Jag läste i tidningen idag att man föreslår att de som inte har bostad ska ha förtur i bostadskön. Problemet skulle alltså vara att folk som redan har bostad står i kö och blockerar upp för alla bostadslösa. Men det där fattar jag inte riktigt. Om en person som redan har en bostad får en ny bostad så säger den ju upp sin gamla bostad som då blir tillgänglig för de bostadslösa inte sant? Att ha en bostad betyder inte att man inte är i behov av en ny bostad.
Jag har träffat familjer med 2-3 barn som fortfarande bor kvar i sin etta eller med lite tur i sin två. Inte för att dom valt det utan för att dom inte lyckats byta till en större. Dom behöver en större bostad, alltså ställer dom sig i bostadskön. samtidigt så är ju en stor del av problemet att dom bostäder som finns är FÖR stora eller för DYRA. dvs om en av dessa barnfamiljer sa upp sin etta skulle betydligt fler vilja ha den än trean som dom fick. Sen kan det ju vara tvärt om, man har en stor bostad, barnen flyttar hemifrån, eller så blir man ensamstående. Plötsligt sitter man där i sin stora lägenhet som man inte längre har råd med och ingen vill byta. Det fokuseras mycket lite på dom faktiska problemen och deras medföljande lösningar.
Det viktiga är ju att man får bostäderna att cirkulera, att fler bostäder ska lämnas till bostadförmedlingen och inte delas ut via dyra internköer. En annan viktig punkt är att man ska bygga dom bostäder som folk behöver d.v.s. billiga och ofta ganska små lägenheter. Lägenheter anpassade för nya familjesituationer är en annan viktig fråga, storfamiljerm, skillsmässofamiljer med nya respektive o.s.v. Dom är i behov av andra lösningar. Vänner som bor ihop är en annan osynlig boendeform. Som det är nu bygger vi lägenheter efter en heternormativmodell en mamma, en pappa och barn. Föräldrar bor själva eller på ålderdomshem när dom bli gamla. Detta är inte verkligheten i dagens Sverige. Det kanske är dags att inse det och bygga bort dom riktiga problemen på bostadsmarknaden?
Monday, November 07, 2005
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment