Friday, October 21, 2005

vad går först

Igår var jag ute och demonstrerade med SEKO, en demonstartion för fackliga rättigheter.
När demonstartionen var över gick jag förbi ett litet bokbord där man även sålde tidningen "the millitant". På bokbordet fanns en rad pamfletter varav en fångade mitt intresse. Feminism och marxism var pamflettens ämne. En av männen vid bokbordet inledde en diskussion med mig. Han förklarade att pamfletten handlade om hur marxismen inte funkar utan feminismen. Är det någon som redan här ser det revolutionerande i detta uttalande? För första gången någonsin upplevde jag en marxistisk röst som kastar om ordningen på ett sätt som verkar vettigt.
Jag och många med mig som har kämpat för feminism i vänsterrörelsen vet hur det brukar låta: "feminsimen fungerar inte utan marxismen" brukar det heta. Alltså att kvinnor och män aldrig kan bli jämnställda under kapitalismen. Detta har jag hört och även trott en gång i tiden. Men tider förändras och min erfarenhet är att med ett sånt perspektiv GÅR det inte att driva feminism i en vänsterrörelse, därför att klasskampen alltid kommer först. I min värld kommer den feministiska kampen före allt. Att inom en organistation inte vilja erkänna att en grupp (män) har större makt än en annan (kvinnor) och kalla alla försök att förändra den interna maktstrukturen för splittringsförsök kommer varken leda till revolution eller jämställdhet.
Därför är det så revolutionerande att vända på steken och säga att marxismen klarar sig inte utan feminsimen. Att endast ett parti av jämlikar kan leda till den ultimata jämlikheten. Endast en värld av jämlikar är en sann demokrati!
Fast jag skulle vilja dra det ett steg längre: Ingen ideologi klarar sig utan Feminismen. Oavsett om det är liberalism, socialism eller något däremellan. Det räcker inte med att utgå ifrån att alla männsikor har lika värde, eller sträva efter att alla ska få lika värde om man blundar för den mångfald av förtryck som samverkar till att skapa vårt ojämlka samhälle. Det är dags att öppna ögonen!
Å andra sidan så ska man minas att när det gäller läpparnas bekännelse haglar feminismter tätt på den politiska arenan, och det krävs betydligt mer för att uppnå jämställdhet. Som exempel så var mannen vid bokbordet en av flera, ja, kan ni gissa? jo män! Så hur står det till med den praktiska jämställdheten i det politiska arbetet därute? Illa illa...
Män måste ta sig samman och sluta ta feminsimen så jävla personligt! Nej, alla män våldtar inte kvinnor. MEN det syns ingen skillnad på våldtäcktsmän och andra män, därför fruktar kvinnor påväg hem från krogen mitt i natten ALLA MÄN!
Och alla män förtrycker inte aktivt kvinnor, men alla män har fördelar av kvinnoförtrycket! Det tydligaste exemplet gäller lön, men det finns så många fler!
Så skärpning!
men ändå..
..ingen ideologi klarar sig utan feminismen, det är en upplyftande tanke!

No comments: