Saturday, June 21, 2008

Obama for president?

Nu leder Obama opinionsundersökningarna. Jag har tidigare varit inne på symbolvärdet med en svart president och då fått ganska mycket kritik för att jag inte tar hänsyn till själva politiken. Naturligvis bryr jag mig om politiken. Fast i ärlighetens namn så är politik i USA en ganska enformig historia. Det är som att välja på höger (demokraterna) och jättehöger (republikanerna). Inte riktigt same shit men ändå ganska lika. Så man får fokuser på det som ändå skiljer ut dem. Frågan om Irak är en av dem. Jag gillade Hillary mycket för hennes engagemang i sjukvårdsfrågan. (såg ngn Sicko?)

Ibland så sätter man sitt örtte i vrångstrupen. Som när Bush ska gå ut och kämpa för demokrati i andra länder. För må så vara att de har val i USA, men de är ingen föredömlig demokrati. Till en början så måste man registrera sig för att få rösta vilket gör att en hel del personer aldrig kommer till skott att rösta. Det blir en klassfråga och en fråga om den politiska kultur man vuxit upp i, om ens föräldrar aldrig registrerat sig krymper chanserna ytterligare. Det finns ideela grupper som går runt och uppmanar folk att registrera sig. När en stor del av väljarna här i svedala väljer att inte gå till urnorna så blir vi bekymrade för hur vår demokrati mår, men hur bekymrad bör man bli när folk inte ens är intresserade av att bli väljare?
Sen är det hela konceptet med att en röst är olika mycket värd i olika stater. Vad är det för fel med en person, en röst?
Utöver detta så är hela tvåpartisystemet en demokratisk blockering. Det är praktiskt taget omöjligt för nya partier att etablera sig och växa sig stora nog för att kunna spela på den arenan.
Med den borgerliga alliansen är även vi påväg ett steg närmare tvåpartisystem och det är jävligt obehagligt.

När EU suktar efter att bli USA och vi också verkar det som, titta bara på FRA, så sticker det obehagligt i hela kroppen. Maktlösheten man ibland känner över den att alla är så USAkåta ger mig fysiska obehag. Det är då man inser att vi alla oavsett block och färg måste mot organisera oss nu, för att värna om vår demokrati som inte heller är mönstergill men som ändå känns snäppet bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mer om valet i USA
DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN,

http://intressant.se/intressant
Blogarama

No comments: