Wednesday, December 22, 2010

Tiarafeministen bistår i julklappsångesten

Lika trött som jag på att försöka hitta paket, trängas i butiker och ha ångest över julen?

Jag vill just nu lägga ned hela julen, jag känner ingen direkt förväntan eller glädje.

Ljuset i mörkret är superklappar från Actionaid som kan köpas och ges bort samma dag så länge du har en skrivare eller personen har mail. Du kan välja massa olika projek, kycklingar, åsnor och getter är ovanliga paket och man blir egentligen bara lättad av att man slipper ta hand om den. Funkar till alla åldrar utom möjligen små barn.. Prisklassen på e-julklapparna varierar, billigaste är 75kr och dyraste kostar 350kr. Men då får man också en bikupa!

Jag har köpt böcker, getter och mycket annat där 3 år i rad och folk blir alltid glada och tycker det är roligt. 99% av alla vi känner behöver inte mer grejer så varför slita på jordens resurser och förrådens gränser när vi istället kan ge till dem som faktiskt behöver?

Gå in på Actionaids hemsida och köp de sista klapparna redan ikväll så kan du ägna hela torsdagen åt att nödstäda istället. Den extra tiden får vara min julklapp till er!

Bli en feminist supporter Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300krVisst är det intressant? Blogarama

Bookmark and Share

Tuesday, December 14, 2010

Den omöjliga ekvationen: kan man tänka positivt utan "flum"

Jag är inte religös, jag ägnar mig inte åt att tro. Jag gillar verkligheten, det som man kan ta på, ändra, förändra. Jag har större delen av mitt vuxenliv tagit avstånd ifrån min barndoms andlighet. Båda mina föräldrar tror på någon form av reinkarnation och karma fast på varsitt sätt som inte är troget någon egentlig religion. De lägger till och drar ifrån tills det passar dem och jag har alltid upplevt att de gömmer sig lite bakom sin lapptäcks-tro och låter den motivera beslut och handlingar.
Jag har aldrig gillat det, det har för mig känts som verklighetsflykt och "flum". Jag testade mer styrd religion när jag valde att konfirmera mig men inte heller det tilltalade mig. Jag vet inte om det finns något större där ute eller inte, sanningen är att det inte spelar någon roll för mig. I min värld handlar det om att kunna se sin spegelbild och vara stolt över den man är och det man gör. Jag kan stå för mitt liv och mina handlingar oavsett om det blir skärseld, nytt liv eller bara mörkt. Vilket av dem är ointressant.

Jag är socialkonstruktivs, jag tror vi blir dem vi är på grund av uppfostran, upplevelser, observationer och erfarenheter. Små som stora formas vi. Folk brukar titta på mig och undra om jag verkligen tror att det är 100% social konstruktion. Återigen är jag ointresserad av att tro. Jag lever och agerar som om det var 100%, att alla har samma möjligheter, samma förutsättningar inom sig även om de har utvecklats åt olika håll. Better safe then sorry, jag tänker inte trycka ned någon pga teorier om vad som är naturligt. Jag tror på alla, jag ser gränserna som utmaningar inte begränsningar.

Men mitt i detta avståndstagande från flum, själavård och tro så är det ibland svårt att hitta motivation, avslappning och driv. Jag har så mycket stress i mitt liv och jag har så svårt att hantera den. Jag försöker påtala problem för att de ska lösas men lösningar känns allt för ofta låååångt borta. Jag tar på mig för mycket och kan inte släppa jobb när jag går hem.

Om och om igen hör jag samma fras "tänk positivt" i olika versioner. Allt från "fokusera på det positiva" till "om du tänker att det kan hända så gör det kanske det" osv. Men hur i hela friden ställer man sig och tittar på kaos och tänker positivt? Och även om man väljer den positiva inställningen "jag kan fixa detta", hur länge rullar man likt Sisyfos upp stenen för kullen och ser den ramla ned innan man får slut på optimistiska platityder? Vänder man sig till tips och trix är de alla genomsyrade av det flum som jag tar avstånd ifrån. Tänka positivt hänger ihop med snack om karma, universum och "tankens kraft". Efter att ha växt upp i ett hus fyllt av böcker om att "tänka sig rik" eller "tänka sig framgångsrik" så får alla sånna tankebanor mig att sparka bakut. Förra julen fick jag boken hemligheten i julklapp, en hel jävla bok om att tänka "rätt" för att nå sina mål. Personligen vill jag hellre lägga min energi på att skapa världen jag vill ha än att låtsas att den redan finns och hoppas att osynliga pusselbitar ska falla på plats.

Så nu är frågan: finns det ett positivt tänkande bortom flummet och kan jag få det utan andligt mumbo-joumbo på köpet? Jag vill inte få en ny världsåskådning, jag vill bara slippa klumpen i min mage... Kan jag slippa mitt eget gnäll utan att börja med yoga, meditation eller floating?

Sen tänker jag att det kanske inte är mig det är fel på. Men det är ju inte positivt tänkande...



Bli en feminist supporter Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300krVisst är det intressant? Blogarama

Bookmark and Share

Wednesday, December 08, 2010

Ode till en ny kalender

Eller ja, det blir ingen vers men däremot en kärleksförklaring till konceptet ny kalender.
När nyårsklockorna ringer känner jag ingenting. Varken förväntan eller förändring. Magin är förlorad. Nyårsafton är ofta bara en hypad fest, inte en vändning eller nytändning.

Sorgligt? Kanske, men jag fylls av en känsla av öppningar och nya möjligheter när jag köper min nya kalender. När jag öppnar den ser jag de tomma sidorna och det är verkligen som att vända blad och få nya chanser. Min blanka kalender är öppen för nya möjligheter, nya idéer, nya och gamla vänner. Och där och då får jag känslan av att börja om.

Många skrattar åt min kärlek till den fysiska kalendern, de har en digital kalender som synkar med mail och mobil. Men det är ingenting för mig. Det spelar ingen roll hur smidigt det är jag vill ha en fysisk kalender, jag vill slå upp pärmarna och se mitt liv, planera in nya saker.

Jag har i snart 10 år köpt mina kalendrar hos Ordning och Reda, en affär som jag älskar eftersom den ger mig hopp om struktur och effektivitet. Jag får samma euforiska känsla av butiker med kontorsmaterial eller butiker med förvaring till exempelt Granit. Årets kalender är lila.
Bli en feminist supporter Bli medlem i feministisktinitiativ, endast 30-300krVisst är det intressant? Blogarama
Bookmark and Share