Monday, September 22, 2008

Love will come..



För att orka hoppas i mörker, regn och rusk

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Feministisk Extravaganza, med helgen i ryggen

Extravaganzan blev på många sätt så otroligt mycket bättre än jag trodde att den skulle bli, Föreläsningarna var fantastiska och maten supergod. Deltagarna var färre än jag hoppats på men de som var där var helt underbara.

När jag kom hem igår efter att ha städat bort det sista och packat in alla prylar i Fi lokalen så kollapsade jag hemma. När man går och lägger sig före 21.00 och ändå sover som en stock till 06.00 då den ondskefulla väckarklockan ringde så vet man att man är trött. Just nu går jag lite som i dvala. Hmm, hur gick det till? haha, som att jag inte vet.

Badada bapapa: super arbetsnarkomanen! Jisses.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Thursday, September 18, 2008

Konsten att be om hjälp

Huruvida det är en könsrollsgrej eller ett resultat av erfarenhet och uppfostran vet jag inte, det jag vet är att jag är skitdålig på att be om hjälp. Har i styrelsearbete och politik lärt mig att delegera och säga nej. Privat är det en helt annan femma. Jag har köpt nya möbler och klarar inte av att montera ihop dem själva. Detta sätter mig i två dilemman.
Dilemma 1: ”feminister får inte be om hjälp med killgrejer”.
Så fort man som kvinna berättar för en icke-feminist att man bett en man om hjälp med att montera möbler, fixa med el-prylar eller bära sjukt tunga grejer så ifrågasätter de om man är feminist. Och grejen är man även kan möta den mentaliteten hos andra feminister. Som om att jag måste lära mig att göra dessa stereotypt manliga grejer för att bevisa för världen att kvinnor minsann kan. Det kan ju inte vara så att alla kvinnors självständighet och trovärdighet i klara sig själv frågan vilar på mina axlar? Och ändå så lyckas jag inte skaka av mig känslan av skuld. Den enda lösningen tycks vara att be en kvinna om hjälp. Löjligt!
Dilemma 2. Vem känns det okej att be om hjälp?
Alla jag känner har redan så mycket att göra att jag tvekar att be om hjälp. Jag vill inte överbelasta mina redan sönderstressade vänner. Min familj känns extra svår att be (se dilemma 1).

Men kanske måste vi inse att om vi alla vågade be om hjälp så skulle ingen av oss vara så överbelastade. Det är ändå så att ingen kan vara bra på allt. Synd bara att faktumet att jag är bra på obegriplig många saker inte räcker för att jag ska slippa lära mig montera möbler.
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Wednesday, September 17, 2008

Denna vecka gästbloggar jag på feministisktinitiativ.se

Måndag
Tisdag

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Älska Tracy Chapman



Hennes konsert i november är tyvärr helt utsåld. Varför märker jag alltid sånt här för sent?
http://www.livenation.se/artist/getArtist/artistId/3405/

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Demonstrationen igår.

Under gårdagens demonstration mot FRA-lagen höll jag följande tal:

Inom politiken generellt underskattas väljarnas intelligens. Tror inte du Fredrik Reinfelt att vi förstår att FRAlagen kränker grundläggande demokratiska rättigheter, att vi inte ser problemet i att en grupp med så mycket makt och så mycket känslig information ligger direkt under regeringen?

Sedan 11september så har stater skylt den ena odemokratiska handlingen efter den andra på hot om terrorism, syftet sägs vara att skydda demokratin. Det krävs ingen fil.kand i Statsvetenskap för att se att det argumentet inte håller.
Och frågan är vad som är värst, att vara rädd för diffusa terrorhot eller att vara rädd för sin egen stat?

Vi kan inte acceptera en lag som gör det möjligt att lagra och sälja information om folks sexualitet, politiska åsikter mm till diktaturer. Det är inte moraliskt försvarbart.

Främlingsfientliga krafter har ökat sin makt i Europa och de växer sig starkare i Sverige, jag vill inte se att dom får tillgång till den här informationen, jag vill inte ge någon möjligheten att missbruka den.

Det finns ingen gilltig anledning att spionera på hela svenska folket bara för att vi ringer eller mailar till utlandet. Det finns ingen ursäkt för att slösa pengar som behövs så väl i resten av samhället t.ex. i vård skola och omsorg, på att skydda sig mot sk terrorister.

IT företag flyr Sverige, andra stater är upprörda över att information om deras medborgare och företag lagras men regeringen stoppar fingrarna i öronen och sjunger för sig själva i hopp om att kritiken bara ska försvinna.

Nåväl, om ni är så intresserade av att lyssna på vad vi säger och tycker så behöver ni inte spendera skattepengar på att läsa våra mail och avlyssna våra telefoner, ni kan lyssna på oss här och nu när vi samlas på tre olika platser i Sverige och kräver att demokratiska rättigheter återinförs och att FRA lagen rivs upp och blir en historisk parantes och en sedelärande historia om vad som händer när staten förlorar respekten för sitt uppdrag och väljarna de representerar.


Men tidsmässigt så fick jag hålla mitt tal 13.30 inte 15.10 som det var tänkt eftersom många av talarna inte dök upp i tid, dålig stil.

Kolla in film och bilder tagna av Maria Byström



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant

Tuesday, September 16, 2008

Talarlista för hoppets demonstration

Notera er egen tiarafeminst 15.10!

10:00 Samling Norrmalmstorg
11:30 Magnus Betnér - komiker och samhällskritiker
11:40 Maria Wetterstrand (Mp) - Språkrör Miljöpartiet
11:50 Johan Norberg - Författare, Fil. mag. Idéhistoria (tidigare Timbro, Nyliberalen, Frihandel.nu, Smedjan)
12:00 Magnus Andersson (CUF) - Ordf. Centerns Ungdomsförbund, Borgerligt Nej till FRA
12:10 Maria Ferm (GU) - Språkrör Grön Ungdom
12:20 Camilla Lindberg (Fp) - Riksdagsledamot, Borgerligt Nej till FRA
12:30 Birgitta Ohlsson (Fp) - Riksdagsledamot
12:40 Jytte Guteland (SSU) - Ordf. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
12:50 Alice Åström (V) - Riksdagsledamot, Vice Partiordförande, Gruppledare i (v) Riksdagsgrupp
13:00 Max Andersson (Mp) - Riksdagsledamot
13:10 Kalle Larsson (V) - Riksdagsledamot
13:20 Björn von der Esch (JL) - Vice Partiordförande Junilistan
13:30 Ida Gabrielsson (UV) - Ordf. Ung Vänster
13:40 Frida Johansson-Metso (LUF) - Ordf. Liberala Ungdomsförbundet, Borgerligt Nej till FRA
13:50 Amanda Brihed (NSM) - Grundare och Administratör Nätverket Svart Måndag, Demonstrationsansvarig
13:57 Rola Brentlin (MUF) - Förbundsstyrelsen Moderata Ungdomsförbundet
14:02 Agneta Lindblom Hulthén (SJF) - Ordf. Svenska Journalistförbundet
14:12 Charlie Weimers (KDU) - Ordf. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
14:22 Clarence Crafoord - Chefsjurist Centrum för Rättivisa
14:32 Michael Gajditza - Juridiskt Ombud för Svensk Myndighetskontroll, Nätverket Svart Måndag
14:40 Fredrik Bergqvist (M) - Oppositionsråd Norrköping
14:50 Ev. Erik Laakso (S) - Sossar Mot Storebror
15:00 Rick Falkvinge (PP) - Partiledare
15:10 Linnéa Sjögren (F!) - Ordf. Feministiskt Initiativ Stockholm
15:20 Henrik Hax Alexandersson - Fristående bloggare och samhällsdebattör
15:30 Anna Serner (TU) - VD Tidningsutgivarna
15:40 Anna Troberg (PP)
15:50 Niklas Starow (NSM) - Samordnare Nätverket Svart Måndag Syd
16:00 Demonstrationen upplöses


http://intressant.se/intressant
Blogarama

Saturday, September 13, 2008

Jag älskar webbradio

Vad skulle jag göra utan sr.se? Jag blir galen på allt prat på radio, jag vill bara höra musik när jag jobbar och då är srs webbkanaler perfekta!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Projekt på olika nivåer

Det gäller att hålla fötterna på jorden. Det finns tendenser bland folk att efter att ha fått ett bättre jobb, en inflytelserik plats i en organisation eller en mer privilegerad tillvaro att plötsligt inte vilja smutsa ned händerna lite. Som om att det skulle sänka deras inflytande och status. Principiellt tycker jag att det är vidrigt och stödjer ett statussystem som bygger på samma människosyn som rättfärdiga förtryck och diskriminering.

