Monday, October 24, 2005

csn

Jag läste i Stockholm City idag att antalet studenter som hamnar hor kronofogden bara ökar och ökar. Inte så konstigt med tanke på att det inte finns särskillt många jobb att få efter sina studier.

Detta är ett allvarligt samhällsproblem! En gång i tiden så var högskolestudier den självklara inkörsporten till ett jobb, en hyfsad lön osv. Alltså: det lönade sig att plugga!
Nu sitter kanske någon och säger att 'det är ingen som tvingar dom att plugga' eller något annat som bara visar på vilken glasbubbla de själva lever i. Det finns inte tillräckligt många jobb utan högskolestudier heller! Om det i samhället fanns tillräckligt med fasta, trygga, säkra, HELTIDSJOBB så skulle många plugga mindre. Men det finns inte så många alternativ.

Vi måste våga ifrågasätta studiestödsystemet! Inte bara gnälla och påminna om hur illa det är i andra länder eller liknande visionslösa kommentarer. Vi måste bygga världen med idealen som förebild, inte med ambitionen att lägga sig snäppet över skräckexemplena! Frågan borde vara:'hur vill vi att världen ska se ut?'

Det är ytterst viktigt att se över studiestödsystemet så att vi blir av med ojämlikheterna inom det! Studenter ska inte behöva leva i en värld där frågan inte är OM utan NÄR man kommer hamna hos kronofogden!
CSN arbetar med direktiv som förenklat kan kallas 'systemet för dubbel bestraffning'. Om du lever på csn och inte jobbar så mycket extra har du inte råd att överleva, om du tar csn och jobbar så mycket som din ekonomi kräver, blir du återbetalningsskyldig sen och har då inte råd att överleva!
kanske överdramatiserar jag, men bara lite!

Systemet slår dessutom hårdast mot dom som redan har det svårt i samhället, kvinnor, icke västerländska, icke akademikerfamilj. För när vi väl kommer ut där i arbetslivet så kommer vi inte alla få jobb efter förtjänst. Det är inom studieväsendet allmänt känt att a och o för att få jobb inte är bra betyg utan kontakter! Vita, medelklass män kommer ha förtur till jobben oavsett om deras betyg inte är på topp, det finns alltid något annat man kan ta in dom på! Och kvar i arbetslösheten och hos kronfogden samlas alla som råkade vara födda kvinnor, icke västerländska, icke akademikerfamilj osv.

Ett studiestödsystem måste ta hänsyn till att deras fribelopp och återbetalningskrav drabbar dom som behöver ett studiestödssystem mest!

Översyn av studiestödsystemet NU! Och lyft bort betalningsanmärkningarna för dom stackars studenter och f.d. studenter som drabbats av detta orättvisa system!

No comments: