Monday, April 20, 2009

Pressmedelande från Fi: Domen mot Pirate bay alltför hård

Internet innebär att filer delas med varandra och Feministiskt initiativ vill motverka censur och monopol från distributionsbolag. De hårda Pirate Bay-domarna är inte rimliga och vi ser en oroande utveckling med telekompaketet som åter är uppe för behandling i EU, säger EU-kandidaten Gudrun Schyman.

- Stockholms tingsrätts dom mot Pirate Bay är onödigt hård. Internet innebär till sin grund att man delar filer med varandra. Varje gång en sida plockas hem till datorn delas en fil med någon annan, säger Gudrun Schyman, EU-kandidat och aktuell med kampanjen Skicka Schyman till Bryssel. Vi måste bejaka de möjligheter som ny teknik ger för icke-kommersiell fildelning för att motverka censur och monopol från distributionsföretag. Allt icke-kommersiellt inhämtande, nyttjande, förädlande och spridande av kultur ska vara lagligt, fortsätter Schyman.
Feministiskt initiativ vill se en utveckling på området så att lagliga, billiga och smidiga alternativ, som innebär att de som skapar kultur, skriver musik, gör film, med mera får betalt för sitt arbete.

- Upphovsmän som vill ha copyright bör ta ett större ansvar för att bilda gemensamma lättanvända lösningar till ersättningssystem. Tekniska lösningar till exempel i form av digitala bibliotek kan kombineras med ersättningssystem till upphovspersonerna, menar Schyman.I EU är telekompaketet åter uppe för behandling, och innehåller än en gång det redan stoppade förslaget om att kunna stänga av personer från internet. Feministiskt initiativ tar avstånd från att människor ska tas ifrån sin rättighet att använda internet, då det bryter mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Mer informationPressjour 0706-100 191

Bli en feminist supporter
Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300kr
Visst är det intressant?
Blogarama


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Bookmark and Share

No comments: