Thursday, January 31, 2008

vaccin-hysteri och hets-tester

I dagens Dn kan man läsa en debattartikel om vaccin mot livmodercancer och de upphausade förväntningarna kring det. Men faktumet är såklart att vaccinet testats under en väldigt kort tid och att långsiktig verkan därmed inte kan beläggas.

Är det inte typiskt för vårt "lösaproblemviagenvägar" samhälle att utan att först testa saker under tillräckligt lång tid slänga ut saker på marknaden utan någon som helst tanke på långsiktiga konsekventser? Det gäller inte bara medicin utan även genmanipulerad mat, bekämpningsmedel, material mm. Har vi inte lärt oss något av alla de gifter vi släpt ut i naturen, våra övergödda sjöar, neurosedynskadade barn mm?

Vi är besatta av att hitta enkla lösningar på svåra problem. Men för det mesta är genvägar faktiskt senvägar. Att lägga pengarna på att bota de faktiskt sjuka istället för dyra vacciner som kanske inte ger önskad effekt känns mer rimligt. Låt dem forska lite mer på preparatet först, få lite tydligare resultat.
Läkemedelsföretagen vill såklart få ut produkterna på marknaden så fort som möjligt för att tjäna pengar på all dyr forskning, men det betyder inte att vi ska svälja deras prognoser med hull och hår.

Mer kritiskt tänkande och färre genvägar ger oss en säkrare och bättre vård och en hälsosammare värld.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

3 comments:

Muerto said...

http://nystulet.blogspot.com/2008/03/hpv-kriget-kan-brja.html

Anonymous said...

om du själv hade haft cancer eller justlivmoderscancer kände nån som haft det, skulle du nog inte vara så snabb att dömma ut vaccinet och den panik många känner inför att göra allt möjligt för att undvika det- om din mamma dött i det och det var ärftligt skulle inte vara beredd att ta ett vaccin som inte hade garanterad effekt men ändå en viss positiv verkan? tycker det är bra att det forskas i ämnet och tror att de flesta inser att det inte är någon garanti på vaccinet men ändå bättre att göra lite än inget.

tiarafeministen said...

faktum är att jag känner en sån person...

Alla som är sjuka vill ha medicin, hopp om lösning, men nu talar vi om att för säkerhetsskull vaccinera med något man inte vet funkar i längden eller att lägga pengarna på något som vi vet
funkar, som är väl testat mm.

Det finns en begränsad mängd pengar och jag tycker inte det är orimligt att vilja få valuta för pengarna. Om mer forskning visar att preparatet funkar på längre sikt så är det en annan femma.

Det låter kallt och krasst men alla sjuka vill ha vård och pengarna måste användas effektivt med omdöme.. För att kunna bota så många som möjligt!