Vissa uttrycker förvåning över att jag som ordförande för hela Stockholms län fortfarande kan tänka mig att koka kaffe, släpa tunga saker och sitta hemma och måla dukar och tröjor med textilfärg. Att jag fortfarande kan tänka mig att göra de saker jag gjorde innan jag satte mig i styrelsen. Men det är inte konstigt alls. Det ena utsluter inte det andra. Om jag slutade göra dessa saker skulle jag slutligen förlora kontakt med organisationen, med de människor som lärt känna mig och som vet vad jag går för. Samtidigt som jag sitter och bjuder in föreläsare sitter jag och funderar på maten som ska serveras på middagen, vilka rätter som jag ska laga. Jag funderar på om jag ska koka lite tryffel som vi kan sälja som fika samtidigt som jag planerar en workshop. Hela FiRS styrelsen sliter som djur för att få möten att bli bra, aktioner att funka och att ha fungerande hemsidor och mailutskick. Det skulle gå åt skogen om vi fick hybris.

Den ena utesluter inte det andra, det gäller bara att hitta en balans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Friday, September 12, 2008

79,37 US$..

.. är vad som finns på mitt adsenes konto.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Den sista kvinnan från Ur

Igår läste jag boken den sista kvinnan från Ur av Anita Goldman. Jag älskar att läsa romaner baserade på bibeln. Det är intressant och samtidigt på gränsen till att häda.
Boken hade ett otroligt läskigt driv som endast bröts upp av de böner till/monolger till Gud som då och då dyker upp. En sån där bok som man ganska snart får en fysisk upplevelse av att läsa. Läskigt!

Det är även en otroligt jobbig läsning med genusglasögon. Sara från Ur tror fortfarande på hedniska gudar och vill inte foga sig under Guds hårda och oförsonliga lag. Gud straffar henne med barnlöshet. Inte fören hon ger upp, blir nedbruten till stof låter Gud henne föda barn. Guds syn på kvinnan är verkligen att hon ska tiga och ta emot, i allt foga sig efter sin make. Under vissa delar mår jag fysiskt illa. Historien i sig kunde jag ju redan, den har hon inte ändrat i, hon har bara gjort figurerna mänskliga och det gör att man aldrig lider av att veta hur det slutar.

En annan författare som på ett underbart sätt tar sig friheter mot bibliska figurer är Marianne Fredriksson. Jag gillar verkligen Enligt Maria Magdalena, detta var den första boken jag läste av henne och den visar en otroligt mänsklig Jesus som har lustar och kval och som inte alls tycker om att behöva offra sig för mänskligheten. Maria Magdalena framställs ju ofta bara som en fallen kvinna som räddats av Jesus, men här blir hon Jesus älskarinna och framställs som en vettig människa, inte alls klandervärd.
Marianne Fredriksson har även skrivt böcker om Adam och Eva, Noak mf, min favorit var alltid Noreas saga. Men de är alla bra.
Marianne Fredriksson har också ett sätt att skriva som jag reagerar rent fysiskt på. Det sätter sig liksom i ryggraden och gör det omöjligt att sluta läsa. Böcker som påverkar mig på detta sätt behöver inte vara av god kvalitet eller något jag sedan skulle rekomendera andra att läsa, det är snarare något i hur man skriver som gör det...

Nu är jag lite sugen på att läsa Anita Goldmans bok Guds älskarinnor

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama


En sån där bra höstdag

När jag traskade utanför dörren sken solen, precis den dag jag önskade mig igår!

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Thursday, September 11, 2008

Att hantera hösten

Det finns fullt av sprudlande poesi om våra olika årstider, men jag lyckas aldrig dra mig till minnes något som handlar om hösten. Kanske för att hösten inte inspirerar till glädje och beskrivning utan snarare manar till tystnad och tillbakadragenhet.

Hösten har två huvuden, det är de glada färgerna, en lukt i luften, solen som skiner där man går i lagom tjocka koftor och halsdukar, innan mössornas tid. Den fina hösten. Men hösten är också tiden för envetet regn som än duggar, än piskar och gör det omöjligt att klä sig rätt. Det är mörkret som äter sig in i ens liv och gör dagarna kortare och nätterna längre. Som rullar in oss i filtar och videokvällar (på gott och ont).

Den höst vi har haft än så länge påminner inte alls om den glada, varma hösten. Dagar i ända har duggregnet plågat mig. Inte tillräckligt för att det ska vara värt att fälla upp paraplyet men nog för att håret ska krulla sig åt alla håll och kanter och man får den där kalla och lite genområa känslan i hela kroppen. Jag har fått höstrusket i kroppen, inte nog för att bli sjuk utan bara precis så man blir slö och trött med en underlig längtan efter att rulla in sig i en filt och leka kåldolme...

Längtar efter varma färger och sol.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Monday, September 08, 2008

Vi har ett pris!

120kr, vilket kap. 2 dagars extravaganza med utbildning, workshops och mycket mycket mera. Om jag inte redan var involverad som arrangör skulle jag anmäla mig direkt!

Du anmäler dig genom att sätta in 120kr på FiRS plusgirokonto 30 29 31-1, skriv namn och x i meddelanderutan.
Om du även vill gå på middagen sätter du in 370kr eller 320kr (alkoholfri) och skriver namn och xm
För er som endast vill gå på middagen sätter ni in 259/200kr och skriver namn och mSista dagen att anmäla sig till middagen är 17septemer

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Programet för extravaganzan snart klart

Program:
Lördag
9-10
Frukost och mingel
10-11
Nätverket svart måndag förklarar FRA-lagen och vad den innebär.
11.10 - 12-10
De papperslösa och de aningslösa. Kristina Mattson talar om sin bok och papperslösas situation i Sverige
12.10-13.00
Lunch till lågt pris
13.00- 14. 00
Tröjtryck, ta med egen tröja, väska eller vad du nu vill ha tryck på.
14.10-15.10
Ny valrörelse- Nya metoder? - reflektioner från 2006 och vad vi kan ta med oss till 2009 och 2010. Med Sofia Karlsson
15.20- 16.00
Små diskussionsgrupper
16.10-17.10
Designa din egen valrörelse- Linnéa Sjögren håller en workshop om hur du tar kontroll över ditt val-engagemang
17.20-18.00
Små diskussionsgrupper

19.00
Galamiddag

Söndag
9-10
Frukost och mingel
10-11
Ännu inte klart
11.10- 13.00
Queertango
11.10-12.10 Feminetik.se - Sveriges största feministcommunity
13-14
Ännu inte klart.
12-14
Lunch till självkostandspris
14.00-15.00
Skriv ett feministiskt testamente - Samuel Kvist lär oss att inte uppfina hjulet igen
15-10-16.00
Små grupper
16.00- 17.00
Våga vara självsäker - Jeppe Dahlin
17.20- 18.00
Utvärdering och avslutning

Efteråt blir det utgång för alla intresserade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

Datorn på reparation

Jag kommer bli knäpp. I fredags lämnade jag in min dator på reparation och känner mig avskuren från världen. Kommer imorgon inte se skymten av en dator om inget speciellt inträffar.

Lite svårt att hantera detta...

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Friday, September 05, 2008

1984-2009 - Västvärlden som en Orwelliansk dystopi- Svart måndag om FRA på extravagnzan

Här kommer en beskrivning av Svart måndags seminarium lördagen den 20 september.

De senaste åren efter terrordåden i Amerika år 2001 har vi sett en utveckling i världen som mer och mer rör sig mot ett totalitärt samhälle där makt och maktmedel blir allt viktigare, på bekostnad av individuell frihet och mänskliga rättigheter.

På många håll, inte minst i västvärlden, tycks den viktigaste punkten på den nationella och internationella agendan handla om att återigen bygga murar och att övervaka samhället för att skydda samhällskroppen mot nya attentat, brottslighet, krigssituationer och andra former av hot - verkliga eller upplevda.

Som ett resultat av det nya kontrollsamhället går vi idag mot ett samhälle där den fria kommunikationen mellan människor övervakas och registreras. Pressens källskydd, bikthemligheten, kommunikationen mellan läkare och patienter, jurister och klienter - de hotas nu alla av den nya lagstiftningen som ska skydda landet mot övergrepp i framtiden.

Från och med årsskiftet 2008/2009 kommer en civil statlig myndighet att registrera svenska och andra länders medborgare utifrån vanor, vänskapliga och sexuella relationer, arbete, klubbmedlemskap, fackföreningsmedlemskap, ekonomiska transaktioner, resvanor, hälsotillstånd, politisk, religiös och filosofisk övertygelse, sexuella läggningar och preferenser, samt könsidentitet. Inom EU arbetar man för att inom kort reglera bloggar och annan elektronisk masskommunikation. Bloggar ska registreras och ackrediteras, samtidigt som varje regeringen även ska få rätten att stänga ner hemsidor och bloggar som är öppet kritiska mot den sittande regimen. Är det ett samhälle vi vill ha, och vilka konsekvenser får en sådan utveckling för oss som individer ur såväl ett stort som ur ett mindre perspektiv?

Missa inte detta och mycket mycket mera. Anmäl er till extravaganzan till Stockholm@feministisktinitiativ.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

74,01 dollar

Det går framåt på adsenskontot.

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Nya fi slantar krävs

Fi har en insamlings drive som ni kan läsa mer om här.

Insamlingskampanj nu!
2 september
Kvinnors rättigheter måste försvaras. Det vi ser nu, i Europa och i världen i stort, är en tillbakagång. Där religiös fundamentalism tar över politiken, den ”heliga familjen” upphöjs till norm. Ensamma mammor, invandrade kvinnor och hbt-personer kommer i skottgluggen.
Tendensen är tydlig. Politiken viker undan. Inskränkningar av aborträtten och attackerna mot det sekulära samhället kan fortsätta medan EU:s mansdominerade församlingar tittar på.
Det behövs fler feminister i EU som vågar stå upp för kvinnors rättigheter. I juni 2009 är det val till EU-parlamentet och Feministiskt initiativ ställer upp med en kandidatlista. För att fler ska förstå att vi både vill, kan och törs driva feministisk politik i EU-parlamentet behöver vi kunna annonsera om våra arrangemang på nationell och lokal nivå. Vi behöver förmedla våra politiska budskap och få fler medlemmar. För att ha råd med det behöver vi din hjälp. Därför startar vi en insamlingskampanj. Nu!
Målet är att få in 300 000 kr till 1 januari, 2009.
Du kommer att kunna följa insamlingen krona för krona i insamlingsrutan i högerspalten här på feministisktinitiativ.se.Bidra med det Du kan på plusgirokonto 40 57 53-5 och märk inbetalningen ”Insamling Nu!”.
Och glöm sedan inte att genast vidarebefordra och sprida vidare insamlingskampanjen till alla de som stödjer Feministiskt initiativ – tillsammans blir vi starkare!
http://intressant.se/intressant
Blogarama




Monday, September 01, 2008

Nytt inslag på FiRS hemsida

Från och med nu kommer jag i egenskap av ordförande för Fi Region Stockholm skriva en ny krönika varje månad om vad som händer i FiRS och politiska reflexioner.

Läs augustis krönika här

http://intressant.se/intressant
Blogarama

Fi extravaganza in progress

Jag sitter större delen av min fritid och jobbar med och planerar den Fi extravaganza som FiRS tagit initiativet att bjuda alla Fi medlemmar i landet på!

Just nu ägnar jag mest tid åt att boka föreläsare och folk som håller i workshops. Mycket spännande är på gång. Vi kommer ha en facklig representant som pratar om facket och feminism, nätverket svart måndag kommer och berättar om FRA-lagen och vad den innebär, Författaren och journalisten Kristina Mattson kommer att tala om sin bok de papperslösa och de aningslösa och mycket mer.

På workshop fronten så kommer bl.a. jag hålla i en workshop "designa din egen valrörelse". Samuel Kvist kommer att lära oss att skriva ett "feministiskt testamente" och Jeppe Dahlin kommer lära oss att visa och känna själförtroende och självsäkerhet.

Nya saker tillkommer hela tiden vilket är otroligt spännande.

Men det är mycket jobb. I helgen så skapade jag det som ett event på Facebook så nu kanske jag äntligen har haft lite nytta av det forumet. På tal om forum så kommer Sveriges största feministcommunity Feminetik.se vara där och berätta om hur vi i Fi kan använda funktionen team mm.

Som om inte det var nog så arrangerar vi även en galamiddag på lördagkvällen.

Hur mycket jobb som helst med andra ord och det ska bli intressant hur jag ska få allt gjort utan en fungerande dator...

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Datorn är döende

Jaha, precis när jag känner att sommakoman är över och bloggandet kommit igång så bestämmer sig datorn för att den inte vill vara med längre. Tjoho.

Så nu är jag hänvisad till datorer på jobbet, hos finaste flickvännen och hos vänner. Misstänker att det kommer påverka bloggandet framförallt från nästa vecka. Suck och stön.


http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om ,