Wednesday, August 13, 2008

Underskatta inte barnen

Man läser mycket underliga saker i tidningen, ex råd till barnföräldrar.
Idag handlar det om hur man ska ställa sig till barns behov av att passa in vad gäller kläder mm och får rådet att ge barnen rätt kläder så de slipper bli mobbade. Pragmatiskt visst men sen kommer detta:

Att till exempel förvägra sin dotter rosa kläder fastän det är vad hon vill ha och istället ge barnet en alternativ stil kan vara problematiskt.– En del föräldrar tycker det är väldigt kul när barnet har en egen stil, men då måste man tänka på att det gör att barnet syns mer och får mer uppmärksamhet och då måste barnet kunna hantera det. Jag kan tycka att barn kan hantera det först mot slutet av högstadiet eller i gymnasiet.

Är inte det upp till barnet? Jag var skumt klädd från 5an och frammåt och det är klart att det inte var en dans på rosor och att jag fick lida en hel del för det. Men jag visste ju vad jag gjorde. Skulle nog mått sämmre om mina föräldrar istället för att stötta mig i min jakt på en egen identitet som jag trivdes med styrts av rädsla och begränsat mig som person.

Suck!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant
Blogarama

7 comments:

vmm said...

Men handlar inte det här om att ge henne vad hon vill ha? Vill hon ha rosa så tycker jag det är dumt att inte ge henne det bara för att föräldrarna "inte vill förstärka könsstereotyper" eller något sådant. Jag har inte barn men den dag jag får det kommer jag ge mitt barn det han eller hon vill ha och vill min dotter ha rosa ska hon få det och vill hon ha något annat ska hon få det och jag kommer att uppmuntra och stötta henne oavsett och betona att det är hon själv som får välja vilken typ av kläder hon vill ha.

linda said...

bra inlägg Linnea. Ja, det är helt otroligt! för ett tag sen hörde jag av en mamma till sin son som ville ha ett par skor. "nä dom kan vi inte köpa, för det första är det tjejskor..." sen lyssnade inte jag mer för jag var så irriterad.
jag är en sån elak mamma som köper blommiga skor om min lille son vill ha det.

tiarafeministen said...

Vmm, jo det är precis det jag menar. Om barnet vill ha rosa så ge barnet rosa oavsett barnets kön. Barnen måste ju få utveckla sin egen identitet. När dom är bebisar så kan jag tycka att man kan undvika könssterotypa kläder så att man inte skapar förväntningar från omgivningen som barnet sedan ska leva upp till. Så fort barnet själv uttrycker en vilja så måste man respektera det.

Emma said...

Mycket intressant inlägg. Sånt där kan jag tänka mig är svårt. Man ska nog kanske föra en dialog med barnen om vad de vill ha för kläder? Och därigenom komma fram till något vettigt svar.. vad vet jag..

vmm said...

tiarafeministen: både du och jag vill att barn ska få ha dom kläder dom vill ha. Jag tror nästan alla tycker det. Men sedan brukar åsikterna gå isär. Feminister brukar se det som ett problem om flickor vill ha rosa kläder och får det och vill hellre ge dom andra kläder bara för att inte förstärka någon slags könsroll. Allt såklart på grund av att flickor ska få ha dom kläder dom vill. Medan jag å den andra sidan (jag är inte feminist) inte tycker det är ett dugg jobbigt att ge min dotter rosa kläder om hon vill ha det. Jag väljer så att säga att trycka på från andra hållet genom att stötta hennes vilja och få henne att känna att det är rätt att välja själv vilka kläder hon vill ha. Som kan vara rosa eller svarta eller ha en batmangubbe-bild på magen eller whatever.

tiarafeministen said...

Hej,
Jag tror inte feminister har problem främst med att barn vill ha rosa kläder utan att dom förväntas vilja ha det, alltså att föräldrarna långt innan barnet ens kan uttrycka en egen vilja ges enbart "tjejiga" eller "killiga" kläder. Därmed uttrycker man en förväntning som barnet tar till sig.

Om barnet är stort nog att uttrycka sin önskan om att bära rosa sedan så måste det respekteras. Bara för att barn är små är det inte ok att kränka dem eller ignorera deras upplevelse av identitet.

Rekomenderar läsningen : Queerkids som visserligen handlar om barn till hbt personer men som jag ändå tror att du skulle tycka var intressant läsning.

Mikaela said...

Något som jag tycker är problematiskt också är att vi tänker i termer av stil och mode öht vad gäller barn, att kläderna som produceras för dem är såpass icke-neutrala att det inte går att undkomma.

ok att vi själva klär oss för att framhäva/dölja olika personlighetsdrag osv, men det blir så vridet när det överförs på ungar som antingen skall vara "alternativa" eller mittfåra. Vad hände med den gröna eller blå joggingdressen som inte betydde något annat än utomhuslek och bus?