sig och undrar om ngn från Fi kan komma ut och föreläsa om feminism, genus och jämställdhet. Jag brukar tacka ja när jag kan, dels för att jag tycker att det är roligt men kanske mest för att jag tycker att det är viktigt att denna information når ut till elever och jag tycker det är fantastiskt när en lärare vågar erkänna att de inte har tillräcklig kompetens i frågan och ber om hjälp. Eller när elever påtalar kunskapsluckorna i undervisning och undervisningsmaterial.

Idag var jag på Fredrika Bremer i Haninge och pratade om feminism som ideologi. Det var en trevlig klass som verkade lyssna och reflektera även om få av dem vågade fråga de frågor som de hade förberett.

Men man får även lite läskiga gymnasie-flashbacks av att springa runt i den miljön.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

5 comments:

Christian said...

Hej Tiarafeministen!
Såg din fråga på min blogg om mitt inlägg hos Sofia Karlsson blogg http://sofiakarlsson.blogspot.com/2008/03/antirynkkrm.html
om antirynkkräm.

Att man inte ska ha bruna skor efter 18.00 kommer från en story om en svensk utbytesstudent som hamnade på ett engelskt gods. Husets herre förmanade honom om att han förväntades uppföra sig som en gentleman när han var där. Han frågade då vad det innebar. Svaret var att en gentleman inte bär bruna skor efter klockan sex (och den enda andra färg en gentleman har på sina skor är svart) och att man inte har keps till överrock förutom om man går på hundkapplöpning – och hundkapplöpningar går inte en gentleman på. M a o hyfsat lätta regler att komma ihåg :-)

Akantus said...

Feminismen är 2000-talets motsvarighet till nazism.

Enda skillnaden är att inga män, än så länge, har gasats ihjäl.

Ner med alla antidemokratiska ideologier.


http://blogg.aftonbladet.se/9880

Evelina said...

Mycket positivt att skolan i större utsträckning visar intresse för dessa frågor. Jämställdhetsperspektivet lyste med sin frånvaro under hela min skoltid. Och visst kan det till viss del bero på att lärarna inte alltid har kunskapen. Du gör ett jättevikigt jobb! =)

tiarafeministen said...

Akantus, jag funderade länge på om jag skulle radera ditt inlägg. Men feminister är demokratiska och jag väljer därför att låta dig lufta din mening. Om inte annat för att jag anser att ditt inlägg säger mer negativt om dig än om feminismen.

Feminismen är en demokratisk ideologi, vi vill varken döda eller kastrera män, åtminstånne inte de feminister som jag reperesenterar. Det är dags att inse att det finns flera olika sorters feminister. Men feminsternas kritiker verkar inte vilja se detta. En av de poänger jag lyfter när jag är ute på skolor är att det finns flera olika feminismer, precis som inom alla ideologier. Det gäller att orka och våga se att det inte är svart eller vitt.

tiarafeministen said...

Evelina:
Tack! Jag kämpar på =)