Sunday, August 30, 2009

dags för samlevnadsbalk

Vad är ett äktenskap? Det kan ju vara romantiskt och underbart och alldeles, alldelse PATRIARKALT OCH FÖRLEGAT.

I dagens DN rekomenderas sambor att gifta sig av praktiska skäl. Låt oss börja med att skilja på äpplen och päron. Äktenskapet är visserligen i sitt ursprung en juridisk affär som reglerar ägande, ärvande och genetisk samstämmighet med sin avkomma. Från början var det mannen som stod för ägandet och kvinnan som blev ägd tillsammans med hem och barn. Nuförtiden är det inte riktigt så illa, fast ännu ganska sjukt. Min vän ska skilja sig och alla papper de beställer kommer i hans namn. Det är så man vill kräkas, hur svårt är det att skriva bådas namn på kuvertet? Han äger ju inte henne, de är en juridisk enhet alltså borde posten komma till enheten inte till mannen.
Men föreställningen om (det moderna) äktenskapet som vi framför allt lever med är den om monogamin, den eviga kärleken och romantiken i att svära att göra så för evigt. Bara tanken skrämmer livet ur mig.

Men av juridiska skäl så finns det alltså fördelar. Varför då inte ersätta äktenskapslagstiftningen med en samlevnadsbalk så som vi i Fi vill göra. Samlevnad är en renodlad juridisk affär. Den reglerar ägande och ärvande (dock ej faderskapspresumtion, skriv på ett papper vetja) utan att förutsätta saker om orsaken till samlevandet. Samlevnad ska kunna ingås av vänner eller släktingar som lever ihop, av fler än 2 personer och inga värderingar kring hur samlevnad bör se ut ska läggas i den juridiska formen.

Vad händer då med äktenskapet? Jo, äktenskapet blir bara romantiskt, eller vad man nu vill att det ska vara. Du kan välja mellan kyrkocermoni eller att låta era vänner ha en skum ritual på er gräsmatta. Du behöver inte ha en borgerligvigsel först om du vill ha den skumma sorten eftersom samlevnad inte kräver en cermoni utan endast att man fyller i en massa papper och skickar in dem.

Jag har i perioder av mitt liv stått närmare mina vänner än dåvarnade partners, om jag skulle ha velat ingå ett juridiskt förbund av det slaget hade jag hellre gjort det med än eller flera av dem. Vem ska döma kring vem jag ska samleva med och varför ska juridiska och ekonomiska fördelar ges till folk som antas vara kära, ha sex och är två? Det monogama, kärlek mellan två personer för evigt amen konceptet är förlegat för många i dagens sekulariserade samhälle. Lämna ritualerna till dem som vill ha dem och alla värderingar som hör till. Samlevnad måste inte inkludera sex eller monogami, bara en gemensam överenskommelse om att på ett eller annat sätt leva tillsammans.

Så låt oss tåga in i framtiden genom att riva upp äktenskapsbalken och ersätta den med en samlevnadsbalk. Nyss!

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Bookmark and Share

2 comments:

ChatZone said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tiarafeministen said...

kommentaren ovan blev raderad då den var reklam för något irrelevant och inte hade någon samstämmighet med mitt inlägg..