Sunday, August 30, 2009

dags för samlevnadsbalk

Vad är ett äktenskap? Det kan ju vara romantiskt och underbart och alldeles, alldelse PATRIARKALT OCH FÖRLEGAT.

I dagens DN rekomenderas sambor att gifta sig av praktiska skäl. Låt oss börja med att skilja på äpplen och päron. Äktenskapet är visserligen i sitt ursprung en juridisk affär som reglerar ägande, ärvande och genetisk samstämmighet med sin avkomma. Från början var det mannen som stod för ägandet och kvinnan som blev ägd tillsammans med hem och barn. Nuförtiden är det inte riktigt så illa, fast ännu ganska sjukt. Min vän ska skilja sig och alla papper de beställer kommer i hans namn. Det är så man vill kräkas, hur svårt är det att skriva bådas namn på kuvertet? Han äger ju inte henne, de är en juridisk enhet alltså borde posten komma till enheten inte till mannen.
Men föreställningen om (det moderna) äktenskapet som vi framför allt lever med är den om monogamin, den eviga kärleken och romantiken i att svära att göra så för evigt. Bara tanken skrämmer livet ur mig.

Men av juridiska skäl så finns det alltså fördelar. Varför då inte ersätta äktenskapslagstiftningen med en samlevnadsbalk så som vi i Fi vill göra. Samlevnad är en renodlad juridisk affär. Den reglerar ägande och ärvande (dock ej faderskapspresumtion, skriv på ett papper vetja) utan att förutsätta saker om orsaken till samlevandet. Samlevnad ska kunna ingås av vänner eller släktingar som lever ihop, av fler än 2 personer och inga värderingar kring hur samlevnad bör se ut ska läggas i den juridiska formen.

Vad händer då med äktenskapet? Jo, äktenskapet blir bara romantiskt, eller vad man nu vill att det ska vara. Du kan välja mellan kyrkocermoni eller att låta era vänner ha en skum ritual på er gräsmatta. Du behöver inte ha en borgerligvigsel först om du vill ha den skumma sorten eftersom samlevnad inte kräver en cermoni utan endast att man fyller i en massa papper och skickar in dem.

Jag har i perioder av mitt liv stått närmare mina vänner än dåvarnade partners, om jag skulle ha velat ingå ett juridiskt förbund av det slaget hade jag hellre gjort det med än eller flera av dem. Vem ska döma kring vem jag ska samleva med och varför ska juridiska och ekonomiska fördelar ges till folk som antas vara kära, ha sex och är två? Det monogama, kärlek mellan två personer för evigt amen konceptet är förlegat för många i dagens sekulariserade samhälle. Lämna ritualerna till dem som vill ha dem och alla värderingar som hör till. Samlevnad måste inte inkludera sex eller monogami, bara en gemensam överenskommelse om att på ett eller annat sätt leva tillsammans.

Så låt oss tåga in i framtiden genom att riva upp äktenskapsbalken och ersätta den med en samlevnadsbalk. Nyss!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Bookmark and Share

Saturday, August 29, 2009

Kärrtorps festivalen


Ska sitta i spärren och hamnar mitt i detta familjekaos

Friday, August 28, 2009

på tal om pengar och rymden

Adsensekontot har i Augusti skrapat ihop 12,95 US$ men den senaste veckan endast 1,29US$ (2klick)

På temat rymden och pengar kom jag att tänka på den här låten. Utöver rymdtemat så kan jag också berätta att denna låt fanns med på den första CD jag köpte för mina egna pengar, Absolut Music 14



Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama




Bookmark and Share

Projekt


Sydde en ganska enkel kjol tidigare idag. Fick sedan för mig att iscensätta en plan att ta ett mönstrat tyg och kanta en av blommorna med pärlor. Det lär ta ett tag innan det blir klart men jag tror det blir supersnyggt.

Jag vill inte låna era pengar

Nu har jag fått nog!!! Jag får brev, mail, sms, tidningarna jag prenumererar på har låna pengar foldrar i sig. Hemsidor, affischer och radioreklam försöker få mig att låna. Tv-reklamen tjatar och alla online-katalogföretag försöker få mig att låna lite snabba pengar. Till och med min bank som borde uppmuntra mig till sund ekonomi försöker få mig att låna eller använda krediter.

Vart jag än handlar och vad jag än köper erbjuds jag att ta det på avbetalning.

Sinnesjukt är vad det är. Folk pressas av samhällets föreställningar till att köpa saker de inte behöver och när de inte har råd med dem erbjuds de lån efter lån för att köpa det ändå.

Folk som inte har det bästa ekonomiska omdömet tar fler dåliga lån än de kan klara av och sitter sedan med skägget i brevlådan medan kronofogden säljer deras prylar.

Det är dags att reglera lånemarknaden och sprida en anda av ekonomiskt tänkande genom denna köpgalna befolkning.

Kom ihåg: om du kan köpa den nu och betala tillbaka under 3 månader kan du också spara i 3 månader och sedan köpa den!
Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama




Bookmark and Share

Wednesday, August 26, 2009

Dags att skicka mina skattepengar till rymden?

I Expressen kommenterar Gudrun Schyman sveriges egen rymdflängare Christer Fuglesangs förslag om att Europa ska lägga mer pengar på att skicka ut folk i rymden.

Gudrun får kritik dels för att hon gör det till en köns/jämställdhets/feminism fråga dels för att hon är anti-utveckling och bakåtsträvande.

Om vi börjar med den första kritiken:
I slutändan finns det bara en pott pengar för samhället/staten att spendera. Vad vi spenderar den potten på handlar om hur vi prioriterar. Poängen är att vi ofta omedvetet premierar det som vi uppfattar som mest värt och eftersom vi lever i ett patriarkat (för jo, det är ju så) så värderar vi ofta saker förknippade med "manlighet" högre. Manlighet ska här inte nödvändigtvis jämställas med män då män är individer i ett samhälle (som visserligen har en del fördelar av sitt kön, och nackdelar för den delen) och manlighet är en föreställning om män som inte nödvändigtvis går att leva upp till.
Med dessa (feministiska)glasögon kan man ofta ifrågasätta hur vi spenderar våra gemensamma pengar.

Pengarna som spenderas från vår gemensamma pengapåse ska som jag ser det alltid granskas ur ett intersektionellt perspektiv och man måste ställa sig frågan: "vem gynnas av denna investering och är det rätt prioritering just nu".

Med denna fråga i bakhuvudet så tycker jag Gudruns resonemang är utmärkt. Vi måste med våran gemensamma pott prioritera dem som behöver det bäst. Får man välja mellan att utrota fattigdom och åka till månen så måste jag säga att månen hamnar ganska långt ned på min lista. Inte för att rymden är ointressant utan för att nyfikenhet, ävetyrslusta och låt oss vara ärliga: äregirighet inte är lika viktigt som allas möjlighet att leva ett drägligt liv.

Vad gäller teknikfientlighet:
Om vi ska jämför andra viktiga projekt ex att besegra cancer så räcker inte ens statens pengar till för all nödvändig forskning utan organisationer som cancerfonden drar in (skattade)pengar från oss vanliga dödliga för att räcka till. Är inte också forskningen på sjukdomar, besegrandet av dem, upptäckandet av nya metoder en del av männsklighetens nyfikenhet? Kan inte den likväl som rymdfärder tillfredställa vår äventyrslusta kanske i komplement med en bergskickoff?

Jag ser hellre att vi lägger mer skattepengar på cancerforskningen och låter folket som vill samla in pengarna till rymdfärder om det nu ska vara så att vi inte får släppa efter att ligga i framkant.

Den otäcka sanningen:
Jordens resurser än ändliga, världens alla medborgare kan inte ha den höga levnadsstandard som vi ser som en självklar rättighet (vi har ju köpt den). Vi måste kanske inte bara avstå från spännande rymdfärder utan vår egen standard för att världen ska räcka till för alla. Detta innefattar allt från att förbruka mindre el och vatten till att äta mindre kött (nej, jag sa inte sluta så anklaga mig inte för vegetarian-moralism). Ingen ser fram emot att sänka sin levnadsstandard men det är ju den enda solidariska lösningen. Om vi inte tror att Christer ska hitta en ny bebolig planet åt oss ute i rymden, men då måste vi skicka honom betydligt längre än till månen och jorden hinner antagligen gå under innan vi når den nivån av tekniska framsteg.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Tuesday, August 25, 2009

Tunnelbanans hierarki


Jag går upp varje arbetsdag och tänker: ingen borde behöva vakna före 06.00 på morgonen om de inte vill det. Jag vill inte. När jag sömngår på tunnelbanan ser jag mina medmänniskor sitta en och en vid platser om fyra och fyra. Alla på exakt samma ställe, närmast fönstret i färdriktningen. Högsätet, näst på tur är mitt emot, sedan ytterst i färdriktningen. Därefter är det bara slagg, vissa väljer att stå framför att sitta på sista loser platsen, om det inte är rusning för då är kroppkontakten för dem som står ännu mer olidlig. Vi har så mycket avstånd mellan varandra att vi ibland finner det pinsamt att råka se varandra i ögonen. Här finns ett undantag, ögonkontakt är ok om det finns en medresenär som beter sig på ett socialt oacceptabelt sätt (enligt normen för vad som är normalt och ok), då får man utbyta irriterade blickar, oss "normala" trafikanter emellan...

Saturday, August 22, 2009

Är de efter eller före?


Igår var jag i ett köpcentrum i utanför uddevalla som heter torp och där hittade jag denna skylt. Nu är frågan är de hopplöst bakom eller ute i löjligt god tid?

Gudrun får plats i Fokus

Läste nyss denna artikel om Gudrun Schyman på Fokus hemsida.

Som Fi medlem blir man alltid glad när media skriver positivt om Fi. Men samtidigt så är det sällan de intresserar sig för nyheter om Fi om inte Gudrun är med på ett hörn, det kan jag känna är trist. Både nationellt och lokalt försöker vi nå fram men utan gudrun-glansen går det segt, väldigt segt. Vi får spotta i nävarna för att bryta trenden inför valet nästa år.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama




Bookmark and Share

skolstarten är inte för alla..

Medan folk i vårt avlånga land väljer block och pennskrin till skolstarten och papper till bänken, samtidigt som vi plastar in nya böcker finns det massor av barn som inte får gå i skolan. De flesta av dem är flickor.

Jag blev tidigare i veckan kontaktad av Action Aid, de undrade om jag ville hjälpa dem att lyfta deras projekt för skolbarn på Haiti.

Jag är en stor fan av Action Aids arbete, jag köpte till och med några av mina julklappar från dem. Där var konceptet att man gav bort pengar i andras namn och de fick ett roligt certifikat/kort som tack. Jag köpte skolböcker till pappas flickvän, Pappa fick en get och på grund av det fick barn skolböcker och en familj fick en get. De behöver ändå inte en pinal till så då är det mycket bättre att ge ett bidrag till deras karma-konto.

Projektet nu riktar sig till flickor i Haiti som inte har råd eller möjlighet att gå i skolan. Dels finns det avgifter som måste betalas men familjen förlorar inkomsten av barnets tiggeri. Kortsiktig överlevnad går ju alltid före långsiktigt framtidsbygge, det finns ju ingen framtid utan överlevnad. Men denna hopplösa sitiation vill Action Aid lösa med kampanjer och stipendier. Arbetet är seriöst och långsiktigt, eleverna kommer ex få yrkesvägledning så att de kan se sina framtidsmöjligheter.

Ni kan läsa om kampanjen här.

Rent konkret så handlar ju detta om pengar, era pengar alltså. Genom att ge Action Aid 250kr kan de köpa skolböcker för ett helt år. Detta är bara ett exempel på hur era pengar kommer att användas.

Så varför rekomenderar jag Action Aid av alla liknande organisationer? Främst för att de fokuserar på att hjälpa de mest utsatta dvs kvinnor och flickor och de gör det inte genom att dela ut mat utan genom att ge dem utbildning och möjlighet att klara sig själva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Bookmark and Share

Wednesday, August 19, 2009

Som att komma hem


Inskrivning idag. Redan en gladare och smartare person.

Sunday, August 16, 2009

När nej slutade betyda nej...

Blir illamående av kammaråklagaren som menar att våldtäckt utan våld verkar orimligt.

Denna formulering av sitt försvar gör mig extra kräkfärdig:
Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Vad i hela friden. Sedan när antas kvinnofriden vila på en grund av gentlemannskap? Om vi ska enas om något låt oss då börja med att gentleman idealen för längre sedan är döda. Män strävar inte efter ridderlighet och samhället vilar verkligen inte på dessa värderingar. Visst finns det folk som är mer benägna att hålla upp dörrar än andra men vad säger det? svar: ingenting.

Bara för att man befinner sig i en relation betyder ju inte det att man är trygg och jämställd och att man vågar göra motstånd. Hur ska man se det om en kvinna lever med en man som slår henne. Är hennes rädsla för att göra motstånd då hennes nej ignoreras inte ett tecken på att det outalade hotet om våld försätter henne i en situation där hon blir våldtagen utan våld?

Grundantagandet han gör måste ju ändå vara att sex mot sin vilja "inte är så farligt"... Kvinnor som anmäler män för våldtäckt inom relationer kanske bara är gnälliga??? Tack och lov har motreaktionerna varit många och argumentationen bra. Det känns så bakåtsträvande så jag får magknip, kanske lika bra att återinföra mannens rätt att ha sex med sin fru oavsett vad hon vill... Kräk!

Nej, obligatoriskt genusperspektiv på juristlinjen och fortbildning för alla domare och åklagare samt deras gelikar. NYSS!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Bookmark and Share

Saker man borde köpa...


Med tanke på att jag har som ambition att uppdatera vår kommunpolitik borde jag verkligen köpa den nya upplagan av kommunallagen. Tyvärr kostar den 749kr och jag har precis köpt kurslitteratur för över 2000kr...

Saturday, August 15, 2009

Tiarafeministen+Fi= Sant

Så har det självklart varit länge. I torsdags så skickade jag in min nominering för riksdagslistan 2010. Min förhoppning är att få en hyfsad eller till och med toppen placering och sedan köra gasen i botten på personvalsfronten. Om denna förhoppning blir sanning har jag lite vänner som kommer backa upp mig på olika vis. Men självklart kommer både jag och Fi behöva mera hjälp.

Bästa sättet att hjälpa till är att redan nu bli medlem. Du kommer undan med så lite som 30kr (30-300kr är priset, du väljer) och vi växer oss starkare. Höga medlemsantal säger mycket om vår potential och att kunna säga att vi ökar med 20% eller har fått 500 nya medlemmar i augusti visar att vi är på frammarsch på alla fronter. Och även om det bara är 30kr så är pengar alltid pengar. Din insats i tid är naturligtvis viktigare än alla pengar i världen.

Hjälp oss göda vårt valfläsk!

Själv håller jag på att spara pengar för att ha råd att vara ledig för att valkampanja. Målet är att kunna vara ledig ca 8 veckor... Det lär bli kämpigt men man måste ju sikta högt. Vad vore tiarafeministen utan sin höga ambitionsnivå??

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Bookmark and Share

Knappar, knappar, knappar...


Har varit inne i en pyssefas ett tag nu och igår beslutade jag mig för att skaffa lite nya roliga knappar som ska fästas på mobilfodral, väskor mm. Känns kul.

Friday, August 14, 2009

It's pink, it's for girls...


I tisdags var jag och bowlade med mina bröder i Avesta och noterade med viss vardagsilska att damernas omklädningsrum är rosa och enligt bröderna är herrarnas blått. Nu är frågan är detta för att man ska märka när man går in i fel omklädningsrum eller för att de tror att kvinnor automatiskt gillar rosa och killar blått? Suck och morr!

Thursday, August 13, 2009

adsense i augusti en sorglig historia

Augusti är inte en reklamintäktsmånad. Endast 4 klick till en summa av 2,20 US$ har jag/ni skrapat ihop.

Kanske dags att höja temperaturen på bloggen i syfte att finansiera en stor och ergonomisk laptop, speciellt nu när jag ska plugga måste jag ha en större dator. Kommer få spel av att plugga på denna lilla minidator.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Bookmark and Share

Wednesday, August 12, 2009

Tänk så smidigt


Härligt att välja att spendera tid med sitt barn när det passar en själv bäst... Lite som att vara pappaledig under os?

Sunday, August 09, 2009

bilder från paraden

Har varit så trött så jag inte orkat lägga upp bilderna från paraden. Alla bilder är tagna av Johanna Hedberg och hon har såklart alla rättigheter.
ovan ser ni årets pride-banderoll. Texten målad av mig och den supersnygga bilden av Johanna Hedberg. Bilden föreställer Fi-figuren Fia fastkedjad i heteronormen som symboliseras av en fotkula som ser ut som folkhemmet. Mycket, mycket snyggt!


Förra årets pride tema feminister har bättre sex är lika sant idag som det var då!


Här ser vi ett gäng glada feminister som alla har bättre sex!

Wednesday, August 05, 2009

Hälsoryck


Att vara politisktaktiv har sina baksidor. En av dem är att all fritid blir Fitid. Jag lagar sällan mat hemma, äter oregelbundet och onyttigt. Har under det senaste året på detta vis samlat på mig en stor mängd överflödiga kilon. Nu när jag kom hem efter att ha jobbat 16h i sträck fick jag plötsligt ett ryck och satte en omgång mungbönsgroddar. Tror det var ett år sedan jag gjorde det... Gissa om jag behöver ledig tid...

Tuesday, August 04, 2009

för att bli glad



Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama




Bookmark and Share

Om att ta kontroll över sin utveckling

Efter snart 4 år utanför den akademiska världen känner jag hur min hjärna håller på att förvandlas till en oanvänd klump gelé. Mina jobb är på många sätt utmanande, jag har mycket ansvar för personal och kunder och jag ger verkligen 110% eftersom jag sätter en ära i att göra ett bra jobb. Men någonting saknas, analyserandet, det kritiska tänkandet, djupdykandet i teorier och hårklyverier. Intellektuellt understimulerad helt enkelt.

Fi ger en viss intellektuell stimulans såklart men på sista tiden har mitt arbete i Fi handlat ganska lite om samhällsanalys och poltikutveckling. Fokus har legat på organisationen, bygget av en stark bas för genomförandet av valrörelse och tillverkandet av foldrar. Insamling av pengar, tillverkande av prylar osv. Viktigt arbete, någon måste göra det men min stackars geléklump vill ha ut mer av livet.

Hur löser man detta problem i en värld av lågkonjunktur där färdigutbildade akademiker inte ens får jobb? Jo, man återvänder till akademin. Jag har fortfarande inte energi att plocka upp den förlorade c-uppsatsen utan har valt en rent lustbaserad kurs. Kläder, kropp och identitet 15p på etnologiska institutionen. Jag har alltid velat läsa den kursen och jag är övertygad om att detta är rätt beslut även om det innebär att jag måste avsäga mig lite pass på jobbet och därmed få in mindre pengar. Jag måste få tänka.

I denna anda har jag idag beställt all kurslitteratur som gick att köpa (välsigne internet och online shopping).
Om någon har:
-Liby, Håkan 1997. Kläderna gör upplänningen: folkligt mode - tradition och trender. Uppsala: Upplandsmuseet.- hemma så lånar jag den gärna, lyckades inte hitta en sida som sålde den och vet inte om jag vill lägga pengar på att åka till Uppsala för att kolla om den finns där.

Kostand för all denna litteratur ca 2000kr. Tycker det säger en hel del om hur hemskt lågt studiemedlet är. Sen måste man såklart inte köpa alla böcker men jag gillar att äga min kurslitteratur, klottra i böckerna utan dåligt samvete och behålla dem för alltid. Jag skulle aldrig sälja av mina gamla böcker, jag återvänder till dem hela tiden för att kolla upp saker jag har för mig. Tur det annars skulle jag ha glömt allt jag någonsinn lärt mig!

I denna tänkande anda finns det två möjliga utvecklingsvägar för bloggen
1. Tänkandet smittar av sig på bloggen och inläggen blir bättre och djupare
2. Pluggandet snor tid från bloggen och majoriteten av inläggen är bilder på kurslitteratur och gnäll om tentor.

Vi får se vad som händer.


Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Sunday, August 02, 2009

Saturday, August 01, 2009

Håret är pridefint


Försöker sprida lite festivalstämning i spärren...