Tuesday, August 04, 2009

Om att ta kontroll över sin utveckling

Efter snart 4 år utanför den akademiska världen känner jag hur min hjärna håller på att förvandlas till en oanvänd klump gelé. Mina jobb är på många sätt utmanande, jag har mycket ansvar för personal och kunder och jag ger verkligen 110% eftersom jag sätter en ära i att göra ett bra jobb. Men någonting saknas, analyserandet, det kritiska tänkandet, djupdykandet i teorier och hårklyverier. Intellektuellt understimulerad helt enkelt.

Fi ger en viss intellektuell stimulans såklart men på sista tiden har mitt arbete i Fi handlat ganska lite om samhällsanalys och poltikutveckling. Fokus har legat på organisationen, bygget av en stark bas för genomförandet av valrörelse och tillverkandet av foldrar. Insamling av pengar, tillverkande av prylar osv. Viktigt arbete, någon måste göra det men min stackars geléklump vill ha ut mer av livet.

Hur löser man detta problem i en värld av lågkonjunktur där färdigutbildade akademiker inte ens får jobb? Jo, man återvänder till akademin. Jag har fortfarande inte energi att plocka upp den förlorade c-uppsatsen utan har valt en rent lustbaserad kurs. Kläder, kropp och identitet 15p på etnologiska institutionen. Jag har alltid velat läsa den kursen och jag är övertygad om att detta är rätt beslut även om det innebär att jag måste avsäga mig lite pass på jobbet och därmed få in mindre pengar. Jag måste få tänka.

I denna anda har jag idag beställt all kurslitteratur som gick att köpa (välsigne internet och online shopping).
Om någon har:
-Liby, Håkan 1997. Kläderna gör upplänningen: folkligt mode - tradition och trender. Uppsala: Upplandsmuseet.- hemma så lånar jag den gärna, lyckades inte hitta en sida som sålde den och vet inte om jag vill lägga pengar på att åka till Uppsala för att kolla om den finns där.

Kostand för all denna litteratur ca 2000kr. Tycker det säger en hel del om hur hemskt lågt studiemedlet är. Sen måste man såklart inte köpa alla böcker men jag gillar att äga min kurslitteratur, klottra i böckerna utan dåligt samvete och behålla dem för alltid. Jag skulle aldrig sälja av mina gamla böcker, jag återvänder till dem hela tiden för att kolla upp saker jag har för mig. Tur det annars skulle jag ha glömt allt jag någonsinn lärt mig!

I denna tänkande anda finns det två möjliga utvecklingsvägar för bloggen
1. Tänkandet smittar av sig på bloggen och inläggen blir bättre och djupare
2. Pluggandet snor tid från bloggen och majoriteten av inläggen är bilder på kurslitteratur och gnäll om tentor.

Vi får se vad som händer.


Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 comments:

catwoman said...

Åh grattis, låter jätteroligt! Bra beslut!

Har du kollat om boken finns på KB? Då får du väl sitta där och läsa den visserligen (och inget klottrande;) men...

catwoman said...

Hittat boka'! Jag postar länken på din FB.

Anonymous said...

Lustkurs låter trevligt, men varför tycker du att dina medmänniskor ska betala dej för det? Och inte är du tacksam heller utan gnäller och vill ha mer!

Anonymous said...

"Lustkurs låter trevligt, men varför tycker du att dina medmänniskor ska betala dej för det? Och inte är du tacksam heller utan gnäller och vill ha mer!"

Håller med!
Med tanke på hur lite du betalar i skatt (du jobbar i spärren) och hur lite samhället tjänar på ditt försök till bildning borde du vara mer än nöjd.

Gör staten en tjänst och ta dig i kragen, börja läs något vettigt och som arbetsmarknaden efterfrågar och betala tillbacka din skuld till samhället.

tiarafeministen said...

Bara för att kursen inte direkt leder till jobb tycker jag inte den ska ses som onyttig.

Jag har 2 arbetsgivare och 5befattningar den summa skatt jag betalar är substansiell. Därutöver så kostar jag samhället mycket lite i övrigt.

Om du har problem med denna form av kurser så kanske du ska försöka dig på att förändra systemet som möjliggör dem.

Kvällskurser finns ju för att vi som jobbar ska kunna fortbilda oss. Jag tror att jag även i arbetslivet kommer ha nytta av denna kurs så jag ser det inte som ett slöseri...

sen kan vi ju teoretisk sett se det som att detta håller mig från att bli knäpp och gå in i väggen vilket i sig sparar samhället enorma mängder pengar ;-p