Saturday, February 17, 2007

Deltidsträsket

Det finns en urban myt som florerar i samhället. Sanningshalten är lika hög som den från "råttan i pizzan".
Myten säger att unga människor, särskilt barnlösa vill jobba med osäkra anställningsformer, gärna flexibelt och på deltid. Därför kan folk utan att rodna erbjuda alla under 30år skitjobb på 30-50% utan att blinka. Vilket naturligtvis är dumheter.

Unga människor kanske vill jobba under dessa förutsättningar under nåt år eller vid sidan av medan de pluggar. Men så fort de lämnar boet och får en egen bostad och fasta kostnader så vill de ha ekonomisk trygghet! Ingen vill veta att räkningarna kommer att komma men inte veta om lönen kommer att räcka.

Att jobba deltid och på vikariat eller bemanning är inget liv. Du kan inte planera, du jobbar ofta mer än du måste bara för att du inte vågar tacka nej. För om du tackar nej så kanske de inte ringer dig nästa gång osv...
Man kan leva såhär under en kortare tidsperiod men inte föralltid. Tyvärr verkar arbetsgivare vara mycket förtjusta i att ha det såhär och gör allt för att hålla liv i myten.

Facket satsar nästan alltid på att höja de redan heltidsanställdas löner. Deltidarna får stå tillbaka.
Jag vill se en facklig rörelse där man kräver heltider för alla som vill ha. För heltid ska vara en rättighet, inte ett privilegium!

No comments: