Sunday, March 15, 2009

Vilken jävla jantelag?

Jag är så otroligt trött på dessa personer som påstår att jantelagen regerar i Sverige. Må så vara att vi är ett skamset litet folk som inte vågar säga att vi är bra men kollektivt skulle lite jante räcka oss ganska långt.

Du ska inte tro att du é något är inget vi säger till oss själva utan till världen medan vi självgoda vräker oss i våra illusioner om vår egen förträfflighet. Vi tror att vi är världens mest jämställda land (det var typ 30år sedan). Att vi är förträffliga på it (har ni hört talas om indien). Att våra högskolor är så förträffliga, att vårt system är så rättvist och solidariskt, att våra fackförbund är så starka och så vidare och så vidare.

Faktum är att för varje framgång så faller vi tillbaka. Vi nöjer oss men det vi lyckats med och kämpar inte vidare. När vi blev världens mest jämställda land så tyckte vi att vi var klara med jämställdheten och la ned. Nu går alla om oss. Det är som kaninen som ska rejsa sköldpaddan, vi lägger oss och sover längs vägen och alla hinner om oss.

Så mindre jante på individnivå: Du är fantastisk, du är någon och du ska vara stolt när du gör något bra!
På nationellnivå: Sluta smila och gör något bra.

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bookmark and Share

No comments: