Saturday, December 24, 2005

24december gör folk illa

Jag skulle vilja börja med att skicka en tanke till alla som inte firar jul, till dom som inte har någon att fira jul med och dom som önskar att dom slapp fira jul, det är inte roligt med högtider som utestänger folk.

Att fira fasta datum är i sig värdelöst. Det gör det möjligt för handeln att dra igång stora reklamkampanjer och på dessa högtider blommar våra osynliga normer ut som aldrig förr!
Jag vet inte hur många kvinnor med vuxna barn som just nu står och slutför veckor av julföreberedelser. Deras vuxna barn förväntar sig detta av dem, så har det ju alltid varit. Sen känner jag ännu flera människor i min ålder som åker hem till sina föräldrar över jul för att bli uppassade på. Och ärligt talat så är det inte okej!

För oss som kämpar mot normer och strukturer är så gott som alla familjehögtider av ondo. För alla strukturer kommer krypande, förväntingarna på oss som kvinnor blir så otroligt synliga. Oavsett om det gäller att köpa presenter, städa, koka godis eller griljera en julskinka som man inte ens ska äta av själv. Det är oacceptabelt!

Var är den jämställda julen?

No comments: