Saturday, March 10, 2007

Måste man bli vänster nu eller?

För er som inte märkt det så funkar detta med den borgerliga alliansen och jämställdhetspolitik inte särskilt bra. Jämställdhetsministern är inte ens feminist, och pigavdrag ska lösa jämställdhetsproblemen därhemma osv.
Och plötsligt är alla människor väldigt "vänster", de längtar efter sossar och vänsterpartister som barn efter jultomten.
Men är allt förlåtet nu, bara för att den nya regeringen inte funkar?

Vi lever i landet där väljarna svänger mellan höger och vänster beroende på hur vinden blåser. Om sossarna sabbar så röstar man på högern för att sen rösta tillbaka sossarna osv. Men sanningen är väl ändå att anledningen till att vi byter hela tiden är för att ingen av alternativen är särskilt bra!

Vi har fastnat i ett höger-vänster tänkt och det är inte konstruktivt. Det finns fler maktordningar i samhället och vi måste se dem i deras komplexa helhet. För visst finns det socioekonomiska grupper som diskrimineras men diskriminering sker även pga kön, etnicitet och sexualitet. Sen finns det en massa andra saker som påverkar maktrelationer ex utbildning, ålder, utseende mm, inte lika mycket som de jag nämnde innan men som i vissa situationer spelar in.
Du som individ och jag som individ kan dela "förtrycksvariabler" i stort men i smått ha några olika och därmed uppleva situationen mycket annorlunda.

Med kunskap om att förtryck tar sig många utryck och bottnar i en dikotom uppdelning i bra-dåligt eller rätt-fel så inser man att höger-vänster bara är ytterligare ett dikotomt uppdelning som gör världen endimensionell. Vi måste förstå att det här inte är en fråga om höger-vänster utan en fråga om att tänka utanför, sluta förenkla och göra annorlunda.

Tänk om, gör om!

No comments: