Thursday, January 29, 2009

Ska feministiskt initiativ (Fi) bli feministerna?? I don't think so!

Gudrun har fått fnatt och föreslår att vi ska byta namn till feministerna. Suck! Jag kan köpa att vårt nuvarande namn är problematiskt men att byta nu innan valet och dessutom till feministerna??

Så varför är jag emot?

  1. Feminismen är en folkrörelse som rör sig över hela höger och vänsterskalan. Den omfattar utomparlamentariska grupper, lobby organisationer och finns förankrat i de flesta partier i en form eller annan. Genom att ta namnet feministerna gör vi anspråk på begreppet som vårt. Kommer medlemmar i Folkpartiet eller vänsterpartiet vilja förknippas med oss genom att kalla sig feminister? Jag är tveksam.. Vi är Fi, vi är feminister men vi är inte alla feminister och vi bör inte göra anspråk på en ideologisk indentitetsmarkör som tillhör så många fler. Jag vill inte vara den som la rösten som dödade feministbegreppet.
  2. Vi har inte råd, jag skämtar inte: Vi har ju inga pengar!!! Ett namnbyte innebär att vi ska slänga allt ännu användbart material och ersätta det med nytt, nya loggor ska skapas och distrubueras. Vi har inte råd att marknadsföra det heller.
  3. Vi har inte tid och kraft. Ska vi lägga den energi som måste gå till valrörelse till att skapa nya hemsidor, loggor och profiler? Kanske en orimlig jämförelse men 2000 bytte Telia logga, till en kostnad av 100 miljoner kronor. Förändring och nyetablering kostar.
  4. Är det verkligen läge att förvirra folk? 2006 hade vi problem med att få ut valsedlar till alla delar av landet, många skrev på egna valsedlar. Där fanns ett visst stavningsproblem (det hade räckt med att skriva Fi) så många röster försvann. Men vi lär ha samma problem i de två kommande valrörelserna och gissa hur många som kommer skriva feministiskt intitiativ/Fi på blanka valsedlar trots att vi bytt namn?
  5. Är initiativet över? Jag är inte övertygad. Återkom när vi har våra mandat.
  6. Vi har ett inarbetat varumärke. If it aint broken, don't fix it!

Jag är en sann Fi supporter med hela mitt hjärta men jag vet inte om jag kan vara med i feministerna!

läs även vad Veronica Svärd från Fi styrelsen tycker om saken (Bdw, go Veronica och resten av styrelsen som röstade ned förslaget!)

Har startat upp en diskussion om detta på feminetik.se, följ den och se vart den leder...

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 300kr
Visst är det intressant?
Blogarama

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comments:

Marita said...

Hmm, motargument 4 är nog det jag mest skriver under på, även om jag inte är helt obekväm med "Feministerna". Förvirringen vid valurnorna skulle nog faktiskt bli katastrofal. Sant

/Marita

FredrikaBremer said...

Intressanta argument!
Jag tänker mig som så att man inte måste vara feminist för att vara med i FI. Feministiskt initiativ låter schyst, alla är inte feminister som är med. Precis som du säger har vi inte råd att byta ut varumärke och allt material heller.

Men FI har ett så negativt rykte, så att säga. Fast jag tror förvisso inte det blir bättre om man byter namn.

Anonymous said...

KVINNOPARTIET vore ett bättre namn.
Fi talar om jämställdhet men titta tex på styrelsen som nästan bara har kvinnor.
Och listan på kandidater till EU har ingen man alls.
Är det jämställdhet?
Fi är det "parti" som sämst av alla lever upp till sina ideal.

Anonymous said...

Jag är hlt inne på din linje. Fortsätt med F!. Och tiarafeminism ;-)

Att byta namn nu vrde inte bra ur många synvinklar Rent personligt tycker jag att det är synd om dig och andra eldsjälar som lagt ner så mycket tid på att marknadsföra just F!.

Heja er. Gudrun pallar motstånd så oroa er inte för henne. Hon vaknade nog bara på fel sidan när hon kom fram till den idén ;-)