Wednesday, January 30, 2008

Mer skolproblem

Som jag tidigare skrivit så går det utför den svenska skolan, en annan artikel som fanns i dagens City handlade om att unga männsikor dopar sig med olika preparat för att klara tentor.
Jag vet att pressen är stor på högskolan men själv har jag nog inte sett något farligare än koffeinpiller, fast det är ju inte så bra det heller.
Frågan är varför studenterna inte orkar? Är det bara studiernas omfattning, läsbörda och svårighetsgrad eller är det en brist på studieteknink vi bär med oss från en dysfunktionell grundskola? Jag har inget minne av att redan från början få tips och direktiv kring hur man gör när man pluggar. Därmed så ser man bättre betyg hos barn från studievana hem, där finns det kanske någon som kan hjälpa men också visa hur man gör för att plugga.

Jag har själv en värdelös studiedisciplin i många fall och har fått förlita mig på min förmåga att sistaminuten pressa kunskap. Naturligtvis leder det till att jag har sämre kunskaper än vad jag hade haft om jag pluggat jämnare. Det är delvis därför jag aldrig skulle drömma om att sälja min kurslitteratur, jag går ofta tillbaka till dem när jag drabbas av "det här borde jag veta" känslan, förhoppningsvis gör detta att min kunskap tillslut kommer att sätta sig som etsad i min hjärna.

nåväl, det är tydligt att något måste hända i vårat undervisningssystem, personligen tror jag att vi måste omvärdera och ifrågasätta hela kunskapsbegreppet, för vad menar vi egentligen??

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


http://intressant.se/intressant
Blogarama

1 comment:

Maria Byström said...

Jag tror att det skiljer sig mycket på vad och var du läser. Vissa utbildningar är tuffa och andra mer flummiga.

Min subjektiva fundering är att studievana hem egentligen inte är så viktigt utan att de som är vana att läsa läxor sedan grundskolan och verkligen fått kämpa för sina betyg fortsätter med det på uni/hs och lyckas bra, medan de som hade lätt för sig i skolan tror de kan glida igenom högskolan på samma sätt utan att lägga ner den tid som krävs vilket gör att de presterar sämre och tappar motivationen.

Och jag är som dig. Sparar all litteratur för det är ju det jag ska kunna. Jag kan inte allt jag pluggat i huvudet men jag vet precis i vilken bok svaret ska stå så jag travar dit och kollar ;-)