Sunday, April 22, 2007

mer frälsning

"Femininitet är ett begreppsom kvinnor måste leva upp tillför att kunna förvänta sig ridderlig behandling (att-icke-bli-vådtagna) eller vanlig hövlighet. Men samtidigt är femininitet en oskriven lag, som gör kvinnor till fulländade offer för sexuella aggressioner. Femininitet är att gå omkring i skor som gör det svårt att springa fort, kjolar som hämmar rörelsefriheten och underkläder som hämmar blodcirkulationen. Det kan knappast vara en tillfällighet att de kläder, som av män anses mest klädsamma på en kvinna, är just sådana som gör det svårt för henne att försvara sig själv mot sexuella aggressioner. "
-Susanne Brögger
...
Säga vad man vill om frågan men Susanne sparade inte på krutet 1973. Stämmer detta fortfarande? Till stor del ja, sen är ju frågan om vad som är feminint en fråga som tid och kultur men om man börjar med den första delen alltså att bristen på femininitet ökar risken för sexualiserat våld så kan många hbt personer intyga att risken för våld ökar när man bryter mot de oskriva reglerna kön-attribut.
...
Högklackade skor är fortfarande svåra att springa i, men själv känner jag mig ofta mer kraftfull i högklackat, lite paradoxalt men så är det. Jag älskar klapprandet, mina skor som hjälper mig att ta plats lite "här kommer jag och jag böjer mig inte för någon", det är svårt att smälta in i väggen när mina blotta rörelser påminner världen om min exixtens, ljudet av mina taktfasta steg, bestämda liksom jag.
...
Underkläder som hämmar blodcirkulationen håller jag däremot med om, sådanna förekommer inte inte längre i vår vardag men när de åker på inser man hur svårt det är att ta plats när man knappt kan andas, ännu mindre sitta, ligga eller stå utan att det gör ont. Aj!
...
Själva kroppsidealet för kvinnan måste även det gå in under kategorin, kanske har det ersatt underkläderna. För vem orkar springa sönderbantad och näringsfattig med sin bantar-bar i väskan.
...
Vad säger ni? Har något förändrats, förbättrats sen detta skrevs eller är det samma skit, samma förtryck som 1973?

2 comments:

Lina said...

Det där med högklackade skor håller jag verkligen med om. Jag blir liksom kungen när jag har högklackat. Äger hela världen sådana dagar. Visst är det svårt att springa i, men jag springer ändå inte så ofta, så det stör mig inte.

tiarafeministen said...

Höga klackar är t.o.m. svåra att GÅ i men jag känner mig ändå genomstark i dem. Är det inte underligt eg?

Mja nej jag springer ju inte heller, fast nu är det ju en fråga om när det gäller s.a.s.
Fast å andra sidan så har jag ju ingen kondis heller så jympisar skulle nog inte rädda mig, en cyckel däremot...