Monday, June 16, 2008

tokspel

Idag när jag öppnar metro så är det så många upprörande element i artiklarna att jag får svårt att andas.
Till och börja med så är det denna förbaskade FRA lag. Om den går igenom på onsdag så är det dags att allvarligt överväga att emigrera.
Storebror ser dig, en mardröm som blir verklighet, 1984 fast på riktigt, när jag läste den boken så mådde jag dåligt i flera veckor efteråt inför den hopplöshet, den totala uppgivenheten, att det inte fanns en utväg.
För att man ska förbli vid sinna sinnens fulla så måste man tro att det finns hopp, en väg ut ur eländet.

George Orwell kan på onsdag bli en profet.

Nästa ilske attack kom när jag läste om hultsfred, mitt i artikeln står följande:

"Enligt polisen var det en lugn festival. Två våldtäkter, två våldtäktsförsök, .... är det värsta ur listan på den 101 anmälda brotten under festivalen."

Skämtar de??? Hur kan två våldtäkter och två våltäktsförsök kopplas ihop med begreppet en lugn festival? Är dom riktigt kloka?
Snälla utbilda polisen i (genus?)vett, nyss!!

En annan surgrej är att var tredje tjej går runt och är rädd för att bli utsatt för brott. Tacka fan för det när två våldtäkter är en lugn festival. När lärare går runt och daskar elever på stjärten. När man själv förväntas ta ansvar för att inte bli utsatt för brott eller övergrepp genom hur man klär sig och hur man rör sig i samhället. Klart att man inte känner sig trygg, det är bara en logisk konsekvens.

Läs mer om FRA
DN, DN, DN, DN, DN, DN, metro
Läs mer om Hultsfred
DN, DN, DN,
läs även om BRÅ rapporten om våldtäkter. även i metro

http://intressant.se/intressant
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 comments:

Illwill said...

"När man själv förväntas ta ansvar för att inte bli utsatt för brott eller övergrepp genom hur man klär sig och hur man rör sig i samhället."

Det där är den politiskt korrekta synen, den har ingen förankring i verkligheten (som vanligt). I alla fall inte första delen, andra delen bara till viss del.

Det är väl bara logiskt att kvinnor (likt män) har visst personligt ansvar? Svenska män kan inte gå runt i Rinkeby (eller nån annanstans i Sverige egentligen) sent på kvällen utan att vara i fara. Det är (likt våldtäkterna) något Socialdemokraternas nya svenskar berikat oss med och även om det är synd att det är så, så är det så.

Men det är inte så svårt att undvika att bli våldtagen, bara inse att du inte lever i en politiskt korrekt värld och fatta logiska beslut.

Undvik invandrare, drick dig inte redlus, se till att inte bli drogad av andra (eller dig själv) och så vidare. Vad ni har på er spelar föga roll, vem ni har runt er spelar all roll.

Det är synd att våldtäkter sker, men jag tycker inte synd om tjejer som ensamma åker svarttaxi eller hänger med ett gäng somalier till en fest och sen undrar varför de blev våldtagna. Vakna, se Sverige och anpassa er. Det måste vi män, varför skulle inte ni kvinnor vara tvungna?

tiarafeministen said...

Till en början ser jag ingen som helst koppling mellan risken att bli våldtagen och personerna omkrings etnicitet, det är en grundlös fördom. Risken att bli nedslagen är sannolikt större utanför en krog en lördag kväll än en kväll i Rinkeby. De få gånger jag har varit där har jag inte upplevt ngn direkt otrygghet.

Mer än något annat så handlar kraven man ställer på kvinnor vad gäller klädsel och hur man ska ta sig hem mm om att vi vägrar ta tag i grundproblemet dvs synen på kvinnan och för den delen på synen på mannens sexualdrift.
Det är helt enkelt i grundsynen som vi alla lärt oss från barnsben som roten till problemet ligger och det kräver ett folkbildande arbete för att öppna ögon, bryta ned fördomar och förändra vårt beteende och hur vi agerar och tänker.

Nils-Erik said...

"Till en början ser jag ingen som helst koppling mellan risken att bli våldtagen och personerna omkrings etnicitet, det är en grundlös fördom. "
Visst är det det. En extremt grundlös fördom som jag tror ganska få har.

Du ser ingen koppling mellan risken att bli våldtagen och personerna omkrings kvinnosyn?

Om det inte skulle vara någon som helst skillnad på en man uppvuxen i tex Somalia och en uppvuxen i Sverige så är det ju samma sak som att påstå att allt jämställdhetsarbete, all kvinnokamp, all undervisning och uppfostran i Sverige inte haft någon som helst betydelse för männens syn på kvinnan. Kan det verkligen vara så illa?

Illwill said...

Om du väljer den politiskt korrekta synen och stoppar huvudet i sanden så är det helt upp till dig.

Jag tycker att det är väldigt synd att du ignorerar verkligheten och väljer att tro att din klädsel (med undantag för om du har slöja/burka på dig) är det som spelar roll.

Jag hoppas att du trots din medvetna(?) naivitet inte råkar illa ut. Men tyvärr ändras inte verkligheten av politiskt korrekta drömmar.

Risken att bli våldtagen av en man med mörk hudfärg är BETYDLIGT större än att bli våldtagen av en svensk man. Och om det är flera svenska män är risken i stort sett försumbar, samtidigt som den går upp om det är flera män med mörk hudfärg. Men du väljer att ignorera detta och det är helt upp till dig. Lycka till (jag menar det verkligen, vill inte att du blir skadad pga vad våra politiker gjort med vårt land).

tiarafeministen said...

Jag ser absolut en koppling mellan risken att bli våldtagen och personers kvinnosyn men det är inte som att hudfärg avgör kvinnosyn. Det finns massor av "vita" våldtäktsmän, vad jag vet är de i majoritet. Ta Umeå mannen som ett exempel, de som man minst misstänker kan vara de farligaste.
Skulle säga att många svenskar har en otroligt dålig kvinnosyn. Det som kanske kommer negativt av det du väljer att kalla "kultur" får vi genom ex porr och synen på kvinnan generellt.

same shit different boxes

Nils-Erik said...

Så du menar att det bara är en tillfällighet att personer som vuxit upp i regioner i världen där kvinnosynen är minst sagt unken är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken?

Det kunde lika gärna varit norrmän eller britter? Det är bara en slump att i år efter år, i land efter land, så "råkar" samma bild framträda.

Jag upprepar, om man hävdar det så är det samma sak som att hävda att allt jämställdhetsarbete de senaste 100 åren i Sverige varit totalt meningslöst när det gäller attityder och kvinnosyn hos männen.

Nils-Erik said...

Jag rekommenderar dig att läsa Ayan Hirsi Alis självbiografi "En fri röst". En mycket bra bok och nästan halva boken handlar om hennes uppväxt i Somalia. Hur det var att leva där och krocken med det västerländska samhället när hon och andra somalier kom till Europa.

Den borde vara obligatorisk läsning för alla kulturrelativister.

leopardia said...

Jag blir så trött när jag läser kommentarerna här, att jag måste skriva nåt.
okej, nils-erik: vi ska läsa Ayans självbiografi och se hur verkligheten ser ut vad det gäller somalier och våldtäkter. då har vi en källa, men nu har ju tiarafeministen skrivit här om vita mäns kvinnosyn, då i sverige, varför tar du inte till dig den källan?
det här är helt galet, det handlar inte om ett vi och dem baserat på ursprung, det handlar om våldtäktsmän. inget annat.
om jag skulle citera en tanke ur Miss Lyckads bok; "alla känner en tjej som blivit sexuellt ofredad - Men ingen känner en kille som gjort det...?"
sluta va så naiv att tro att det inte finns högar av ruttna ägg inom den svenska kretsen av män...
det handlar inte om att vara politiskt korrekt, det handlar om att kvinnor fått förbannat mycket nog av att svenska män inte tar sitt ansvar i frågan utan bara skyller på 'dom där'.

John Berg said...

Tiarafeministen:

"Hur kan två våldtäkter och två våltäktsförsök kopplas ihop med begreppet en lugn festival?"

Du måste väl ändå begripa att polisen menade i förhållande till en genomsnittlig Hultsfredsfestival? Således utgjorde årets festival en förhållandevis lugn festival. Därmed finns ingen anledning att utbilda polisen i "genusvett".

Nils-Erik said...

"att svenska män inte tar sitt ansvar i frågan"

Ja det är intressant det där med ansvarsfrågan. Häromdagen läste jag om stenkastandet mot brandmän och ambulans i våra förorter. Förutom 3 mille som har lagts på "forskning" om problemet sa också någon tjänsteman att detta är allas vårt ansvar. Jaha...

Jag anser faktiskt att jag tar mitt ansvar när det gäller de ökade våldtäkterna genom att peka på fakta. Ont om fakta i Sverige men man kan gå till grannländerna.

"While 65 percent of those charged with rape are classed as coming from a non-western background, this segment makes up only 14.3 percent of Oslo's population."
http://www.aftenposten.no/english/local/article190268.ece

Ta en miniräknare och räkna ut hur många procent det hade rört sig om ifall de med utomeuropeisk bakgrund hade utgjort 50% av Oslos befolkning.

Utdrag från en intervju med några afrikaner i norsk radio
http://falkblick.nu/?p=231

tiarafeministen said...

Har varit borta från mailen ett par dagar och ser att fördomarna har frodats under tiden.

Att peka på statistik kan inte jämföras med att GÖRA något. Att ta sitt ansvar innebär att stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp och för ett samhälle som jobbar hårt för att säkra kvinnans demokratiska rätt att liksom män kunna röra sig fritt i samhället utan rädsla. Så ser det inte ut idag.

Våldtäkt, våld i relationer och i familjer är ingen importerad företelse. Det är snarare en svensk tradition. Bland "riktiga svenskar" råder ofta en riktigt unken kvinnosyn. Titta bara på alla sexköpare som åker till Thailand mm.
Det är lätt att förneka detta genom att placera skulden på invandrare och därmed se sig själv som en bättre människa. Men hur modigt är det?
De våldtäkter som begås av svenska män är precis lika klandervärda. Sluta peka vi och dom, alla våldtäktsmän har en dålig kvinnosyn, brist på respekt och akut empatibrist.

Statistik kan bändas och böjas, lögn förbannad lögn och statistik heter det ju. Det hänger på vilka frågor man ställer och vilka fakta man pekar på.

Må så vara att lugnet på Hultsfred sammankopplades med det relativa lugn som rådde men jag tycker ändå att det är fel att uttrycka sig så. Var är nolltoleransen?

Anonymous said...

Jag förstår att du som feminist har ditt sätt att se på saken. Men det är viktigt att polisen m fl går till botten med våldtäkter och dess orsaker. Och vilka som utför dom. Ur gruppen dömda kan man säkert dra en och annan slutsats. Frågan är om man skall göra det eller ej? Givetvis, tycker jag. Forskning om brott, dess gärningsmän och bakomliggande orsaker är väldigt viktigt att kartlägga. Om svaret tex blir att det är gotlänningar, invandrade irakier eller män som har långt hår som är överrepresenterade så får vi inte ha censur på det. Men om du tycker det så tala gärna om varför!

tiarafeministen said...

Naturligtvis är det vikitigt att polisen går till botten med alla våldtäkter, men jag ser att i det arbetet så ligger fördomarna på lur. Generellt så har "svenska medelklassmän" lättare att bli frikända från brott. Är det då endast siffran på antal dömda vi ska se på? inte också på anmälningarna, på det uppskattade mörkertalet, på kvinnojourernas erfarenheter?
När man lägger fram en enda synvinkel och tillhörande statistik och hävdar att detta är sanningen om något större då skulle jag vilja säga att man försöker vilseleda folk och agerar på egna fördomar.
Så inte censur, men bredd, större analys och mer genus, etnicitet och hbt koll när man ställer frågorna som skapar statistiken.
När man gör statistik så är det väldigt lätt att man eftersom man redan har en idé om hur problemet ser ut ställer frågor som ger det resultatet.
Objektivitet är omöjlig då vi aldrig kan koppla bort oss från dem vi är och våra fördomar. Medvetenhet om fördomarna kan ge oss en ökad objektivitet men aldrig fullständig.