Tuesday, April 29, 2008

prisjämförelse

Visserligen är det skillnad på andra partier och Fi, de har bidrag från staten i form av partistöd mm och de kan därmed unna sig lägre avgifter. Men alla partier har svårt att skaffa nya medlemmar och de har ändå följande avgifter:

Vänsterpartiet: 300kr
Socialdemokraterna: 100kr/år
Miljöpartiet: 50kr/år (första året, det framgår inte vad det kommer att kosta sen)
Centern: har faktiskt ingen information på sin hemsida om vad det kostar, man fyller i ett intresseformulär och sen hör de av sig.. Skumt.
Folkpartiet: 50kr/första året, sen olika beroende på var du bor
Kristdemokraterna: 100-160kr beroende på var du bor
Moderaterna: 100kr

Måste säga att jag efter att ha kollat in dessa siffror är förundrad. Vänsterpartiet som vänder sig till "arbetare" och låginkomsttagare har högre medlemsavgift än de övriga riksdagspartierna. Hur skumt är inte det?? Är det en ideologisk grej? Vad är dealen?

Intressant detta med att ha en lägre avgift första året, kanske smart, det ska vara billigt att gå med, då vet man kanske inte vad man ger sig in på och vill testa lite, då ska pengar inte stå i vägen för att komma igång. När man sedan varit medlem ett år och vet vad det är frågan om kanske man kan förväntas betala mer...

Fast jag håller fast vid att 100kr/år är en rimlig avgift för medlemskap i Fi. Enkelt och lagom dyrt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant
Blogarama


3 comments:

Erik said...

Intressant fråga om partiernas medlemsavgifter. Frågan om 50kr/första året har nog inte med "lockpris" att göra utan snarare att de flesta etablerade partier hämtar in sina medlemsavgifter via sina lokalavdelningar. För att kunna införa moderna system där man snabbt kan bli medlem via sms, kontokort etc så krävs enhetlig avgift första gången.

tiarafeministen said...

Hej Erik,
det låter så väldigt lågiskt och rimligt när du lägger fram det att jag misstänker att du har rätt. Men jag tror ändå att det snabba, smidiga och relativt billiga måste fungera lite "lockande" om man står och väger.

Anonymous said...

Vänsterpartiet har en relativt hög medlemsavgift därför att man - i alla fall i teorin - vill vara så oberoende som möjligt av externa bidrag. En sorts folkrörelsetanke, som dock är svår att uppfylla i praktiken i ett litet och ganska medlems-svagt parti med kanske 10.000 medlemmar.