Sunday, February 27, 2011

Fritt fram att kvotera in mig

På SvD Brännpunkt skriver Jessica Rozencrantz om hur hon absolut inte vill bli inkvoterad. Personligen säger jag gärna tvärt om: kvotera in mig nu!

Att vara kvinna och vilja göra karriär är en väg av gropar. Vi kämpar ständigt för att visa att vi är bra nog, lika bra. Vi gör det ofta genom att vara bättre, jobba mer och hårdare. Om och om igen sliter vi ut oss och ser våra manliga kollegor befodras före oss, högre än oss medan vi bankar huvudet mot glastaket och visar hur duktiga vi är tills vi går in i väggen.

Ett fåtal kvinnor kommer visserligen in. Vissa av dem som direkt resultat av deras kompetens men vissa också för att fungera som gatekeepers, som symboler för att kvinnor visst kan få komma in. Det är en kompetensfråga säger man till alla duktiga fröknar där ute. Och vi sliter ännu hårdare, vi kraschar ännu hårdare.

Då de flesta av oss är eniga om att kvinnor och män är lika kompetenta så kan vi konstatera att det inte är kompetensen som är problemet. Problemet är att det redan finns en kvotering som pågår i det fördolda, en kvotering av män. Vi ser det, vi känner det, varför inte erkänna det.
Kanske är det bästa sättet att krossa strukturer att omöjliggöra dem? Om vi har kvotering finns det ingen väg runt det.

Jag är trött på att bli bortsållad på grund av mitt kön, kvotera för all del in mig, jag lovar att jag förtjänar platsen!


Bli en feminist supporter Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300krVisst är det intressant? Blogarama

Bookmark and Share

4 comments:

Anonymous said...

Du är trött på att bli bortsållad pga ditt kön, säger du. Hur vet du att det är pga könet som du blir bortsållad, och inte pga av du helt enkelt inte duger?

Anonymous said...

Som många andra inkompetenta skyller du på ditt kön när någon som är bättre än du får gå före. Om du objektivt tittar på din egen kompetens skulle du nog inse det. Trångsynthet att skylla på ditt kön.

Anonymous said...

Om du verkligen var kompetent och hade unika kunskaper så skulle du ha startat ett lönsamt och expansivt börsföretag vid det här laget. Det hade varit bra för Sverige och för alla som lever i Sverige. Men som de flesta medelmåttiga människor som väljer politiken som sin karriärbana så har du helt enkelt inte den kompetensen och kunskapen. Istället väljer du att parasitera på vanliga skattebetalare. Du borde skämmas!

tiarafeministen said...

Hej alla anonyma,
Jag säger inte att varje bortsållning är pga kön men jag är ganska säker på att många av dem är det. Jag är medveten om mina brister likväll som mina styrkor och jag känner mig mycket säker i min analys.

Anonym nummer tre tycks dock behöva komplettera fakta: Feministiskt initiativ uppbär inga statliga stöd och bidrag. Ingen som jobbar med oss eller för oss får ett öre i lön, allt är idéelt. I Fi är politik inte en karriär. Ska vi jämföra det med något kanske vi ska kalla det för ett kall? Parallellt med Fi har vi alla "vanliga" jobb. Jag jobbar som stationschef i dagsläget och kostar inte skattebetalarna ett öre. Gör din hemläxa nästa gång!